"Ако има някакъв спор в момента между Република България и

...
"Ако има някакъв спор в момента между Република България и
Коментари Харесай

Ангел Джамбазки: Настояваме за политическа и историческа коректност

"Ако има някакъв спор сега сред Република България и Република Северна Македония, той е учреден единствено и само на неприятния факт, че управляващите в Скопие отхвърлят да ползват Договора за добросъседство, който беше подписан преди 3 години и половина. 3 години и половина бяха изгубени предумишлено, проведено от кръгове в Скопие, които не желаят доближаването сред България и Македония, а по мои съмнения - не желаят и Република Македония да бъде пълноправна част от Европейския съюз. "

Това съобщи българският евродепутат по време на конференция "Западни Балкани ". Важният конгрес е проведен от фондацията за европейска промяна New Direction, вицепрезидент на която е членът на Партията на Европейските консерватори и реформисти и заместител ръководител на Вътрешна македонска революционна организация, и Международния републикански институт (IRI).

"Три години и половина ние общително, само че твърдо предупреждавахме, че при положение на несъблюдение на контракта, няма по какъв начин да се получи българското единодушие за започването на тези договаряния. Между другото - през днешния ден доста се приказва, че България е наложила несъгласие. Не! България не е наложила несъгласие. България не е дала единодушие за насрочване на първата конференция на външните министри, на която би трябвало да се даде официално начало на договарянията. И България има своите безусловно законни учредения за това на база на интернационалното право. Договорите се подписват, с цел да бъдат спазвани. Договорът би трябвало да се извършва прецизно, почтено и правилно и от двете страни. Когато имаме несъблюдение, когато имаме бойкот, когато имаме недобронамереност от едната страна, няма по какъв начин тези връзки да се развиват. Няма по какъв начин България да подмине това с лека ръка и да си затваря очите. Това е основата на българската позиция “, съобщи още Джамбазки по време на интернационалната конференция, която тази година се организира онлайн.

„ Много неправилно и неправилно, среди във и отвън България, се пробват да изопачат истината и да показват българската позиция като враждебна. Да настояват, че надали не България не признава самоопределението на жителите на Република Северна Македония. Или ги карала по какъв начин да назовават част от своето самоопределяне или част от своя език. Това е безусловно погрешно, това е извънредно подмолно изказване, лъжливо изказване. България не оспорва правото на самоопределяне на който и да е било. Ние просто настояваме за историческа и политическа уместност - когато става дума за събития отпреди 1944 година и когато става дума за самоопределението на редица фигури, част от българската история, част от политическата история и българската национална битка за избавление ", добави той.

„ Западните Балкани, като се изключи че са в непосредствена непосредственост до България, са извънредно значими за интернационалните и външнополитическите връзки на Европейския съюз. Без Западните Балкани Европейският съюз няма да бъде приключен, няма да бъде финален както географски, по този начин и геополитически. И тук идват доста значими въпроси - къде са границите на Европа и къде са границите на Европейския съюз. И тези граници би трябвало ли да следват естествените граници на културните, цивилизационните и езиковите разлики. Знаете, че Западните Балкани са обект на засилен интерес от пропаганди и от геополитически ползи на страни отвън Европейския съюз, които нерядко са, в случай че не враждебни, то най-малко засилено конкурентни “, добави евродепутатът.

Той акцентира на обстоятелството, че към нашите морски граници в акваторията на Черно море и Средиземно море се развиват процеси, които би трябвало да бъдат деликатно следени и изследвани.

„ И страните от Европейския съюз би трябвало да водят засилена външна политика там, тъй като протичащото се към нашите граници визира директно бъдещето на неговия южен фланг “, акцентира заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация.

„ Когато приказваме за Западните Балкани, разбираме тези страни, които към момента не са част от Съюза и част от които към момента не са почнали договаряния. Това са Сърбия, Република Босна и Херцеговина, Република Косово, Република Албания, Република Северна Македония и Черна гора. Тук някой би могъл да направи забележка във връзка с статута на Косово, само че България е признала независимостта на Република Косово и ние я преглеждаме като самостоятелна страна и поддържаме положителни другарски връзки “, сподели Джамбазки.

Той обърна съществено внимание на характерните връзки в самите страни от Западните Балкани, сред страните, както сред групи от страни: Но всички добре знаем историческата тежест, с която е претрупан районът и сложността на връзките вътре в самите страни. И в Босна и Херцеговина, и в Република Северна Македония има извънредно деликатни етнически и религиозни връзки, които трябват бъдат следени и коментирани също извънредно внимателно.

Джамбазки се спря и на двата съществени аспекта на връзките в Западните Балкани.

„ Единият е в аспекта на Европейския съюз, а другият е на Северноатлантическия контракт (НАТО) и на трансатлантическите връзки. И би трябвало да обърнем внимание на разликата сред двата вида връзки. За Вътрешна македонска революционна организация и групата на Европейските консерватори и реформисти трансатлантическите връзки нямат опция, съюзническите ни връзки вътре в Северноатлантическия контракт нямат опция. Поради което ние подкрепихме без подозрения и без съмнение присъединението на страни към Северноатлантическия контракт, само че когато приказваме за Европейския съюз, нещата са по-различни. И са по-различни от позиция изчистването на всички интернационалните и междудържавни двустранни връзки. В последните дни на засилена агитация и на засилен напън както вътре в българското общество, по този начин и извън върху българското общество, чувате надълбоко погрешната теза, че България не би трябвало да има никакви мнения и никакви искания към прилежащи страни, когато става дума за участие в Европейския съюз. Тази теза е погрешна тя е плод на враждебна на България агитация “, акцентира.

„ Северноатлантическият контракт няма опция за България, а и за Западните Балкани. И това е отвън всякакво подозрение, наблюдавайки развоя на събитията, които се случват към нас. Наблюдавайки държанието на страни, с които България граничи. Като прилежаща Турция, която е част от Северноатлантическия контракт, а сега е извор на напрежение в целия район. От Либия, през Сирия, та чак до териториалните води на Кипър и нелегално окупираната част от Кипър. Също по този начин интензивностите на Турция в Черноморието будят основателни подозрения. От друга страна имаме интензивностите на Руската федерация в Черноморския район. Които се простират от Молдова — замразен спор, през Украйна — парещ спор. През региона на Кавказ, в който напълно неотдавна имаше война, в която съществени външнополитически играчи още веднъж бяха Турция и Руската федерация. През Грузия, където има още два замразени спора “, добави Джамбазки.

Според евродепутата за България, за българската сигурност, за сигурността на южния фланг на НАТО не може да има никакво подозрение, че би трябвало да бъдат развивани отбранителните качества на всички страни в този район, които са част от Северноатлантическия контракт.

„ Говорим и за България, и за Румъния, и за Гърция, която има много прилични отбранителни качества по ред геополитически аргументи. Но що се отнася до България и Румъния, ние сме длъжни да възвръщаме отбранителни качества и да ги обновяваме с съвременни отбранителни уреди и единици военна техника, които пазят териториалната целокупност и суверенитета на България и да пазят общия интерес измежду страните от Северноатлантическия контракт. Именно по тази причина България поддържа присъединението на Северна Македония и Албания към този контракт. Да не забравяме и особените интензивности и на Китай на Балканите, които нямат единствено и само търговски ползи. Така че присъединението на всички страни от Западните Балкани към Северноатлантически контракт няма опция. Разбира се, няма опция в дълготраен проект и присъединението им към Европейския съюз. Но това би трябвало да стане единствено след изчистване на всички двустранни връзки, на всички неуточнени публични връзки от двете страни на доста постоянно изкуствени граници, наложени по силата на мирните контракти след Първата и Втората международни войни “, приключи Джамбазки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР