Ако го нямаше Денят на победата, намаше да го има

...
Ако го нямаше Денят на победата, намаше да го има
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Ако го нямаше Денят на победата, намаше да го има и Денят на Европа

Ако го нямаше Денят на успеха, намаше да го има и Денят на Европа, в който честваме началото на европейското единение, сложено от Декларацията на френския външен министър Робер Шуман, не инцидентно произнесена на 9 май 1950 година. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов на гала пред Паметника на Съветската войска, с която приключи шествието на „ Безсмъртния полк – България “. Преди това Калоян Паргов, народни представители и общински съветници от Българска социалистическа партия се поклониха и сервираха цветя пред Паметника на Незнайния войник.

Според водачът на столичните социалисти 9 май е ден за апел към хората, от които зависи бъдещето на планетата, да се обединят, с цел да запазят мира и бъдещето на своите нации.

„ Тук, пред Паметника на Съветската войска, издигнат от признателния български народ, можем с цялостно право да заявим, че в международната борба против мракобесието на ХХ в. великите сили Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Англия победиха, тъй като демонстрираха разсъдък да обединят силите си по време на Втората международна война и да нанесат гибелен удар на нацистка Германия. Това е извод, който не трябва да забравяме, най-много в днешната обстановка, когато фашизмът в Европа и по света се възражда още веднъж. “, сподели ръководителят на софийската организация на Българска социалистическа партия.

„ Днес, русофобските кръгове ежедневно клеветят Русия. Те се пробват да натрапят на България „ нов цивилизационен избор ”, който цели да ни откъсне от дълбоките исторически и културни корени, които ни свързват. – означи Паргов -  Тези кръгове са очевидно малцинство у нас, само че разполагайки с лостовете на операцията, правят безнаказано провокации и насърчават набезите над паметниците на Съветската войска в София и на Альоша в Пловдив. Народът ни обаче има памет. Ето за какво болшинството българи, макар оказвания напън, наскоро обявиха недвусмислено, че симпатизират на Русия и руснаците, че са за другарски българо-руски връзки в политиката, стопанската система и духовната област, развивани върху равноправна основа. “

Калоян Паргов съобщи, че България, поради геополитическото си разположение и политическата и духовна история, би трябвало да се трансформира в действителност в мост сред Западния свят и Русия, а Европа - в зона на мира и на взаимното съгласие. Той цитира думите на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер: „ Добрите връзки сред Европейски Съюз и Русия са жизненоважни за сигурността на нашия континент. Наша обща цел би трябвало да бъде възобновяване на европейския ред в сигурността. “

„ 9 май ще остане вечно Ден на успеха на мъжеството и героизма. Ден, без който нямаше да има Ден на Европа! “, безапелационен бе Калоян Паргов. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР