Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

Ще работи или не ТЕЦ "Марица-изток 2"? Решението предстои.

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин
Натискът за включването на държаната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " с квота за произвеждане на сила за контролирания пазар от 1 юли се ожесточава. От една страна в случай че това бъде направено ще се обезпечи опция централата да продължи да работи, само че от друга - ще се наложи повишение на цената на тока за всички битови консуматори, тъй че да се покрият разноските на сдружението. А те стават все по-големи и по-големи поради повишаването на въглеродните квоти.

Макар към този момент да няма публична информация, че министърът на енергетиката Андрей Живков ще издаде изключителна заповед за включването на ТЕЦ-а в енергийния микс за контролирания пазар, все по-упорито се твърди, че това е въпрос на време (ако към този момент не е реалност, който просто не е бил съобщен).

Напрежението се ускори още повече откакто на 1 юни синдикатите на енергетиците от КТ " Подкрепа " и КНСБ изпратиха писмо до институциите, в което косвено заплашват със стачки и митинги, които " на никого няма да бъдат потребни " по време на избори. В него те разясняват предварителния отчет за цените на електрическата енергия на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), който планува Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " да остане без квтоа, и упорстват за следващото избавяне на централата. Енергетиците декларират още, че тя е сложена в състояние на виновност и " опитите да се приказва за затваряне са безусловно голословни ". " Решенията на КЕВР убиват стопански дружество с активи над 2 млрд.лв. ", настояват от двата синдиката.

. Мотивите за това са, че поради квотите CO2 цената на създаваната от нея електрическа енергия е прекомерно скъпа - над 210 лева./мВтч при прогноза на регулатора от 119 лева./мВтч за интервала 1 юли 2021 - 30 юни 2022 година Това обаче към момента нищо не значи, защото финалното решение за новите цени на електрическата енергия ще бъде взето на 1 юли, а до тогава обстановката може внезапно да се промени.

" Ограничаването на работата на ТЕЦ-а или финансовото му заличаване ще докара до енергийна взаимозависимост от други страни близки до нас, които създават сила от въглища ", написа още в писмото на синдикатите. Всъщност обаче никой не е лимитирал централата да работи на свободния пазар и да предлага тока си на свободно контрактувани цени. Участието й на него обаче на процедура е невероятно точно поради високата цена на електрическата енергия, която обаче от сдружението желаят да влезе в сметките за ток за бита посредством присъединяване й на контролирания пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР