Ако едно време рекламодателите търсеха кои са най-добрите места за

...
Ако едно време рекламодателите търсеха кои са най-добрите места за
Коментари Харесай

Как да преминем от фейсбук реклама към цялостна онлайн рекламна стратегия

Ако едно време рекламодателите търсеха кои са най-хубавите места за реклама по улиците на града или в печатните медии, то в този момент рекламата се намира в джоба на евентуалните консуматори, т.е. в техните смарт телефони. Благодарение на мобилните технологии имаме непрекъснат достъп до голямо количество информация чрез обществените мрежи, новинарските канали, каналите за шерване на музика и видео и така нататък Маркетолозите не би трябвало към този момент да търсят своята целева публика вкъщи, по телефона, по вестникарските будки или по пътищата, където се издигат големи билборди, а би трябвало просто да стоят пред компютъра и да насочват своите рекламни известия посредством няколко клика на мишката. 

Онлайн рекламата е освен една от най-евтините, само че и доближава до по-голям брой хора и най-много до точните хора. Това става с помощта на огромното многообразие от канали и по-ясното дефиниране на тяхната публика. Всяка огромна онлайн конструкция, като почнем от Гугъл и стигнем до обществените мрежи като facebook или Instagram, имат извънредно акуратен логаритъм, анализиращ потребителите, тяхното държание в мрежата, техните ползи на база това държание и по този начин дефинират каква реклама да им демонстрират. На хората, нямащи нищо общо с маркетинг, това може да им се стори плашещо и застрашаващо тяхната онлайн сигурност, само че в действителност е потребно, защото никой не желае да вижда реклами, които нямат нищо общо с неговите ползи. Но защото този материал е ориентиран към хората, които се занимават под една или друга форма с маркетинг, дано разгледаме верния метод за онлайн реклама.

Ако допреди 5-6 години притежателите на бизнес разчитаха главно на обществената мрежа facebook за разпространение на своя артикул и за постигане до повече хора, то в днешно време тя не е задоволителна. Не тъй като към този момент не можем да стигнем до доста хора, а тъй като това стана малко по-скъпо и по-трудно за тези, които нямат нужните умения и знания върху логаритъма на мрежата. За да разберем повече за трендовете в онлайн рекламата, се допитахме до основателя и шеф на една от най-големите цифрови рекламни организации в страната, BeShared.

„ Когато стартирахме компанията преди 7 години, фокусът ни беше фейсбук маркетинга, тъй като това беше най-актуалната и бързо разрастваща се обществена мрежа. “, споделя Борислав Айтов. „ В началото рекламата доближаваше до повече хора с най-малък бюджет, само че несъмнено нейните основатели видяха големия капацитет за печелене на пари от рекламодателите и с времето се трансформира в непълен канал за постигане до целевите групи. В качеството си на добра цифрова организация ние се развихме редом с онлайн средата и последователно въведохме и редица други онлайн услуги, с цел да поддържаме оптимално дейно онлайн рекламната тактика на своите клиенти. Това, което наложително вършим в днешно време, е цялостна онлайн тактика за всеки клиент съгласно неговите особености. Обикновено тя включва реклама в Гугъл, SEO, наличие в обществените мрежи (основно facebook, Instagram и LinkedIn съгласно предмета на активност на клиента) и имейл маркетинг.

Така да вземем за пример, в случай че клиентът има уебстраница на своя бизнес, наложително е да има добра оптимизация на уеб страницата. SEO оказва помощ на видимостта на страницата и популяризирането на нейното наличие, тъй като потребителите към момента се доверяват главно на Гугъл, когато търсят избран артикул или услуга. Първите резултати нормално са печелившите, тъй като хората рядко имат време да изследват дълго опциите. Т.е., в случай че даден уеб страница няма добра оптимизация, най-вероятно ще се класира на някоя от най-задните страници в Гугъл. Обратното, положителният SEO оказва помощ страницата да се класира измежду първите резултати или там, където е най-вероятно евентуалните клиенти да я намерят и посетят.

Реклама, която се демонстрира на страницата за резултати на търсачката на Гугъл (още известна като SERP или Search Engine Results Page) има капацитета да притегли публика от хора, които търсят избрани артикули или услуги. Същевременно обаче, платеният Search крие съществени опасности, в случай че акцията не е точно настроена и ежедневно усъвършенствана. Нашият екип предлага постигане на тясно таргетирана публика в моменти, когато интензивно се търсят артикул или услуга, както и опция за таргетиране по локация, пречистване на нежелателен трафик посредством отрицателни основни думи и IP рестрикции (при нужда). При вярно структуриране на акцията и рационално систематизиране на бюджета е допустимо да се реализира над 90% дял на наличните импресии по заложените основни думи, както и позициониране на рекламното наличие в топ 3 или така наречен above the fold полета на първата страница с резултати. Освен това по този начин се генерира първокласен трафик на уебстраницата и се покачва нейния органически (или неплатения) обсег.

Друг скъп инструмент за разпространение на уебстраници и артикули е Гугъл Adwords. Тази онлайн рекламна платформа разрешава на рекламодателите да основават къси текстови реклами и дисплейни банери, с които да доближават до верните консуматори на база основни думи в Гугъл и бисквитки, по които се пресмята съответността на рекламата по отношение на държанието на онлайн потребителите.

Ценна съпътстваща реклама е и тази в най-голямата в света мрежа от издатели – или дисплейната мрежа на Гугъл – GDN. Тя разполага с повече от 2 милиона партньорски уеб страници на издатели и доста лични като YouTube, Gmail и Android услуги на Гугъл и предлага голям брой способи за ангажиране и взаимоотношение с потребителите. Като главен формат на реклама предлагаме на своите клиенти дисплейна реклама с банери и текстови карета в GDN. Достигаме до целевата публика контекстуално, употребявайки основни думи, тематики и ползи, географско и демографско ориентиране. Освен това имаме опция да изберем съответни уеб страници като ръководени разположения (т.нар. managed placements) за рекламите. Същото важи и в противоположната посока - ние можем да изключим избрани уеб страници, в които клиентите ни не желаят да се демонстрират рекламата им.

Провеждането на сполучлива акция в дисплейната мрежа на Гугъл AdWords нормално носи доста изгоди на нашите клиенти, едни от които са увеличение на известността на марката, ангажиране на аудиторията и създаване на преданост. Генерирането на първокласен трафик от своя страна води до повече продажби, регистрации на уебстраницата, запитвания или телефонни позвънявания. За по-голям и дългогодишен триумф предлагаме непрекъсната интензивност, а освен в интервал на лансиране на нов артикул или сезонно.

Обикновено предлагаме и провеждането на така наречен Remarketing акции, целящи достигането на групи от консуматори, които към този момент са посетили уебстраницата на клиента или даже съответно дефинирани страници от домейна му. Remarketing-ът ни разрешава да спечелим назад всички тези консуматори, които са посетили уеб страницата и са направили (или не са извършили) избрани дейности (например стартирали са поръчка, само че не са я завършили). Това е мощен инструмент, с който подсещаме на потребителите за марката и ги улесняваме в последващата интеракция с нея.

Имейл маркетингът е едно от „ старите кучета “ в онлайн рекламата и макар, че в последно време се приказва за неговото отмиране, той продължава да има значима поддържаща роля в цялостната онлайн рекламна тактика. Разбира се не може да се разчита единствено на него, само че когато става въпрос за поддържане на връзка с сегашни клиенти, той заема значимо място. Изпращането на месечни или седмични новинарски бюлетини е скъп инструмент, с който рекламодателите припомнят за себе си. Ако имате дълъг лист с лоялни клиенти, никога не подценявайте имейл маркетинга. Чрез него можете да оферирате специфични отстъпки, дарове и други привилегии на лоялните си клиенти, с което да ги държите покрай себе си и надалеч от съперниците. Ако към момента нямате форма за регистрация на уебстраницата си или алтернатива за абонамент, я прибавете колкото се може по-бързо, тъй като събраните имейл адреси (разбира се според регламентите за събиране и отбрана на персоналните данни) са скъп мост, който свързва вас и вашите клиенти.

Социалните мрежи си остават също значима част от онлайн рекламата, въпреки и не водеща. Според спецификата на продуктите и услугите, които оферират нашите клиенти, създаваме тактика за онлайн наличие в най-популярните все още в България обществени мрежи facebook, Instagram и LinkedIn. Това са местата, където не просто представяме продукта, само че и споделяме сполучливо с неговите евентуални и сегашни клиенти, построяваме доверие и покачваме имиджа на марката. Интеракцията с потребителите е ключът към продобиване на техния интерес. Случвало ни се е да променим мнението на недоволни клиенти с вярна връзка и възвръщане на доверието им в марката, което единствено демонстрира голямата мощ на обществената мрежа да спомага за поддържане на връзка сред продукта и неговите консуматори.

Друг доста известен и скъп за реклама канал е YouTube, в който предлагаме така наречен TrueView In-Stream рекламен формат. Той разрешава представянето на видео клип преди зареждането на различен подобен. Потребителят е длъжен да изгледа първите 5 секунди от рекламния клип, след което има опцията да пропусне видеото и да премине към това, което е желал да гледа в началото. Заплащането става единствено тогава, когато консуматор изгледа най-малко 30 секунди от видеото или цялото видео. Моделът на заплащане е на база гледания или CPV (Cost-per-View) и по същина прилича добре познатия на всички рекламисти CPC (Cost-per-Click) модел. Това го прави доста удобен и невисокобюджетен формат за реклама и доста от нашите клиенти го избират пред в пъти по-скъпата реклама по малкия екран.

В умозаключение Борислав Айтов споделя „ Всички изброени канали и формати за реклама са сполучливи единствено тогава, когато се употребяват вярно и рекламата се усъвършенства регулярно. Също по този начин е значимо да се избере верния микс от рекламни канали, сред които бюджетът да се разпредели оптимално, тъй че с минимални средства да се реализиран оптимални резултати. Това се реализира най-добре, в случай че се прави от експерти с опит, тъй че нашият екип е постоянно разполагаем на тези, които се интересуват от ефикасна и печеливша цялостна онлайн реклама. “
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР