Ако ЕС няма амбиция за териториална отбрана, а министърът на

...
Ако ЕС няма амбиция за териториална отбрана, а министърът на
Коментари Харесай

Внимание: Нов Тотален Обрат В Държавата! Изключително Важно За Отбраната! Изненадващо Отхвърлиха

„ Ако Европейски Съюз няма упоритост за териториална защита, а министърът на външните работи твърди, че има потребност от военни бази, значи те ще са нужни за териториална агресия “.

Това съобщи националният представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Таско Ерменков по време на съвещанието на Комисията по защита, която отхвърли президентското несъгласие над Закона за защитата и въоръжените сили, наложено в деня на проваленото съвещание на КСНС на 9 октомври.

Ерменков попита кое е по-важно за националната сигурност – да бъдем умерена и уравновесена, съобразена с съответната конюнктура у нас страна или да се подвеждаме по конюнктурни съображения, които нямат нищо общо с националните ползи.

Ерменков акцентира, че от България и от наблюдаващите ни извън, се виждат несъгласията сред управленията на Министерство на защитата и Министерство на външните работи.

„ Изобщо в Министерски съвет приказва ли се по тематиката национална сигурност? Изобщо намира ли се някакво схващане? Как се съотнася казаното от зам.-министър Запрянов, че „ няма упоритости за териториална защита “ и думите на външния министър Захариева: „ Нямам срещу да има база на НАТО на брега на Черно море “, попита Ерменков.

Той изясни, че съществуването на военна база е упоритост или за териториална защита, или за териториална агресия. По думите му другояче няма потребност да има база.

Според него това разминаване демонстрира за следващ път неналичието на потенциал в Министерски съвет, като цяло, за дефиниране на главните проблеми на националната сигурност на България, което я слага под риск.

Таско Ермеков съобщи, че по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз имаме опцията да формираме дневния ред. Според него една от главните ни задания би трябвало да бъде полагане на всички старания за нормализиране на връзките и понижаване на високия звук на разговор сред страни-членки и страни-нечленки на НАТО в Черноморския район, Балканите и Русия.

Само депутатите от Българска социалистическа партия заеха позицията на Румен Радев, че в закона има дискриминация и е на ръба на Конституцията с представянето на висшите военни, удостоени с нови звания, пред депутатите от военната комисия.

12 народни представители от ГЕРБ, Патриоти, Движение за права и свободи и Воля прегласуваха закона, както си го одобриха на второ четене в пленарната зала преди да бъде върнат за ново разискване.

От ГЕРБ пък даже упрекнаха юристите на президента, че са сгафили, тъй като в указа Радев оповестил, че връща целия закон, а в претекстовете - че оспорва единствено два параграфа. Социалистите отхвърлиха да има фал и репликираха, че всичко е изрядно.

" Мотивите не са основателни и откровено се надявам да не са политически ", откри дебатите в комисията нейният началник Константин Попов. Попов се опита да обори причините на президента, че се вменява нова фаза в процеса по удостояването на висшите военни с нови звания, като разясни, че първо има почитане, в което Народното събрание не се меси, а след това има и показване на генералите пред депутатите от военната комисия.

Комисията по защита има право да бъде осведомена, добави и сътрудника му Емил Христов от ГЕРБ, който оглавяваше комисията за изтребителите. Той посочи, че никой не постанова надзор, а дори противоположното - в комисията по защита в Народно събрание има представители от всички партии, което подсигурило обективност, до момента в който някой президент, да вземем за пример,можело да вземе политически уклон.

Пламен Манушев от ГЕРБ попита дали пък претекстовете на президента не са писани на " Позитано " 20.

Това, че нашето мнение е съвпаднало с мнението на юристите на президента, не значи, че имаме общи дейности, опитва да изясни съвпадението Таско Ерменков.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР