Ако искате да отглеждате влечуго за домашен любимец (или дори

...
Ако искате да отглеждате влечуго за домашен любимец (или дори
Коментари Харесай

Полезни съвети при създаването на терариум

Ако желаете да отглеждате влечуго за домакински любим (или даже тарантула), ще ви би трябвало терариум, в който да го държите. Терариумът е резервоар, предопределен за развъждане на дребни растения или животни в следена среда. Това е като да имате малко парче от дивата природа, в което можете да наблюдавате вашия любим в естествената му среда.

От изключително значение е да изберете терариума преди да си вземете домакински любим. Имайте поради, че другите влечуги имат разнообразни потребности що се отнася до околна среда, изискванията и размерите на мястото за живеене, тъй че се уверете, че терариумът, който изберете, е подобаващ за типа влечуго, което смятате да отглеждате в него.

Размера има значение

Някои змии и гущери могат да доближат много огромни размери, а други обичат да имат доста пространство, в което да се придвижват, както и разнообразни зони за разнообразни неща - място за препичане, място за криене, място за изстудяване и даже плуване. Така че се уверете, че предоставяте задоволително място за новия си другар, с цел да се усеща животното комфортно и щастливо.

Безопасност на първо място

За да предотвратите бягството на вашето влечуго, доста специалисти оферират терариуми или стъклени кутии с дървени рамки. Но каквото и да изберете, уверете се, че горната част е здрава и може да бъде залоствана. За спомагателна сигурност покрийте заграждението с телена или друга мрежа.

Топлина и светлина

 Създаване на терариум

Някои влечуги имат доста характерни потребности във връзка с топлота и светлина. Следователно при основаването на терариум, закупуването на подобаваща топлинна лампа и осветяване за новия ви домакински любим е жизненоважно.

Някои влечуги могат да си набират топлота и светлина от еднакъв източник, до момента в който други изискват обособена нагревателна поставка или нагревателна лента, която нормално е построена от фолиеви ленти, увити в резистентен пластмасов слой. Ако решите да употребявате нагревателна лента, уверете се, че температурата се контролира от термостат или реостат. Това ще удължи живота на продукта и ще предотврати инцидентни изгаряния за домашния ви любим.

Коефициент на мокрота

Ако вашето влечуго се нуждае от влажна среда, заграждението би трябвало да има затворен похлупак, защото в случай че употребявате мрежа или похлупак с доста дупки, няма да можете да поддържате уместно равнище на мокрота. Не забравяйте обаче да пробиете няколко дребни отвора в капака за вентилация. След това изрежете дупка с размера на топлинната лампа от горната част на заграждението и деликатно поставете лампата в нея.

Вътрешността на терариума би трябвало да прилича естественото местообитание на вашето влечуго. Това може да бъде всичко - от гъсти и влажни материали или пясък с места за копаене до среда, която предлага на влечугите зона за плуване и суха земя. Последното може да се реализира посредством килване на основата във водата, тъй че да можете да предложите както плувен басейн, по този начин и изсъхнало място за припек.

Препоръчва се да поставите фонова картина на гърба на терариума. Това освен ще предпостави вашия домакински любим да се почувства по-уютно, само че и ще направи терариума ви по-готин. Добавете в резервоара и растения, скали, клони и други предмети, които са подобаващи за определеното от вас влечуго и сте съвсем подготвени.

Не забравяйте обаче, че това са единствено съществени препоръки за основаването на терариум. Има доста типове влечуги и всеки ще има свои лични условия. Но като за начало тези препоръки ще оказват помощ на вашия домакински любим да стартира един здравословен и благополучен живот в новия си дом.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР