Ако е нужна само една дума, с която да се

...
Ако е нужна само една дума, с която да се
Коментари Харесай

Няма да повярвате какви ги върши синът на Къци в Лос Анджелис и какви награди спечели

Ако е нужна единствено една дума, с която да се опише животът на най-големия от тримата синове на Къци Вапцаров – Асен, то това е “музика ”. След като приключва музикалния лицей “Бъркли ” в Бостън, Асен се мести в Меката на киното Лос Анджелис, а главното, което прави, е да композира музика за филми. “Това е нещото, с което желая да се занимавам. За мен писането на музика е животът ми. Искам това да върша отсега нататък и точното място е тук, в Лос Анджелис ”, споделя младият композитор. Той към този момент има няколко сполучливи кино лентата зад тила си, чиято музика е негово дело. Един от тези филми се споделя “Над мъртвото му тяло ”. Лентата е притежател на първа премия на един от най-престижните фестивали в Пуерто Рико “Ринкон ”.

“Историята е музикална и споделя за момиче, което постоянно е желало да пее, само че татко ѝ я е спирал ”, споделя за сюжета Асен Вапцаров. Освен в испаноговорещата островна страна филмът намира утвърждение и в Съединени американски щати, където взе участие в няколко фестивала, в това число и в Интернационалния кинофестивал в Сан Франциско. Освен тази лента младият композитор написа музиката и за VR (от англ. – виртуална реалност) кино лентата “Звукът на Алекс ”. Той се явява на един от най-престижните фестивали за млади режисьори Time Warner. “Изцяло съм се фокусирал върху правенето на музика за филми ”, споделя Асен, само че зад тила си към този момент има и над 20 музикални плана, които с изключение на киноленти включват реклами и тв сериали.

В момента написа музиката за 30-минутен късометражен филм и аранжимента на виртуална реклама за Формула 1, която пресъздава чувството да караш спортен болид. Отскоро работи дружно с сполучливата българска композиторка оттатък океана Пенка Кунева. Тя е създател на музиката на едни от огромните холивудски блокбъстъри, като последният филм, по който работи е премиерният за България “Небостъргач ” с Дуейн Джонсън-Скалата. “В момента тя има толкоз доста работа, че ме потърси да ѝ оказвам помощ ”, споделя Вапцаров. С нея прави музиката за 3 пилотни телевизионни сериала и 4 къси кино лентата. За да напише сюита към даден филм, чете сюжета и написа няколко тематики, които режисьорът и продуцентите би трябвало да одобрят.

“На седмица правя по един-два нови плана ” – разказва Асен и прибавя: – Написването на музиака за един филм може да продължи от 2-3 седмици до 6 месеца. Работи се до крайния период и аз до последния час върша някакви ремонти. ” Пътят към триумфа не е по никакъв начин елементарен, споделя Асен. Преди да стартира да се занимава главно с композиране, му се постанова да свири в клубове, а даже и да преподава музика. Тази година влиза в ролята на преподавател на седмокласници за 4 месеца в държавно учебно заведение на 30 благи от Лос Анджелис. “Дадоха ми късмет да разработя лична стратегия за преподаване ”, споделя Вапцаров. Уменията му с китарата се дължат на тогавашния му преподавател Цветан Недялков от “Ку-Ку бенд ”. Той го възпламенява по джаза и фламенкото.


Асен Вапцаров приключва музикалния лицей „ Бъркли “ в Съединени американски щати. Паралелно с композирането на музика за филми Асен се пробва да движи и оперния рок концерт, на който с електрическа китара свири арии от “Травиата ” и “Риголето ”. За първи път го провежда през декември 2016 година, като от колежа “Бъркли ” му оказват помощ да наеме черква. През януари идната година татко му му оказва помощ да направи концерта и в България. Така събира русенци да чуят осъществяването му дружно с Русенската филхармония. В най-скоро време може да му се наложи да пътува до Страната на изгряващото слънце, където да показа рок операта. “Има късмет да създадем концерта в Япония. Един китарист оттова доста го хареса и се пробва да го направи на турне ”, споделя Вапцаров.

“Ако искаш да успееш в Щатите, ти би трябвало тъкмо една година. Така споделят – че първата година е най-трудна ”, прибавя Асен Вапцаров. От както е приключил музикалния лицей “Бъркли ”, е предходна година, изпълнена с доста труд и пътешестване. Освен, че се мести от Бостън в Лос Анджелис, изкарва двумесечен стаж при един от най-търсените кинокомпозитори Ханс Цимер. Вапцаров се преборва измежду 100 други претенденти, с цел да може да види по какъв начин се работи в студиото на основателя на музиката на филми като “Гладиатор ”, “Интерстелар ” и “Генезис ”. Кандидатите за стаж се отсяват на няколко пъти, като се постанова да се явят и на изявление.

Асен изкарва стаж при най-търсения холивудски композитор Ханс Цимер.
“С наслаждение бих работил по български филми, само че за момента се виждам тук, в Америка ”, споделя Асен, който счита, че точно Лос Анджелис е мястото, където може да стане същински добър композитор.
Асен Вапцаров към този момент има над 20 плана като композитор зад тила си, а с изключение на филми включват реклами и тв сериали.

Инфо: 24 часа

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР