Ако имате проблеми със заспиването или неспокоен нощен сън, изглежда

...
Ако имате проблеми със заспиването или неспокоен нощен сън, изглежда
Коментари Харесай

Проследяване на съня – между полезното и опасното

Ако имате проблеми със заспиването или разтревожен нощен сън, наподобява разумно да употребявате някое приложение за следене на съня, било то посредством гривна и друго устройство. Но дали това е потребно решение или е просто добър бизнес за някой различен?

Все повече експерти слагат въпроса дали практиката на самонаблюдение на съня може да да докара до „ абсурд на съня “ – положение, при което вместо да решим казуса, сътворяваме още повече стрес и възбуденост, които изострят ситуацията?

Нормалният сън

Количеството сън, от което се нуждаем, както и желанията ни да ставаме рано или да стоим будни до късно, варират доста при обособените хора. Някои разлики са свързани с възрастови, културни, екологични или поведенчески фактори, а някои са генетично обусловени.

В допълнение към тази колебливост би трябвало да се уточни, че у всеки човек има много висока степен на естествена колебливост на съня – не може да се чака спането да е еднообразно безусловно всяка вечер. Повечето възрастни се нуждаят от почти осем часа сън на 24 часа. Все отново при другите хора потребностите от сън могат да варират от към 6 до 9 часа.

Тази естествена колебливост на съня не трябва добре разбрана. Някои хора считат, че сънят им някак си е непълен, неустойчив, „ неефикасен “. Те се тревожат толкоз доста за положителния си нощен сън, че това се трансформира в един тип обсесия, трансформирайки съня в източник на боязън.

Как работят приложенията за сън?

Повечето модерни приложения за следене на съня употребяват входни данни като тон, сърдечен темп и придвижване, подсказващи времето за заспиване или пробуждане, с цел да преценяват какво се случва. За да събират данните, множеството приложения употребяват данни от носими устройства като смарт-часовници. Така те пресмятат резултата и основават основат графики, с цел да покажат измененията във времето.

По този метод приложенията за следене на се стремят да ни дадат моментна „ фотография “ на продължителността и качеството на съня ви, от време на време подкрепени от въпроси по отношение на качеството на съня, оценено от спящия.

Тези приложения настояват, че дефинират какъв брой време прекарваме в лек сън, бездънен сън и сън с бързо придвижване на очите и какъв брой пъти сме прекъсвали съня си през цялата нощ.

Но дали са точни?

Често уебсайтовете, определящи най-хубавите приложения за сън, лимитират своите проби до съпоставяне на включените функционалности и характерности. Естествено, доста по-сложно е да се създадат проби дали тези приложения фактически мерят тъкмо това, което настояват, че мерят.

Въпреки че устройствата за следене на съня стават много точни при разкриване на другите му етапи и бодърстването, класификацията съня остава ненадеждна и непоследователна.

Потенциални рискове

Сравнително малцина и с дребен обсег са изследванията, изследвали по какъв начин носимите устройства могат да бъдат употребявани дейно за стимулиране на позитивна смяна в държанието на съня. Учените предизвестяват, че съществува риск несъразмерното концентриране върху „ усъвършенстването “ на съня да докара до непредвидени проблеми: тревога, вманиачаване по гонене на „ верните индикатори “, обсесия. Когато тези паники стартират да стават непрекъснати, лекарите приказват за ортосомния.

Ортосомния е ново разбиране, с което се разказва феноменът на тревога, засягащ хора, са захласнати от резултатите от своите устройства за следене на съня. Хората с ортосомния имат вяра, че устройствата за следене оферират извънредно точна информация за съня им и се доверяват на данните от инструмента за следене пред по-обективни индикатори като това по какъв начин се усещат, бодри ли са, работоспособни ли са и други

В някои случаи това вманиачаване може да прерасне в „ неефикасно държание “ като превозване на по-дълго време в леглото с вяра да се подобрят данните мониторинга. Парадоксално, това утежнява качеството и количеството на съня.

Време ли е за деинсталиране на приложенията за сън?

Устройствата за следене на съня може да са привлекателни и да не съставляват риск за тези хора от популацията, които имат добър сън и които не са склонни да се вманиачават на тематика съблюдаване на „ оптимални “ индикатори. Но в случай че човек се тревожи постоянно по отношение на това дали се вписва в разпоредбите, може би е по-добре да стои надалеч от мониторинговите устройства и приложения.

Няма разполагаем в комерсиалната мрежа инструмент за следене на съня, който да изпраща по-ясен сигнал за това дали човек спи задоволително от личния му мозък! Ако човек може да стои безсънен безпроблемно, в случай че е кадърен да концентрира и да прави работата си обикновено, в случай че не му се „ затварят очите “ непрекъснато, то най-вероятно спи задоволително и няма потребност от други форми на увещание в това.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР