Ако европейските националисти запазят набраната инерция на предстоящите европейски избори,

...
Ако европейските националисти запазят набраната инерция на предстоящите европейски избори,
Коментари Харесай

Калоян Паргов: ЕС никога повече няма да бъде същият, ако европейските националисти запазят набраната инерция

Ако европейските националисти запазят набраната инерция на идните европейски избори, Европейски Съюз в никакъв случай повече няма да бъде същият.
Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов по време на полемика на тематика „ Избори за Европейски парламент – България в Европейски Съюз след 2019 година “ проведена от Фондация „ Славяни “.

Той означи в словото си, че когато гласоподавателите отидат да гласоподават през май, с цел да изберат нов Европейски парламент, схващането ни за Европейски Съюз, като обединено пространство с хармонизирани политики по съществени въпроси и взаимен ангажимент за народна власт и правова страна, ще бъде изложено на риск. Паргов предвижда, че като общ брой систематичните партии ПЕС, ЕНП и АЛДЕ ще завоюват повече места от националистическите. Но все пак Народното събрание в Страсбург ще е неуправляем.

Особено във връзка с главния избор - Европа на нациите или Федерална Европа. Както и по повод запазването на материалните изгоди от Европейски Съюз и неговата роля във връзка с външната политика, правата на индивида и върховенството на закона. Това са и главните залози на тези избори. „ Засега е ясно, че страните членки на Европейски Съюз не съумяха групово да се оправят с проблемите на миграцията и бежанския поток, с отношението си към Русия, с киберсигурността и други “, безапелационен бе водачът на столичните социалисти.

В разбора си на настоящето положение на Европейския съюз Калоян Паргов подчертава върху това, че хората към този момент се интересуват доста повече от стандарта си на живот, в сравнение с от харизматичния облик на свободата, демокрацията и свободните пазари.

„ Свидетели сме на действителна институционална смяна, на пренасяне на властта от определени представители към назначени служители, от локална власт към централни бюрократи, от народен парламент към Брюксел и Страсбург. А това трансформира напълно картината “, съобщи Паргов. Той цитира някогашния президент на Чешката република проф. Вацлав Клаус: “ЕС не е Европа “. Според Клаус Европа е исторически развита, културна и цивилизационна единица с признати географски граници, до момента в който Европейски Съюз е основана от индивида структура. А това слага на дневен ред въпросите за националния суверенитет и превъзмогването на страната. Председателят на Българска социалистическа партия – София попита суверенната национална страна стар исторически анахронизъм ли е. Според него бъдещият Европейски Съюз би трябвало да подсигурява, че няма да има подчинени страни, райони и провинции и ще се понижава силата на бюрократичната централна администрация в Брюксел.

„ Важните стопански параметри като валута, валутни курсове, лихвени проценти, наложителни стопански стандарти и други да не трансформират някои райони на Европейски Съюз в спечелили, а други в губещи. Сега са удобни за северната част на Европа и са пагубни за европейския юг. Нужно е взаимноизгодно съдействие, което да понижи дълбоките разлики сред европейския север и юг, както и сред европейския изток и запад “, сподели още Паргов.

В умозаключение той уточни значимите за българите дела, с които би трябвало да се ангажират бъдещите ни представители в Европейския парламент. Сред тях са еднообразно възнаграждение за идентичен труд за целия Европейски Съюз, българските жители да не бъдат третирани като второ качество консуматори на храни и артикули, съизмерима за целия Европейски Съюз минимална заплата и пенсия като % от Брутният вътрешен продукт. „ България би трябвало да отстоява националните си цели в границите на общите европейски политики на сигурност, миграция и човешки права, както и да развива лични нуклеарни мощности и директна газопреносна система. България може да бъде мост към възобновяване на разговора на Европейския съюз с Русия “, уверен е Калоян Паргов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР