Ако е имало някакви съмнения по отношение на невъзможността този

...
Ако е имало някакви съмнения по отношение на невъзможността този
Коментари Харесай

Панчугов: Краят е предрешен – отиваме на предсрочни избори

Ако е имало някакви подозрения във връзка с невъзможността този парламент да излъчи устойчиво болшинство и оттова някаква форма на ръководство, те към този момент отпаднаха след дебатите, които видяхме към гласуването на държавното управление, което беше импортирано след връчването на първия мандат.

Радикализацията на позицията на политическите обединения, неналичието до този миг на изговорени основи на някакво евентуално бъдещо ръководство, а точно какви са проблемите пред България, какви са вероятните политически решения на тези проблеми, в действителност демонстрира, че колкото и време да бъде оставено на обединенията, то надали ще стигне, с цел да се откри някаква форма на единодушие.

Очевидно това отсрочване обслужва само и единствено дневния ред на президента. Това сподели в изявление за БГНЕС политологът Христо Панчугов.

По думите на Христо Панчугов, дневният ред на Румен Радев е обвързван с две неща – увеличение на ръководството му, с което той явно стартира да привиква през последната една година, и опит да се хвърли виновността за това, че отиваме на следващите предварителни парламентарни избори единствено в границите на година, т.е. да се откри опрощение за това за какво няма образувано държавно управление. Политологът не е сюрпризиран от дейностите на президента, а от неспособността на политическите партии да отвоюват назад контрола си върху политическия развой, както и абдикацията пред очевидното подронване на престижа на парламентаризма в България през последната година и половина. „ Примирението, с което те вземат участие в този сюжет, т.е. определянето на избори, когато на президента му е комфортно, е за мен неясно “, съобщи Панчугов.

Политологът разяснява и претендента за министър председател, излъчен от „ Продължаваме промяната “, акад. Николай Денков: „ Можем да се пошегуваме, че кандидатурата на проф. Денков е в действителност опит да се отговори на кандидатурата на проф. Габровски, нищо повече. “

Панчугов е на мнение, че няма никаква изясненост кое е основанието за сформиране на държавно управление на малцинството сред Политическа партия и „ Демократична България “, за което дават поръчка втората и шестата политически сили. „ Два месеца и половина „ Продължаваме промяната “ обясняваше по какъв начин няма да сформира държавно управление. Те не желаеха властта до този миг. Какво се промени? Най-малкото това е въпросът, на който те би трябвало да отговорят, с цел да можем ние като жители да се ориентираме дали това държавно управление има същинско съображение за своето битие “, означи той.

Политологът добави, че това, че ГЕРБ извървя целия път от предложение на състав на кабинет до внасянето му в Народното събрание и неговото гласоподаване, сътвори обстановка, в която в случай че другите не положат старания, ще се счита, че те са отговорни за обстановката да бъдем изправени пред следващи предварителни избори. „ Извън този спектакъл, за българските жители липсва съображение за бъдещо ръководство “, акцентира Панчугов и добави, че липсва също и отговор на въпроса за какво и в името на каква политическа цел би трябвало да подкрепим един кабинет на малцинството. „ Ако няма парламентарна поддръжка, следва най-малко да се търси поддръжката на българските жители в името на някакви политически цели. Поне те да бъдат дефинирани би било голяма смяна за метода, по който се ръководи през последната една година “, уточни той.

„ Бюджетът самичък по себе си няма по какъв начин да бъде приоритет. Приемането на бюджет просто поради приемането на бюджет отразява още по-повърхностен метод в сравнение с наподобява даже на пръв взор. В този смисъл бюджетът е функционалност на едно ръководство, а не причина за него. Нито загубата на пари по европейските фондове, нито бюджетът могат да бъдат опрощение, огромният въпрос е къде отиват тези пари, в името на какви политики се изразходват тези средства и в последна сметка за каква политическа и икономическа цел. Разбира се, това, че отлагаме този въпрос е фундаментален проблем за цялото население ”, разясни още Христо Панчугов. Политологът дефинира третия мандат като мъчно осъществен. „ Не мисля, че третият мандат ще бъде сполучлив, тъй като приказваме за същите политически обединения, които са неспособни да образуват публичен и политически дневен ред. За мен краят е превдварително решен – отиваме на предварителни избори ”, акцентира Панчугов.

На въпрос на БГНЕС каква се чака да бъде изборната интензивност при едни възможни предварителни избори Христо Панчугов означи, че сега доста фактори работят в това изборната интензивност да бъде по-ниска. „ Заради взаимните нападки по отношение на Изборния кодекс, изобщо подкопаването на доверието в българските жители по отношение на демократичността на изборите няма по какъв начин да увеличи изборната интензивност. Същевременно виждаме същите политически субекти, които са още веднъж неспособни да отговорят на публичните упования, което също не работи в посока повишение на изборната интензивност ”, съобщи още политологът и продължи: Въпреки това има време до едни избори, в които политиците да видят своите дефицити и да работят в тази посока, дали това ще се случи следва да забележим. Твърденията обаче, че резултатите ще бъдат такива, каквито бяха на предходните избори не би трябвало да има. Радикализацията на избрани групи, опълчването на избран вид проблеми, които се развиваха през последната година, опитът да се откри политическа формула, която да донесе политическа смяна, по какъв начин ще наподобяват тези публични настройки все още на изборите и кой ще съумее да се възползва от тях са все въпроси, които стоят отворени ”. Ако връщането на хартиената бюлетина беше станало по един естествен метод, тогава жителите, които се колебаеха, може би щях да си върнат доверието в нея. Огромната част от българските жители обаче не гласоподаваха не поради съмнение в машините, тъй че връщането на хартиената бюлетина няма да окаже доста въздействие върху изборната интензивност. Фиксирането в технологията на гласоподаване е главен проблем в българската политика през последната година. Отложените проблеми от през днешния ден за на следващия ден, още веднъж повърхностният метод към правенето на промени в ИК и още веднъж фиксацията на партиите в желанието си през изборите да си обезпечат някоя служебна победа, тъй като огромна част от тях гледат по този метод на измененията в Изборния кодекс, а не да се реализира един транспарантен избирателен развой ”, акцентира специалистът.

Относно опцията ГЕРБ да бъде още веднъж първа политическа мощ и бъдещето обединяване сред Политическа партия и Демократична България Панчугов означи, че болшинството измежду жителите не могат да намерят своя обединител. „ Ако подобен се появи ГЕРБ има всички шансове да не е първа политическа мощ. Видяхме го към този момент в лицето на Има Такъв Народ и Политическа партия. И двете обединения завоюваха изборите, тъй като имаше публични настройки към политически промени. Относно опцията за коалиция сред Политическа партия и Демократична България на последващи избори, то към този момент въпросът е дали има смисъл. Бяха изпуснати толкоз доста моменти да се откри обща посока за политическа смяна и за това какво събира тези обединения, които и в този момент не могат да намерят обща основа за кабинет на малцинството. Така че какво би било основанието за такова обединяване в една предизборна обстановка е огромният въпрос. Едно обединяване няма да донесе нищо. Големият диалог на какво са подготвени тези две обединения да вършат дружно би могло да разшири евентуално доста гласовете, които биха отишли за тях като обединения. От тази позиция това е значимата посока, в която би трябвало да тръгне диалогът сред тях. Дали те са способни да създадат това нещо, надълбоко се колебая ”, съобщи още Христо Панчугов.

„ Аз считам, че във всичко това има позитив. Този позитив е обвързван с явно пренастройването на политическата и социална система към процесите, които текат в нея. Изборите и цялото това напрежение към политическата рецесия прави в действителност това, че по-бързо публичните връзки да кристализират и ние да намерим в действителност пояснение какво се случва в българското общество и то да откри своето проявяване в политиката. Разбира се това е мъчителен развой, постоянно е бил, и несъмнено това ще носи доста разочарования, само че се надявам, че най-после ще намерим този политически роман, който ще може да създаде постоянна форма на ръководство ”, означи още Христо Панчугов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР