Ако и вие, като всеки собственик на домашен любимец, отдавна

...
Ако и вие, като всеки собственик на домашен любимец, отдавна
Коментари Харесай

Нова технология ще позволи на хората да говорят с домашните любимци като доктор Дулитъл

Ако и вие, като всеки притежател на домакински любим, от дълго време се пробвате да поддържате връзка с най-хубавия си другар посредством бебешки гласчета, този материал е за вас. Според изследване, оповестено в Current Biology, двойка невробиолози са изказали догадка за отговора, обвързван с бъдещето, в което хората ще могат да беседват с домашните си любимци. Макар и към момента при започване на процеса, проучването, което е наречено " Предизвикателството на лекар Дулитъл ", би могло фактически да сътвори поток от диалози сред човек и животно.


С помощта на стратегия, основана на изкуствен интелект (което не трябва да изненадва никого), учените Йоси Йовел и Одед Речави от университета в Тел Авив, Израел, се надяват да проправят път на притежателите да беседват с домашните си любимци. Поставени пред три съществени провокации, откривателите се надяват да разрушат стените на това, което се счита за допустимо, когато става въпрос за метода, по който поддържаме връзка с нашите космати, пернати и така нататък другари.

Като за начало дуото счита, че с цел да можем да беседваме с домашните любимци, ще би трябвало да разчитаме на отзивчивите знаци на животните, което значи, че поучителните сигнали с ръце към този момент няма да могат да се употребяват. Следващата значима стъпка е животните да употребяват тази връзка в разнообразни условия, а освен в характерни обстановки като ухажване или когато животът им е в заплаха. И най-после, с цел да се организира окончателният тест, би трябвало да се откри, че диалогът протича по този начин, както би протекъл сред две животни, а не благодарение на изкуствен интелект.

Като образец за това основано от изкуствения разсъдък другарство може да се уточни изследване, което откри, че медоносните пчели правят характерно придвижване на тялото, с цел да оповестят на другите в своята колония къде могат да намерят храна. След като учат това придвижване, откривателите съумяват да го повторят с пчела робот, която осведоми същинските пчели къде да пътуват за идната си храна. По линия на диалозите с домашни любимци обаче този тест не е постигнал триумф и в трите контролни точки за предизвикването " Доктор Дулитъл ".


Това е голяма крачка напред в проучването на животните, даже и да не значи безусловно,

Само през последната година се следи растеж на опциите в света на технологиите, когато става въпрос за това по какъв начин учените схващат нови форми на изкуствен интелект. От ChatGPT до основаването на все по-подобни на хората роботи и даже клонирането на хора - ние сме при започване на някои огромни пробиви.

След като в бъдеще можем да беседваме с домашните си любимци, има огромна възможност откривателите да открият по какъв начин можете да проведете прелестен диалог на вечеря с кучето или котката си. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР