Ако искате да бъдете сред първите човешки същества, които ще

...
Ако искате да бъдете сред първите човешки същества, които ще
Коментари Харесай

Как урината помага на астронавтите да отглеждат храна в открития космос

Ако желаете да бъдете измежду първите човешки същества, които ще посетят Марс, несъмнено би трябвало да имате много здрав корем.  В момента немски учени тестват способи, по които урината и потта могат да оказват помощ на космонавтите да отглеждат храна на Червената планета.

По-голямата част от храната, предопределена за Международната галактическа станция се носи от Земята.

Космическите задачи с доста огромна дълготрайност обаче, като тези до Марс, ще имат нужда от хранителен ресурс, който се поддържа самичък, настояват учените.

Йенс Хауслаге, растителен физиолог в German Aerospace Center (DLR), сега изследва по какъв начин могат да се отглеждат растения в космоса, в това число тества и тестова система, включваща в себе си контейнер с урина и корен домат, рапортува BBC.

„ Земята е една затворена биологична система, в която растенията създават О2 и храна. След това имаме животните и микробите, които пък правят всичките процеси на разграждане в почвата “, споделя Хауслаге пред BBC. „ Без тях нито една самоподдържаща се система в дълготраен проект не би могла да обезпечи нужните за оцеляване условия. “

Използвайки както синтетична, по този начин и човешка урина, Хауслаге организира лабораторни опити, с цел да пресъздаде естествения цикъл по метод, който ще бъде потребен за пътешествениците в космоса.

Учените напълнили резервоари с урина и пемза – шуплестите камъни, които се образуват когато лавата се смеси с вода. В шуплите на пемзата има цели колонии от бактерии, които се хранят с урината, трансформирайки амоняка, съдържащ се в нея, в нитрати и нитратни соли (тор).

Повечето вода, която се намира на Международната галактическа станция, в това число тази от урината, потта и отпадъчната вода след миене и къпане, се рециклира в лабораторията на станцията.

В изследването на Хауслаге в DLR се изследват нови приложения на тази вода, която към този момент е била ефикасно събрана и рециклирана, като едно от тях е развъждането на растения за храна в открития космос.

Лабораторното изследване ще изпрати по-късно тази година в космоса задачата на DLR, наречена CROPIS – спътник, който се състои от два дребни парника. Сателитът ще симулира лунната гравитация през първите 6 месеца, с цел да тества капацитета на развъждане на зеленчуци на Луната, а по-късно ще симулира гравитацията на Марс.

Докато спътникът е в орбита, 16 камери ще документират развиването на семената на доматите в парниците. И тъкмо както в лабораторните опити, средата в спътника ще употребява бактерии, които да се хранят със синтетичната урина, произвеждайки тор, с цел да могат доматите да порастват, споделя BBC.

„ В последна сметка, ние симулираме и тестваме парници, които биха могли да се интегрират в лунния или в марсианския хабитат, с цел да може екипажа да разполага с локален източник на свежа храна “, споделя Хауслаге предходната година в изказването си във връзка задачата.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР