Ако до 2040 г. не сме изградили четири нови хилядамегаватови

...
Ако до 2040 г. не сме изградили четири нови хилядамегаватови
Коментари Харесай

Експерт: Без 4 нови реактора изпадаме в енергиен колапс

Ако до 2040 година не сме построили четири нови хилядамегаватови нуклеарни реактора, през 2050 година ние ще изпаднем в енергиен колапс. Това означи ръководителят на Българския атомен конгрес (БУЛАТОМ) Богомил Манчев по време на конференция. В своя отчет на тематика " Политика и енергетика " той означи, че съгласно БУЛАТОМ до 2030 година страната ни би трябвало да построи два нуклеарни реактора и до 2040 година - още два. Той подсети, че българските политици са поели ангажимент до 2038 година да бъдат затворени нашите термични централи. Според Манчев сега към този момент сме закъснели с 10 години да затворим тези централи, тъй като не се прави нищо по казуса.
Той сподели още, че производството на електрическа енергия посредством слънце, вятър, акумулатори е надстройката на базовата енергетика. Ако нямаме чиста базова енергетика над 50%, нищо не можем да създадем, означи Манчев и добави, че зелената договорка не взема решение казуса на енергетиката. По думите му нашата енергетика няма проблем, защото тя е 50% " чиста " и 50% - " мръсна ". Той изясни, че имаме нуклеарна централа, която създава 35-36% от използваната електрическа енергия, също така имаме 1100 мегавата слънчева енергетика и задоволително водни централи, както и към 780 мегавата вятърни генератори.
Манчев обаче дефинира част от тях като нестабилни източници на сила. Абсурдно е посредством нестабилна сила да решаваме базовите си мощности, разяснява ръководителят на БУЛАТОМ и изрази вяра държавното управление в доста скоро време да вземе някакво решение за пускане на нуклеарната енергетика.
При развиването на нашата теза за четири нуклеарни блока предвиждаме да има към 10 хиляди мегавата мощности за слънчева сила, 2000 мегавата - за вятър и към 2000 мегавата - парогазови централи, които ще горят 30 % водород, означи експертът. Според него по този начин ще можем да предрешим въпроса на 50 % със зелената договорка.
Според специалиста планът " Белене " в никакъв случай не е имал механически и финансови проблеми, а единствено политически и по тази причина го няма. В момента върви на скрап, в случай че не решим въпроса по какъв начин да го създадем без Русия, добави специалистът. По думите му е доста недалновидно да не се употребява лицензирана нуклеарна площадка, каквато е тази в Белене. Председателят на Българското нуклеарно сдружение Младен Митев означи, че потреблението на нуклеарната сила икономисва милиони тонове въглеродни и прахови излъчвания и носи изключителни изгоди за хората.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР