Ако харесвате р’н’б и хип-хоп вероятно помните хитовете от близкото

...
Ако харесвате р’н’б и хип-хоп вероятно помните хитовете от близкото
Коментари Харесай

Каква музика харесват психопатите

Ако харесвате р’н’б и хип-хоп евентуално помните шлагерите от близкото минало “No Diggity” на артистите от Блекстрийт и „ Lose Yourself” на рапъра Еминем.

Свързвате ли тези части със специфичен спомен? Танцувате ли на тях на драго сърце в клубовете? Припявате ли текста им беззвучно, до момента в който ги слушате на работа? Вживявали ли сте се в ролята на бял рапър, който пробива пътя си в музикалния бизнес посредством фрийстайл борби?

Шефовете ни са или самовлюбени, или психопати

Психопатите са с по-слабо подушване

Ако отговорът на някой от горните въпроси е "да ", това значи, че имате най-малко една линия на умопобъркан. Поне това демонстрира ново проучване на Университета в Ню Йорк, представено от западни медии.

В него 200 души изслушват и изричат желанията си към 260 песни. Целта е да се откри възможна взаимозависимост сред желаната музика и психопатичните пристрастености в характера на индивида.

Изследваните лица с проблематична душeвност демонстрират най-големи желания точно към частите на Блекстрийт и Еминем.



Екипът от учени прецизира, че изследването е единствено начало на по-сериозна работа по тематиката и по тази причина все още резултатите не са оповестени в научни журнали.

Те обаче дават някаква визия за връзката сред музиката и психопатичните пристрастености.

От препоръчаните 260 песни минимум харесвани от хората с такива проблеми са „ My Sharona” на The Knack и „ Titanium” на Sia.

Изненада е и откритието, че психопатите наподобява нямат особено отношение към класическата музика, каквото допускат кино облици на серийни убийци и нарушители като Ханибъл Лектър в „ Мълчанието на агнетата” или Джаро в „ Под прикритие”.

„ Медиите изобразяват психопатите като серийни убийци с брадви, само че в действителността те постоянно не са разпознаваеми. Не наподобяват и не се държат като Жокера в „ Батман”. Могат да работят на бюрото до вас и да не разберете”, счита Паскал Уалиш, който управлява работата на учените.

Някаква форма на разстройството, наречено психопатия, е налична при 1% от цялото население на Съединени американски щати, както и в 20% от хората в пандизите.

„ Не желаеме такива хора да се окажат в позиция, от която могат да причинят доста вреди. Нужен ни е инструмент, посредством който да ги идентифицираме без тяхното подпомагане и съгласие”, счита още Уалиш.

Първоначално той провел изследване на музикални усети, само че схванал, че доста от участниците в него са карали различен тест, обвързван с психопатичните им пристрастености.



Предстоящото по-голямо проучване ще има за цел да откри действителна ли е връзката сред музикалните желания и такива разтройства.

Ако екипът успее да откри да вземем за пример 30 песни, които са еднообразно харесвани от психопати, то плейлистите в онлайн музикалните услуги ще могат да насочват към рискови човеци, счита още Уалиш.

Разбира се, сходни скрити проби биха били извънредно проблематични от етична позиция, само че откривателите прецизират, че са в самото начало на работата си по тематиката.

Предварителните наблюдения на американците съответстват с тези на английския психолог Кевин Дътън от Оксфорд, изследвал музикалните усети и други черти в характерите на психопати.

Резултатите демонстрират, че хората с проблематични пристрастености избират рап пред класическа музика и джаз. Наред с това обичат да четат „ Файненшъл Таймс” повече от други вестници.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР