Ако едно дърво падне в гората и никой не го

...
Ако едно дърво падне в гората и никой не го
Коментари Харесай

10 от най-тихите места на планетата

Ако едно дърво падне в гората и никой не го чуе, то има ли в реалност звук? Това е един от въпросите, с които дебатьорите се упражняват.

Трудно е да се даде безусловно тъкмо определение на тишината или да се каже, че едно място е безшумно. Колкото и тихо да бъде то, на практика е невероятно да се мери безспорната тишина.

С непрекъснатия звук, който ни заобикаля от хора, компютри, тълпи, трафик, телевизия и всякаква електроника към нас, постоянно ни се желае да избягаме някъде, където да се насладим на спокойствието и тишината.

И в случай, че на света има над 7 милиарда души, това ще бъде мъчно. Но не и в случай че знаете за идващите места. Дестинации, където няма да чувате нищо друго, с изключение на личното си дишане.

Студио на лабораториите "Орфийлд “, Минесота
Опитното студио на лабораториите "Орфийлд " в Южен Минеаполис държи международния връх на Гинес с 99,99-процентно обезшумяване. То бе оповестено за най-тихото място на света през 2004 година За конструирането на свръх шумоизолираната камера е употребен пласт стъклен памук с дебелина 1,6 м., двойни стени от изолирана стомана и 30-сантиметров бетон. Ултра сензитивните проби дадоха равнище на шума от минус 9,4 dBA.

Лабораторията на Microsoft, Редмънд, Вашингтон
Това е друго място, което държи върха на Гинес за най-тихото място на Земята. Аноечната камера на Microsoft в централата на компанията в Редмънд има звуково равнище, което понижава до минус 20,3 децибела, което, съгласно Майкрософт е на "границата на физиката ". Независими проби демонстрират, че фактическото равнище на звук е равно на -20,6 децибела, което е даже под равнището от -16 децибела, заложено при планиране на лабораторията.

Долината Хох, Вашингтон
Олимпийският народен парк във Вашингтон има избран регион, наименуван "One Square Inch of Silence " (1 кв. инч тишина). Разположено на 3.2 благи от посетителския център над планина Том Крийк Медоус на река Хох, мястото е в дъждовната гора на Хох. Точното местонахождение е маркирано с дребен червен цвят, подложен върху затрупан с мъх дървен материал при 47 ° 51.959N, 123 ° 52.221W и 678 фута над морското ниво.

Кратерът на вулкана Халеакала, Хавай
Островите на Хаваите са най-отдалечената огромна островна група на Земята. Така че не е изненадващо, че няма да чуете доста звук наоколо до вулкана Халеакала, който се издига на височина съвсем две благи в небето. Масивният кратер се слави като "най-тихото място на Земята ", съгласно PBS Хавай. Нивото на шума в кратера е единствено 10 dBA.

Природен резерват Кроноцки, Русия
Отдалеченият резерват посреща към 3000 туристи годишно. Разположен в далечния изток на Русия, прочут като Земята на огън и лед, той е дом на доста вулкани, само че няма да ги чуете. Районът е просто прекомерно солиден, изолиран и надалеч от цивилизацията. Хората могат да посетят единствено с утвърдени туристически компании, които ще ви отведат на еднодневно пътешестване с хеликоптер.

Tak Be Ha Cenote, Тулум, Мексико
Колко очаквате да чуете в подводна пещера? Те са тъмни и нормално са на благи подземен. Сложете специфична лампа и слезте. Там е толкоз безшумно, че може да чуете капенето на вода от сталактитите, образуващи пещерите.

Пустинята Негев, Израел
Да стигнете до това извънредно безшумно място в Южния Израел изисква шофиране и туризъм. Има няколко места, на които да спрете по пътя, в това число град Мицпе Рамон, който гледа към кратера Рамон и предлага невероятна панорама.

Дюните Келсо, Калифорния
Вълшебната тишина в региона е очарователна. Тревър Кокс го разказва в "Звуковата книга ": "На процедура нямаше самолети, които да летят над главите ни и единствено понякога далечна кола или товарен трен подвигаха звук. " Дюните покриват 45 квадратни благи и се издигат на 650 фута над покрайнината.

Национален парк Котловината Макагадикгади, Ботсвана
През огромна част от годината тук е изсъхнал интервал и огромните бозайници напущат района. Това е интервалът, в който настава невероятна тишина. Най-уникално е прекарването вечер, когато над парка се появяват хиляди звезди.

Хавас Каньон, Аризона
Гранд Каньон е измежду най-посещаваните места в страната, само че има няколко места, на които няма да чуете никого. Нивото на шума тук, на към 2400 фута под ръба, е ниско от 18 до 23 dBA.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР