Ако еволюцията на настоящия коронавирус продължи към вариант с ниска

...
Ако еволюцията на настоящия коронавирус продължи към вариант с ниска
Коментари Харесай

Имунологът проф. Сорен Хайрабедян: Ако еволюцията на настоящия коронавирус продължи, може да се надяваме, че епидемията ще приключи

Ако еволюцията на сегашния ковид продължи към вид с ниска патогенност и висока инфекциозност, може да се надяваме, че епидемията ще завърши. Това съобщи в изявление за БНР проф. доктор Сорен Хайрабедян от Института по биология и имунология на размножаването при Българска академия на науките.

“Омикрон фактически е по-леко протичащ, само че като вземем поради, че рано или късно ще болести съвсем всички, даже в този момент да се бустерирате, след 3-4 месеца ще болести множеството хора, абсолютният брой инфектирани, които са податливи, ще е доста огромен, по тази причина рисковите групи би трябвало да бъдат защитавани “, счита Хайрабедян.

Имунният статус на пациентите не е идентичен. Ваксините са ориентирани към първия вид на вируса. При част от пациентите имунитетът може да бъде по-слаб, а и с времето имунитетът избледнява. Затова част от хората в рискови групи е допустимо да бъдат имунокомпрометирани и да влязат в болница, даже имунизирани. Това са групите, които би трябвало да помислят за бустерна доза, разясни експертът.
свързани новини14965на 21.08.2021
Останалите по думите му могат да чакат по-леко протичане на Омикрон.

Омикрон има 5-6 пъти по-леко протичане. 10 пъти е по-ниска смъртността, само че е над 70 пъти по-заразен. В момента и двата разновидността са налични: Делта и Омикрон и това не е добре – няма по какъв начин да знаем с какво ще се заразим, добави Сорен Хайрабедян.

Двойната ваксина трябваше да защищава от Делта най-малко 4-6 месеца, при Омикрон отбраната спада до 3 месеца. Бустерът връща успеваемостта на имунизацията с 20% и отбраната се подвига, сподели още проф. Хайрабедян.

Наблюдават се сред 20 и 40% реинфекции с Омикрон при преболедувалите. Това е по този начин, тъй като белтъкът, с който вирусът влиза в клетката, е доста мутирал.

И при Делта, и при Омикрон хората, които няма да развият антитела са 40-50%, сподели проф. Сорен Хайрабедян.

Омикрон заобикаля значително отговорът на антителата. Обичайно се тества обезвреждащ отговор към старите разновидности, само че тези проби не са съответни по отношение на Омикрон, посочи Хайрабедян.

Запитан за честите бустери и проблемите с имунния отговор, проф. Хайрабедян уточни:

" Смята се, че един бустер, най-много още един разрешават на имунната система да направи нови клонове антитела. Безкрайното ваксиниране с един и същи антиген не се счита за свястно, защото имунната система има избран потенциал какъв брой клона може да развие. Не би трябвало да се прави безпределно доста имунизиране със същата ваксина. “.

Проф. Сорен Хайрабедян цитира нова научна обява в списание " Нейчър “, съгласно която има места по вируса, по белтъка, с който той влиза в клетките ни, които могат да бъдат блокирани от антителата ни против други сходни вируси от сходни фамилии.

" Вирусът има към 140 места, които се намират върху структурата, която се свързва с нашата клетка. Тези 140 места непрекъснато в случай че мутират и ние в случай че би трябвало да изчерпим всички вероятни разновидности и да създадем ваксини против тях, това значи безпределно имунизиране. Част от тези места обаче, в случай че не мутират, той няма да може да се свързва въобще с клетката и ще престане да има опция да ни инфектира. Идеята е да се блокират такива места, които са ниско мутиращи, а в това време са сходни за него и за други сходни фамилии вируси. Към тях се оказва, че има кръстосани антитела, примерно имате антитела против друго семейство коронавируси или дори по-далечно семейство от същата група. Тези антитела могат да блокират Омикрон и на тази основа считат да се употребяват структурите, които са сходни, с цел да се направи ваксина, която да бъде универсална, тъй че да блокира цялото семейство. “
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР