Ако искаме сигурни Балкани, трябва да решим отворените проблеми. Република

...
Ако искаме сигурни Балкани, трябва да решим отворените проблеми. Република
Коментари Харесай

Скопие: Със София показахме как се решават проблеми на Балканите

Ако желаеме сигурни Балкани, би трябвало да решим отворените проблеми. Република Македония и България демонстрираха по какъв начин могат да се решат разликите благодарение на разговор и без външна помощ. Това декларира в изявление за БГНЕС македонският вицепремиер и вътрешен министър Оливер Спасовски. Той взе присъединяване в срещата на вътрешните министри от Западните Балкани и Европейския съюз, чийто хазаин е София. На форума бяха разисквани битката с проведената престъпност, корупцията и противозаконната миграция.

„ Всички страни от района се сблъскват със сходни проблеми пред своята национална сигурност. Хубаво е, че всички те намират общи точки, които ги сплотяват, а не се разединяват, както беше през миналите години “, споделя Спасовски. Като образец дава мигранската рецесия, с която неговата страна се оправи сполучливо през 2015 и 2016 година “Мигрантската рецесия сподели, че този район, в случай че работи дружно, може да се оправи. Сега обстановката е постоянна “, установи Спасовски.

Той означи, че България и Европейският съюз са очевидци по какъв начин могат да се вземат решение до неотдавна противоречиви проблеми, когато има политическа воля за това. „ Премиерите и на Република Македония, и на България, демонстрираха по какъв начин могат да се решат разликите благодарение на разговор “, декларира Оливер Спасовски. Според него постигнатото от двете страни като контракт, разговор и диалог е удостоверение, че сред Скопие и София има отлични връзки, които би трябвало да се развиват през идващите години. „ Това е от изгода и на Македония, и на България “, акцентира македонският вътрешен министър.

На въпрос дали чака Македония да получи скоро дата за започване на договаряния с Европейски Съюз Спасовски дава позитивен отговор. „ Да, безусловно ние го чакаме, тъй като работим доста и жителите на Република Македония го заслужават, тъй като осъществихме нужните промени. Очаквам, че Европейски Съюз ще оцени тези старания и това, което е направено през целия интервал за приближаването към Европейски Съюз. И това ще ни даде още по-голям претекст за прогрес “, споделя той. Спасовски отбелязва особено ролята на България и поддръжката, която тя оказва за присъединението на Западните Балкани към Европейски Съюз.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР