Ако искаме да влезем във форма, знаем, че това, което

...
Ако искаме да влезем във форма, знаем, че това, което
Коментари Харесай

Методът на Икеда

Ако желаеме да влезем във форма, знаем, че това, което би трябвало да вършим, е да упражняваме. Да стартираме да се храним здравословно и отделяме няколко часа седмично за извършения е това, което ще ни накара да реализираме задачата си. Същото се случва и с нашия разум. Ако желаеме да подобрим паметта и умствените си качества, би трябвало да ги тренираме всеки ден, даже за известно време. Така освен ще имаме по-пъргав разум, само че ще помогнем и за попречване на болести като Алцхаймер или деменция, пише .  

За това няма нищо по-добро от препоръките на „ първенец по памет “. В „ Методът на Икеда “ японецът Йошихиро Икеда, първенец по памет на Япония през 2019 година и първият човек от страната си, постигнал международно самопризнание, предлага поредност от извършения за нашия ум. Авторът изяснява, че „ възприятията са доста значими за паметта “. Следователно тезата, на която се основават упражненията е, че като предизвикваме избрани усеща, способността ни да запаметяваме и задържаме информация се усъвършенства. Според метода, който се показва, с две ежедневни извършения можем да подобрим паметта. 

По същия метод той акцентира концепцията, че можем да свържем неприятен спомен със скуката. Поради тази причина Икеда твърди, че децата са склонни да имат по-добри мемоари, защото множеството неща ги притеглят и вълнуват. „ Емоциите оказват огромно въздействие върху мозъка. Ако нещо има въздействие върху мозъка ни, ще ни бъде по-лесно да го запомним. Затова ни е мъчно да запазим информация по тематики, които не ни интересуват. Именно като мотивираме това - инициативата, „ заниманието “, предразполагаме мозъка си към запаметяване. 

Но както децата демонстрират огромен интерес към множеството неща, при възрастните е по-трудно. По тази причина Йошихиро Икеда счита, че развиването на мотивацията е от извънредно значимо значение. „ Ключът е чувството, което ни кара да открием нещо ново, онази известна крушка, която рисуват в комиксите, когато някой воин има концепция. Вдъхновението, което ни кара да разберем или открием нещо, има огромно въздействие върху мозъка и ни кара да запаметим информацията “, изяснява той в книгата. 

За да реализираме тази цел, би трябвало да упражняваме равнището си на схващане, тъй като единствено по този метод ще можем да подобрим паметта си. Той разяснява, че има пет „ датчика “, които задействат нашето ентусиазъм:
Сензор за разкриване, с който мозъкът си спомня удоволствието да открие нещо ново;Сензор за подредба, с която мозъкът понижава цялата информация, която има общи детайли, с цел да понижи пространството;Сензор за съпоставяне, при който мозъкът употребява към този момент известна информация, с цел да резервира по-добре новата;Сензор на изображението, в който използваме образен спомагателен инструмент;Сензор за връзка, с който свързваме една информация с друга. 
„ Всеки има добра памет, само че в доста случаи ние не сме в положение да използваме цялостния потенциал на мозъка, тъй като не знаем по какъв начин да го създадем “, споделя Йошихиро Икеда. Според „ първенеца по памет “, всичко, което би трябвало да подобрим, е желанието и да започнем малко по малко да работим върху съзнанието, когато вършим нещо. 

Източник:

Редактор: Нели Тодорова

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР