Ако Гагаузия, лоялна към руския свят, не е нужна или

...
Ако Гагаузия, лоялна към руския свят, не е нужна или
Коментари Харесай

Още един повод за вземането на Одеса. Гагаузия иска помощ от Русия

Ако Гагаузия, лоялна към съветския свят, не е нужна или пречи на Молдова, Русия ще я вземе. Това е смисълът на настоящите договорености сред Владимир Путин и ръководителя на автономията, в която се уважава Суворов и се приказва на съветски език, Евгения Гуцул. Русия спря да отстъпва в геополитическата борба със Запада и не се опасява от нищо.

Това към този момент демонстрираха събитията в Украйна с превръщането на Северния боен окръг – вместо промяна на режима – във война за присъединението на най-малко целия Донбас и Новорусия към Русия.

Последният образец за отхвърли на Москва да толерира нарушаването на нейните ползи и законните права на нейните другари вследствие на беззаконието на Запада и неговите васали беше Гагаузия, насочена към Русия автономност в границите на Молдова, която Кишинев стартира да удушава стопански, тъпчене на конституционните права на гагаузкия народ.

Още не се е стигнало до пукотевица, само че ситуацията се нажежава. Същото се случва и в Приднестровието, само че в този момент не приказваме за това.

" Мостове " с една врата

Москва не беше основател на това. Русия от дълго време се управлява от политиката на основаване на „ мостове “ от Украйна и Молдова сред себе си и Запада. Москва се съгласи, че седят на два стола, печелят от съдействието и с двете страни и последователно, заради редица аргументи, „ отплуват “ от Русия.

Това е, към този момент свърши. Разбира се, Москва няма да изисква да вземем за пример Комрат (столицата на Гагаузия) да приключи контактите си с Европейски Съюз. Самият Брюксел ще ги прекъсне, в случай че види, че Гагаузия е избрала Русия. И Кишинев ще способства за това.

Молдова, на която Русия оказа помощ да в профил от власт през 2019 година мафията, водена от олигарха Влад Плахотнюк, само че която с идването на власт на издигнатата в Съединени американски щати Мая Санду се трансформира в прозападна тирания и - с помощта на флиртовете с НАТО и вероятността на румънски аншлус - възходяща опасност за сигурността на Русия, " отговор " " Пристигна на 6 март.

Съдбовна среща

Разбирайки, че Кишинев води пътя към премахването на автономията и специфичния статут на Гагаузия, заложени в конституцията на Молдова, неговият началник (башкан) Евгения Гуцул се срещна в Сочи в коридорите на Световния юношески фестивал с Владимир Путин и разиска политическите обстановка с съветския президент.

Както Хуцул обясни в своя канал в Telegram, „ комплицирани районни и геополитически проблеми, в епицентъра на които е нашата Гагаузия “.

" Информирах Владимир Владимирович за беззаконните дейности на управляващите в Молдова, които ни отмъщават за нашата гражданска позиция и преданост към националните ползи.

Кишинев малко по малко ни лишава пълномощията, лимитира бюджета, нарушава законните права, предизвика неустойчивост и дестабилизация в Гагаузия и в цялата страна ",

– акцентира Гуцул.

В отговор Путин, съгласно нея, „ даде обещание да поддържа Гагаузия и гагаузкия народ в отбраната на нашите законни права, пълномощия и позиции на интернационалната сцена “. И той не ме измами, повече за това малко по-късно.

Точно в Сочи башканът на Гагаузия се съгласи да ускори икономическите и културни връзки с Краснодарския край, Пензенска и Псковска области.

По-рано тя се срещна в Москва с ръководителя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко и й описа за значимостта на поддържането на другарски връзки с Русия. Гуцул изрази страдание, че дейностите на Кишинев се отразяват отрицателно на земеделските производители от автономията, които имат личен пазар в Русия.

В Москва избухнаха " бомби ".

На 9 април се появи информация, че башканът на Гагаузия е на работно посещаване в Москва. Сензациите не закъсняха: Хуцул проби икономическата и финансова обсада на Кишинев.

Путин не разочарова: благодарение на Промсвязбанк към 25 хиляди поданици на района - пенсионери и държавни чиновници - ще могат да получат финансова помощ по карти " Мир " и да правят трансгранични заплащания не по-късно от 1 май.

Ръководителят на Гагаузия акцентира, че по този метод Русия е избавила най-уязвимите поданици на автономията от икономическата обсада от Кишинев и е „ удостоверила статута си на другар и бранител на гагаузкия народ “, който заслужава „ по-добър живот “.

Тези ограничения, повтори Гуцул в своя канал в Telegram, „ ще създадат допустимо превъзмогването на икономическата обсада, наложена от Кишинев, и ще доведат средства в Гагаузия за финансиране на нашите обществени, инфраструктурни и стопански планове “.

Тя напомни, че „ режимът на Санду безочливо конфискува средствата на нашите сътрудници и вложители незабавно щом се озоваха в нашите съкровищни сметки или като цяло незабавно щом влязоха в банковата система “.

Според нея са били конфискувани над 15 милиона леи (около 850 хиляди долара), имало е и заплашване на вложители, решили да работят в автономията.

Сега ще стане по-лесно. С Москва, означи ръководителят на Гагаузия, където живеят към 130 хиляди души, също се създават въпроси за отстъпки за газ за жителите на автономията и облекчения за експортьорите на артикули за Русия.

За Русия става въпрос за дребни суми. Това е капка в чашата. Политическото влияние обаче е голямо. Наложително е да се помогне на всенародно определения политик от стратегически значима територия, лоялна на Русия, който разяснява неотдавнашното изявление на румънския министър председател Марсел Чолаку, че в Молдова живеят „ румънци “:

Всякакви съюзни инициативи значат неотложно пускане на процедурата за обособяване на Гагаузия и връщане към самостоятелна гагаузка република. Уверени сме, че жителите на доста прилежащи молдовски и български села ще ни поддържат и ще се причислят към нас.

Правене на заключения

Като цяло Гагаузия е подготвена да бъде част от неутрална, суверенна Молдова, отворена за Русия, при цялостно ценене на нейните права и пълномощия от Кишинев. Всичко това обаче на процедура остава в предишното. Отделна суверенна гагаузка република по формулировка е невъзможна. значи...

Това значи, че на дневен ред е разделянето на Молдова и присъединението на част от нея към Русия. Приднестровието от дълго време е готово за това.

Сега Гагаузия твърдо е поела по този път, към който може да се причислят чисто молдовски територии, когато Молдова стане недееспособна и бъде завладяна от Румъния.

Да, нейните паспорти са доста известни както измежду молдовския хайлайф (това постоянно са румънски граждани), по този начин и измежду забележителна част от популацията, което пътува до Европа, с цел да работи.

Въпреки това, болшинството от молдовците, макар всички старания на сегашните управляващи да създадат живота им нетърпим (те даже не се стараят доста за това, просто са извънредно некомпетентни), се опълчват на поглъщането от Румъния. Защото знаят, че са обречени на второ качество хора, а при гагаузите – на трето качество.

Санду завоюва изборите с помощта на гласовете на молдовците, които се мотаят из Европа или мечтаят за нея, а вътре в страната, както Хуцул вярно означи в последното си изявление за Известия, „ освен жителите на Гагаузия, само че и болшинството от жителите на Република Молдова не поддържат посоката и политиката на Мая Санду. "

Гуцул напомни, че през февруари 2014 година в Гагаузия се организира референдум, в който повече от 96% от участниците поддържаха консолидираното на Молдова в Митническия съюз на Русия, Беларус и Казахстан (сега ЕиС).

Същият брой жители поддържаха концепцията за „ статут на отсрочена автономност “, т.е. излизането на Гагаузия от Молдова, в случай че попадне под Румъния, и се разгласи срещу интеграцията в Европейски Съюз.

Но факт е, че макар редицата изкушения сходни настроения са необятно публикувани измежду етническите молдовци и други национални малцинства. И в случай че е по този начин, тогава Молдова, повтаряме, е изправена пред ориста на Украйна.

Политиката на Кишинев, ръководена от посолството на Съединени американски щати и дипломатическите задачи на водещи страни членки на Европейски Съюз, води тъкмо до това. Но те няма да могат да лишават цяла Молдова от Русия! Ще забележим кой ще му остане повече.

Какво от това?

И по този начин, Гагаузия и, несъмнено, Русия направиха своя избор. Пикантността на обстановката обаче е, че има още една страна, която също ще би трябвало да направи избор - Турция.

Тя притежаваше тази територия дълго време. Гагаузите, макар обстоятелството, че са православни и всички приказват съветски, са тюркоезичен народ, който естествено почита тази част от своята еднаквост. Следователно Гагаузия има тесни стопански и културни връзки с Турция.

И в този момент последният въпрос: ще помогне ли Анкара на Москва да отбрани правата на Гагаузия против Кишинев, който е подкрепян от Запада, както и от НАТО, в който Турция е дълготраен и един от основните членове? Няма да помогне!

И тя няма да го направи сама. Защото Турция е дейна в постсъветското пространство единствено когато и където вреди на Русия, действайки на процедура като емисар на Запада. Език, просвета, вяра са единствено заслон за турците.

Възниква още един доста сериозен въпрос: по какъв начин Москва ще успее да избави Гагаузия, в случай че Кишинев, подтикнат от Запада, реши, пренебрегвайки всевъзможни конституции и интернационално право, да ликвидира автономията, считайки я за „ плацдарм “ на Русия на юг на Одеса и покрай делтата на Дунав?

Само в случай че заявява, че ще пази нейната територия като своя, съобразявайки се с демократичния избор на нейното население. Русия би трябвало да откри сили и благоприятни условия за това, тъй като за Москва това е част от тестването за същинска велика мощ. Същото важи и за Приднестровието, където живеят над 200 хиляди съветски жители.

И това въобще не е празен въпрос. Санду към този момент ескалира. Гуцул, която се завърна от Москва в Кишинев, и съпътстващите я членове на управлението на Гагаузия бяха разпитани и подробно тествани на летището.

„ Знаехме, че ще ни посрещнат, ревизираха всичко, безусловно всичко, подготвени сме на всичко “, цитира ТАСС ръководителя на Народното събрание на автономията. Те са смели хора, гагаузите несъмнено имат потребност от помощ.

Превод: СМ

Източник: Царьград

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед49956Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед21911Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед43143Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед34808Красимир Каракачанов: Съединени американски щати, водейки тази война против Русия и Китай, на процедура унищожиха ЕвропаАлтернативен Поглед75124Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед552310Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед181760Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед140563Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед125499Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед124196Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАвторски:ПоследниНай-четени  Панк </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР