Ако евентуално бъде реализирано намерението за двойно увеличение на възнагражденията

...
Ако евентуално бъде реализирано намерението за двойно увеличение на възнагражденията
Коментари Харесай

Вълчев пресметна, че ако се качат два пъти заплатите на учителите за 4 години, БВП ще стане 4,3%

Ако вероятно бъде осъществено желанието за двойно нарастване на възнагражденията на учителите в четиригодишен интервал, ще достигнем, единствено вследствие на тази мярка, до 4,3 % от Брутният вътрешен продукт за обучение. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9... към профила пред публицисти, запитан какъв брой % от Брутният вътрешен продукт биха помогнали да имаме по-качествена просветителна система в България.

Вълчев беше помолен да разяснява отчет на Европейска комисия, обвързван с образованието, в който се показва, че средствата за обучение в България са се нараснали, само че са под междинните равнища за Европа и че това се отразява върху качеството на образованието. Ще има и други ограничения в образованието, само че у нас процентът на учениците като дял от популацията е по-малък. Затова средствата за обучение в другите европейски страни - от 4,9 или приблизително 5 % от Брутният вътрешен продукт, са по-малко у нас, сподели министър Вълчев. По думите му реалистична прогноза за идващите години е при предстоящ размер на Брутният вътрешен продукт до няколко години от над 120 милиарда лв., средствата за обучение да доближат до 4,5 %. По-важният индикатор е междинната учителска заплата какъв % е от междинната заплата за страната, означи просветителният министър. "Трябва да поддържаме междинна учителска заплата над 120 % от междинната за страната и в случай че това е устойчива политика, ще успеем в тези десетилетия на максимален дефицит на работна мощ, да обезпечим просветителната система и да създадем предпоставки за по-добри просветителни резултати. По този метод ще се сътвори по-добра база за всички останали специалности ", разяснява министър Вълчев.

Той уточни, че в този момент живеем в динамично време, в което в доста по-голяма степен се отразяват поколенческите разлики. Средната възраст на учителите у нас е близо 50 години, по-голямата част от тях са родени през 60-те години на предишния век, а през тази образователна година постъпиха първокласници, родени през 2010 година, сподели министър Красимир Вълчев. Той взе участие през днешния ден в годишната конференция "Образование 2017 ", на която се разисква по какъв начин учебните заведения и образованието да притеглят, задържат и развиват ефикасни и стимулирани учители.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР