Ако Главчев е убеден, че може да стане и външен

...
Ако Главчев е убеден, че може да стане и външен
Коментари Харесай

Ако Главчев е убеден, че може да стане и външен министър, президентът няма основание да му откаже

Ако Главчев е уверен, че може да стане и външен министър, президентът няма съображение да му откаже.

 

Това сподели в неделя пред БНР Крум Зарков, президентски секретар по правните въпроси, някогашен правосъден министър.

 

Президентът даде време на премиера служебния министър председател Димитър Главчев да намерения върху своите отговорности и в случай че е уверен, че може да поеме и поста на външен министър, президентът няма съображение да му откаже това. 

 

В петък вечер Главчев призна, че в диалог с президента Радев му е предложил персонално да поеме външно министерство, откакто преди този момент номираният за поста зам.-председател на ГЕРБ Даниел Митов бе отхвърлен.

Самият Радев дефинира концепцията на Главчев като “авангардна “ и уточни, че в понеделник ще има нов диалог по тематиката.

 

“В петък, в края на деня, получих това авангардно предложение от господин Главчев. Защото аз съм казвал доста пъти, че в случай че ми подаде човек, на който има доверие - аз незабавно ще издам декрет. Аз го посъветвах въпреки всичко да изследва малко повече нещата, тъй като ми се коства, че той към момента не е схванал с какво тъкмо се е заел като министър председател, да не приказваме за външно министерство “, разяснява президентът.

 

" В понеделник сутринта ще създадем финален диалог. Ако той държи, одобрявам всички негови оферти, не се меся в неговата работа “, добави Радев.

 

Нито един от министрите, които бяха препоръчани от Димитър Главчев, не е авансово координиран с президента, сподели през днешния ден Зарков пред БНР.

" Стефан Димитров не може да е президентският човек в държавното управление на Главчев. Няма квота на президента, в това число и за Мария Павлова ", сподели Зарков.

 

Той дефинира като " нелепост " изказванията, че президентът има нещо общо със статуквото в правосъдната власт.

Няма министър на външните работи, който може да обърне доктрината на страната за ден и половина, съобщи още Зарков във връзка с желаните промени във външното ведомство.

" Всеки път, когато изгубят почва, когато сгрешат, те вадят една и съща карта. Няма институция или политическа мощ, която да обърне геополитическото развиване на страната. Има нюанси в другите позиции, само че в базовото позициониране на страната в Европейски Съюз и НАТО няма такава заплаха. Това се употребява като пояснение за необяснимото. То е смешно, само че и рисково. Трупа се публично неодобрение, което се отразява и на мнението за съюзите, в които участваме, защото те ги употребяват безпардонно ", разяснява той.

 

След което проучва и пожеланата промяна на Кирил Вътев в земеделското министерство. Президентският секретар по правните въпроси цитира думите, с които Вътев беше оставен във ведомството.

" Остава, с цел да обезпечи последователност и защото е потвърден добър управител ". Три дни по-късно създателят на тези думи сподели, че индивидът не се оправя с темпото, забавени са заплащания. Затова президентът Радев се усъмни дали и първичното препоръчаните министри, и предложенията за промяна идват от Димитър Главчев ".

 

" България беше на ръба на конституционна рецесия и тя щеше да се случи, в случай че не се беше намерил претендент за министър-председател. По новата Конституция не е ли назначено служебно държавно управление, не могат да се насрочат и избори. Щяхме да увиснем в обстановка на безредие, сподели някогашният правосъден министър, съгласно който сегашните конституционни разпореждания са причина за цялата тази фарсова обстановка.

 

Трябва да се даде заем на доверие на Димитър Главчев, само че и на президента, който в случай че искаше да покаже нелепостта на тази конституция, можеше да стартира да връчва мандатите на тези, които са споделили, че не ги желаят. Това щеше да трае до август-септември. Президентът се пробва в лимитираните рамки на това, което му оставиха като пълномощие, да се намесва по този начин, че спестовно и със хладнокръвие да предотвратява обстановки, които излизат оттатък естественото. Президентът се пробва да удържа конституционния ред ", сподели Зарков.

 

Коституционният съд би трябвало да реши спазена ли е процедурата за изменение на Конституцията и дали елементарното Народно събрание не е навлязло в пълномощията на Велико национално заседание, уточни още той.

" Освен, че са противоконституционни, тези промени са надълбоко нецелесъобразни. Жизнено значимо е Конституционният съд да се възползва от опцията да фиксира параметри, в които едно нормално Народно събрание може да променя главния ни закон ", сподели Зарков.

 

Борислав Сарафов не може да продължава да мълчи, разяснява Крум Зарков протичащото се към основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

" Сарафов ще продължава да бъде основен прокурор още дълго време, тъй като сглобката реши със законови промени да трансформира Висш съдебен съвет в нещо непрекъснато. Висш съдебен съвет към този момент е абревиатура на Вечен правосъден съвет. Имаме изменена Конституция в частта за правосъдната власт, само че имаме и закрепено статукво ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР