Ако имате куче, което е с по-дълга козина, тогава със

...
Ако имате куче, което е с по-дълга козина, тогава със
Коментари Харесай

Трябва ли кучето да се подстригва?

Ако имате куче, което е с по-дълга четина, тогава сигурно сте си задавали въпроса: Трябва ли кучето да се подстригва? Отговорът е да, само че единствено избрани породи кучета, като за някои от тях даже е наложително да се подстригват.

Веднага желаеме да вметнем, че в днешната публикация ще приказваме за домашните любимци, които не вървят на изложения за кучета, където има характерни условия и към визията на животното.

Обикновено, когато доближава лятото, пред много стопани стои въпросът дали да подстрижат кучето си, с цел да оказват помощ на четириногия си другар да се охлади и да се избави от огромните жеги. И до през днешния ден обаче мнението на ветеринарите лекари, експертите по груминг и стопаните се разграничава по този въпрос по отношение на плюсовете и минусите.

Като начало е значимо да се означи, че системата на изстудяване на организма при кучетата и хората е друга. Така да вземем за пример хората в горещината се потят, а потта по-късно се изпарява и охлажда тялото.

При кучетата обаче охлаждането се случва благодарение на дишането, а точно когато на любимеца ви му е горещо, той отваря уста, изважда езика и диша тежко.

Така влагата стартира да се изпарява, кръвта се охлажда надлежно и циркулира в организма. Именно по тази причина не може да се каже, че тази процедура е наложителна, защото по този начин действително няма да помогнете на кучето да се избави от жегите.

Важно е обаче да се означи, че в случай че кучето е с дълга четина, можете умерено да подстрижете няколко сантиметра, с цел да я предпазите от сплъстяване и вмирисване през лятото.

 Къпане на кучето

Именно по тази причина е значимо да не забравяте да се грижите за козината на вашето куче и постоянно да го решите. Ако обаче четириногият ви другар е с доста къса четина, не се предлага кучето да се подстригва, тъй като по този начин тялото му може да се окаже под директното влияние на нездравословните UV лъчи и да се получат слънчеви изгаряния.

Както сами виждате, въпросът дали да подстригвате кучето си е много противоречив, и няма еднопосочен отговор. Това е по-скоро ваше решение, което би трябвало да консултирате с ветеринарен доктор.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР