Ако и вие сте решили да си вземете за домашен

...
Ако и вие сте решили да си вземете за домашен
Коментари Харесай

Хамстерите пият ли вода?

Ако и вие сте решили да си вземете за домакински любим хамстер, тогава е добре авансово да се поинтересувате за това по какъв начин се отглеждат тези животни.

Един постоянно срещан въпрос, който вълнува много фенове на дребните гризачи е: Пият ли хамстерите вода?

Мненията на тази тематика са много разнообразни и някои считат, че е задоволителна течността, която те получават със сочните храни за хамстери(плодове, зеленчуци и ягоди). Други пък са на мнение, че водата е наложителна за хамстерите.

Трябва ли да давате вода на хамстера?

Както и всяко едно животно, по този начин и тези гризачи се нуждаят от вода. Ако ги храните единствено със суха храна главно, в чийто състав влизат фибрите, тогава е изключително значимо да им давате и течности настрана, с цел да се компенсира водния баланс.

Грубите зърна на храната им се раздуват в коремчето и по тази причина е значимо да пият вода и настрана, с цел да се подкрепи храносмилателния развой. Смята се, че ненапълно приема на течности може да се запълни с приема на разнообразни зеленчуци и плодове, които са богати на вода.

В отличие от хамстерите, които живеят в дивата природа, домашните получават повече количество плодове и зеленчуци. Това значи, че ненапълно приема на течности е свързан от породата на животното, пола и температурата на околната среда. По-активните питомци, бременните и кърмещите имат потребност надлежно от повече влага. В летния интервал тази нужда също се усилва.

 Хамстерите пият ли вода?

Заменяйки водата на сочни плодове и зеленчуци, организма им няма да получава задоволително количество суха храна, което е нездравословно за здравето на животното. Важно е спазвате някаква златна среда и да комбинирате сухата и сочната храна, както и да им давате течности настрана.

Хамстерът се нуждае и от чиста вода.

- Водата от чешмата се дезинфекцира с хлорен диоксид. Дори минимално количество белина може да е нездравословна за хамстера;

- Преваряването на водата унищожава хлора, само че усилва концентрацията на солите. Честата консумация на преварена вода може да докара до болести на хамстера.

Оптимален избор на вода за хамстера е:

- Водата, която преди този момент е била филтрирана;

- Бутилирана;

- Негазирана минерална вода с минимално равнище на солите и микроелементите;

- Топла вода, която преди този момент е била замразена. Размразената течност по натурален метод не съдържа нездравословни субстанции и е подобаваща за пиянство.

Мляко на хамстера

 Хамстерите пият ли вода?

Желаейки да разнообразят рациона на хамстера, доста от стопаните дават мляко на гризачите си. Специалистите настояват, че това е доста потребно, в случай че имате бременен хамстер или кърми. Така да вземем за пример през първите 3 седмици е значимо да давате по 4-5 грама разтворено изсъхнало мляко на дребните. Също по този начин, млякото е доста потребно, в случай че гризача скоро е боледувал. Ако обаче хамстерът е здрав и деен, тогава се предлага да му давате млечни артикули не по-често от 1 път на седмица.

Защо хамстерът пие доста вода

Ако домашният ви любим внезапно е почнал да пие повече течности, тогава е належащо да забележите дали няма и някакви промени в държанието си или в околната среда.

- Увеличена температура или мокрота в стаята. За идеални условия се счита температура до 22 градуса. Именно по тази причина, в случай че е прекомерно топло е по-добре да преместите клетката на хамстера на по-прохладно място;

- Смяната на рациона е другата допустима причина или бързото въвеждане на нова храна. Именно по тази причина е желателно да добавяте нови артикули или храни последователно. Друга допустима причина е прибавянето на повече сол в храната;

- Повредена поилка на хамстера. Необходимо е да ревизирате местата на съединяване и при положение на щета, да замените поилката.

Дори и да давате на животното си задоволително течна и суха храна, това не значи че не трябва да му осигурите свободен достъп до течности. Гризачът е кадърен самичък да балансира равнището си на течности в организма и ще пие толкоз вода, колкото му е нужна.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР