Ако хората искаха дълбока промяна, щяха да гласуват партиите на

...
Ако хората искаха дълбока промяна, щяха да гласуват партиите на
Коментари Харесай

Георги Лозанов: Демокрацията в България не се е случила

„ Ако хората желаеха дълбока смяна, щяха да гласоподават партиите на смяната да имат болшинство. Но за сметка на това гласоподаваха за свалянето на ГЕРБ от власт. Защото има огромно болшинство за това “. И в действителност това се случва - има анти-ГЕРБ болшинство и ГЕРБ към този момент не са ръководещи, а дълбока смяна, такава от каквато България има потребност, няма да се случи. Това съобщи доцент Георги Лозанов, медиен специалист, учител и някогашен ръководител на Съвета за електронни медии в предаването Клуб „ Investor ” с водещ Ивайло Лаков.

Още от предишното лято се подвигна протестна вълна, която даваше политическа сила за смяна. Тя трябваше да бъде излъчена от така наречен партии на смяната, показва Лозанов. Но ставаше въпрос за освен това от промяна на ГЕРБ – за смяна на политико-корпоративния модел в България. Първоначално имаше очаквания, че този път тя в действителност ще се случи, опцията за нея обаче беше „ взривена “ от партията на Слави Трифонов, която стартира своите оферти за кабинет.

„ Вече съм песимистичен във връзка с смяната “, споделя специалистът, който към този момент изпитва подозрения и във връзка с естественото пораждане на политическата коалиция на смяната.

Голямата неточност съгласно него е, че политическият запас от митингите не беше усвоен от Демократична България, „ на която се полагаше “, споделя Лозанов – а той счита, че се поставя на тях поради поредните им многогодишни старания в региона. „ Това беше политическа непредвидливост от страна на Демократична България, които въпреки всичко са политици с опит “, продължава специалистът, като показва, че те трябваше да употребяват ресурса и силата на митинга и да поемат водачеството на процеса като притежател на традициция и професионализъм.

Гостът направи ретроспекция на концепциите, от които се заражда днешната Демократична България и че те са се откъснали от естественото политическо трасе на конфликта сред лявото и дясното. То прекъсна през 2001 година,обяснява анализаторът, когато пристигна ерата на „ харизматиците “ – Симеон Сакскобурготски, Бойко Борисов и в този момент Слави Трифонов.

„ Аз имах огромна вяра, че това ще е краят на тази харизматична линия, тъй като тя е политически слаба линия. Тя не е същинска политика. Тя е пара политика въз основата на други особености “ - образецът е, че Има Такъв Народ „ продължава да прави шоу, реалити, а не същинска политика. “ Те на процедура са пренесли мрачните съднически облици и позиции от шоуто си в политическата действителност.

Ние още сме в преход, счита Георги Лозанов. Защото не сме построили демокрацията.

„ Ние имахме много огромната заблуда, че с рухването на комунистическия режим от единствено себе си идва демокрацията. Режимът падна, само че демокрацията още не се е състояла. “

Част от обществото живее в народна власт, част си живее в комунизма, като метод на мислене и така нататък, продължава експерът.

„ Демокрацията е план на елитите. Елитите са тези, които би трябвало да я построят. И тъй като това е сложен план, изисква ужасно образовани елити и честни елити “, уверен е Лозанов. „ Нивото на демокрацията в България е портрет на елитите на прехода. “

Георги Лозанов обаче е сигурен, че демокрацията у нас е допустима, тъй като към този момент се е случила в следосвобожденска България. И тогава е имало един доста по-качествен и квалифициран хайлайф.

Той се надява, въпреки и без особени илюзии, че на идващите избори гласоподавателите ще улучат кои са носителите на смяната и тя ще има шансът да се случи.

Опитният медиен специалист обърна внимание и на политическата връзка през обществените медии. Политиците би трябвало да приказват през медиите, тъй като публицистите питат от името на обществото. Истинската публицистика постоянно е остра и задава въпросите, които вълнуват обществото. Докато това се заобикаля в обществените медии.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР