Ако има значителен ръст на новозаболелите от COVID-19 и се

...
Ако има значителен ръст на новозаболелите от COVID-19 и се
Коментари Харесай

Кунчев: Ще има нови мерки, ако ситуацията с COVID-19 се влоши

Ако има забележителен растеж на новозаболелите от COVID-19 и се натовари здравната система, ще бъде наложително да се вкарат някакви ограничаващи ограничения. Това сподели пред публицисти основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

Трудно е да се реши дали това е начало на нова вълна на разпространяване на коронавирусната зараза, само че в случай че отчитаме това, което се случва в Западна Европа и по-специално в Германия и Нидерландия, както и по-близо до нас – в Гърция, мисля, че може да се приказва за начало на една по-висока вълна, добави той.

Повишаването на броя на заболелите се дължи на спецификата на вируса, който по-лесно се предава, както и на събирането на доста хора през летния сезон на избрани места, при неналичието на каквито и да е защитни ограничения.

По думите на Кунчев вирусът в този момент протича по-леко. Все още разновидностите на вируса B.A.4 и B.A.5, които провокираха нова вълна в Китай, са едва проявени в Европа, изясни още той. Принципна разлика в тези два разновидността спрямо другите няма – елементарно се предава и протича леко, добави той.

Най-добрият вид е всеки общопрактикуващ доктор да може да прави такава диагностика, сподели още Кунчев в отговор на въпрос дали се обмисля разновидността персоналните лекари още веднъж да могат да изпращат пациентите си на безвъзмезден тест за коронавирусната зараза.

Втората бустерна доза ваксина, която преди дни от Министерството на здравеопазването предложиха за избрана група лица, би предпазила толкоз, колкото и предходните, добави Кунчев. По думите му отбраната не е 100 %, само че и 60-70 % е задоволителна отбрана. Дори имунизацията да ни обезпечи предотвратяване от тежко протичане или от хоспитализация, или от гибел, не е малко, добави той.

По данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания заболеваемостта от COVID-19 в страната се усилва и към 26 юни тя е 45 на 100 хиляди души население.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР