Ако и вие имате рибки или пък сте решили да

...
Ако и вие имате рибки или пък сте решили да
Коментари Харесай

Признаци, че рибките ви може да са болни

Ако и вие имате рибки или пък сте решили да си вземете тези известни домашни любимци, тогава е значимо освен да знаете по какъв начин вярно да се грижите за тях, само че и да можете да разберете, в случай че нещо с тях не е наред.

В реалност това надалеч не е комплицирана задача, само че би трябвало да сте много деликатни и в случай че забележите проблем, то незабавно да се обърнете към експерт. Вие би трябвало да сте осведомени с това, какво е естественото държание на рибките ви, тъй като единствено по този начин ще можете да видите, в случай че нещо не е наред с тях.

Основни признаци, че рибките може да са заболели:

1. Апетит - рибките ядат повече или по-малко.

Важно е да контролирате и да забелязвате, какво е държанието на рибките ви по време на храненето. Все отново те имат не толкоз доста витални функционалности в аквариума си, като една от тях са точно да се хранят. Ако те не получават задоволително сила от храната си, то това може да има съществени последици за здравето им и даже живота. Освен това, в случай че рибката ви се храни по-малко, то тогава организмът отслабва и доста по-трудно би се справил с другите болести. Именно по тази причина вярното хранене на рибките играе изключително значима роля в живота на тези животни, само че и може да ви подскаже, в случай че има някакъв проблем.

2. Дишане - по какъв начин дишат, а точно бързо или постепенно.

Дишането, както за нас, по този начин и за тези същества има доста значимо значение. Количеството на погълнатия О2 е директно обвързван с разнообразни стресови обстановки за рибките. Всяка една смяна в дишането им, може да ни покаже, че нещо не е наред. Сред вероятните причина в изменението на честотата на дишане са:

 Аквариумни рибки

- Лошо качество на водата;

- Инфекциозни болести (бактериални, гъбични, паразитни и вирусни);

- Общи фактори на напрежението.

Това, от своя страна, може да докара до стимулиране на имунната система на рибата към в допълнение произвеждане на слуз, която е значима защитна реакция, само че единствено в избрани обстановки. В случая казуса идва от това, че тази слуз в допълнение запушва хрилете, като по този метод се понижава количеството на постъпилия в организма на рибата О2. Вследствие на това се нарушава и газообмена, което води до това че токсините не се отстраняват от тялото на рибката.

3. Плуване - какъв брой са дейни.

Активността на рибките е доста значим аршин за тяхното здраве и самочувствие като цяло. На пръв взор може да ви се стори, че те плуват еднообразно, само че това не е по този начин. Всички те имат разнообразни форма на плавниците си, а също по този начин се отличават по размера и разположението им. Всяка една рибка има собствен личен и неповторим постепенен път, който е трансформирал развиването на плавниците им надлежно. Всякакви промени в държанието на рибите приказват за това, че съществуват избрани отрицателни фактори, които оказват директно въздействие на здравето на рибките. Намаляването на интензивността и плавателна дарба най-често са съпътстващ симптом, към който нерядко може да се добави и понижения вкус.

4. Цвят - има ли някакви промени в окраската им.

 Грижете се за здравето на рибките си

Причината за това е, че в случай че рибите са подложени на мощен стрес дълготрайно време в резултат на разнообразни отрицателни фактори, то това оказва надлежно въздействие и на ендокринната им система, която дава отговор за производството на разнообразни хормони, като да вземем за пример кортикостерон. Той, от своя страна, е причина за отслабването на окраската. Именно по тази причина смяната в наситеността на цвета им постоянно може да е първият симптом, че рибките боледуват.

5. Социална интензивност - по-слаба.

Социалното държание на рибите приказва за това, че те въпреки всичко имат несъмнено равнище на развиване на интелекта. Всяка една рибка в аквариума построява свои връзки с другите жители, които живеят дружно с нея. В взаимозависимост от доста фактори, като размер, темперамент или облик на живота те могат да заемат и своя избрана територия, както и да реагират друго на другите аквариумни рибки или хора. Заедно с това всички те си имат избрани особености на държанието. Ако забележите, че в даден миг те са спрели да реагират и са станали пасивни, то значи нещо не е наред с тях и здравето им.

Старайте се и да минимизирате напрежението за животните в аквариума и постоянно обръщайте внимание на тяхното държание. Така ще можете навреме да видите, че нещо с рибките не е наред и да вземете съответни ограничения, с цел да излекувате жителите на водното царство.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР