Ако достигнем до 60% ваксинация с две дози, зеленият сертификат

...
Ако достигнем до 60% ваксинация с две дози, зеленият сертификат
Коментари Харесай

Петков: Зеленият сертификат може да отпадне при 60% ваксинация

Ако достигнем до 60% имунизация с две дози, зеленият документ може да отпадне. Друг аршин за отпадането му е, в случай че всички интензивни кревати в страната паднат под 5% на заетос т. Това ще важи единствено за вътрешна приложимост, само че не и за пътуванията отвън страната.

Това съобщи на конференция в Министерския съвет министър-председателят Кирил Петков, в която участваха и министърът на опазването на здравето Асена Сербезова и основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

" С други думи, когато вълната е минала, тогава зеленият документ предлагаме да отпадне. Това е предложение, което ще се дискутира в идващите дни ", посочи министър председателят.

 Кирил Петков Министерски съвет БГНЕС

Oт своя страна здравният министър разяснява, че има директна връзка сред равнището на вакисниране и приложимост на интензивните кревати в лечебните заведения. " Новият модел, който предлагаме, е прогнозируемост ", уточни тя.

Новият модел разделя страната на пет района и ще се следи натовареността на лечебните заведения в действително време .

Кирил Петков разкри още проектите, съгласно които области с дребен брой на интензивни кревати ще могат да трансферират интензивните случаи към други области . " Така ще понижим риска да затваряме обособени области. Добрата вест е, че новият вид на коронавирус не води до висока претовареност на интензивните кревати ", добави министър председателят.



" Има няколко не толкоз положителни вести. Регион 1, който включва София, София-област и Благоевград се чака след пет дни да влезе в Етап 3, което значи ограничаващи ограничения. Регион 5, в който попада и област Ямбол влиза в стадий 3, което значи също меки, само че ограничаващи ограничения след пет дни ", съобщи още министър председателят Кирил Петков.

Регион 1 включва Западна България /Видин, Монтана, Враца, София-град, София-област, Благоевград, Перник и Благоевград/. Регион 5 включва Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора .

" Ще даваме на всеки район най-малко пет дни предупреждение преди да влязат в действие ограниченията ", добави той.

 Кирил Петков Министерски съвет БГНЕС

Доц. Ангел Кунчев съобщи, че ученическата заболеваемост сега господства у нас и чака усиленото разпространяване на Омикрон да продължи още 2-3 седмици.

" В момента ученическата възраст излезе като първа по заболеваемост. Въпреки това към този момент не следим доста тежки случаи при децата. Но въпреки всичко сме при започване на вълната ", акцентира основният държавен здравен контрольор. Той посочи, че в бъдеще, в случай че коронавирусът се промени и стане естествена респираторна зараза, няма да има потребност от толкоз ограничаващи ограничения .

„ Понякога потъваме в цифрите и в детайлностите и губим огромното. Голямото е - 95% от умиращите са неимунизирани. Точка . Това изяснява всичко ”, отсече доцент Кунчев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР