Ако до 2019 г. не започнем строителството на АМ Струма

...
Ако до 2019 г. не започнем строителството на АМ Струма
Коментари Харесай

Ако "Струма" не бъде построена до 2023 г. държавата трябва да връща пари на Европейската комисия

Ако до 2019 година не стартираме строителството на Автомагистрала " Струма " в Кресненското дефиле, има риск да загубим безвъзмездното европейско финансиране за плана и да се наложи той да бъде приключен със средства от бюджета, което е безконтролно. Това съобщи пред БТВ министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. Той изясни, че сега се преглеждат всичките 5 разновидността за трасе през Кресненското дефиле. " Най-важното е да изберем този, който ще подсигурява допустимо най-безопасното пътешестване и прекосяване. Трябва да спазим и всички законови ограничения, както и да защитим околната среда. Не би трябвало да забравяме също финансовата и икономическата точка на въпроса ", означи министърът. Инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " посочи пред Българска национална телевизия " че най-късно напролет на 2019 година би трябвало да стартира построяването на най-сложния сектор сред Крупник и Кресна. Участъкът (лот 3.2) би трябвало да бъде изпълнен до края на 2023 година, с цел да не се връщат на Европейска комисия средства и за към този момент издигнатите прави от автомагистралата.

 Николай Нанков
© Цветелина Белутова, Капитал

Николай Нанков

Според Нанков от икономическа и екологична позиция най-оптимален е полуизточният вид. Той планува опазване на съществуващото трасе в посока Гърция с уширение, рехабилитация и изправяне на завои и екологични ограничения, които подсигуряват сигурността на животинските типове. В плана е включено и построяването на обходен път на Кресна, с което ще се обезопаси трафикът в града. В посока София придвижването ще бъде се изнесено от дефилето в източна посока. Ще бъдат обезпечени пет пътни възела и 6 връзки сред двете трасета и връзки с всички обитаеми места, сподели още Нанков. Той е уверен, че това е най-оптималният вид от позиция на сигурност и сигурност на пътуващите. Освен това икономическата и финансова логичност показвали че това е най-евтиният вид – до 4 пъти по-евтин от дългия тунел. Индикативната стойност на разновидността на трасе с делене на посоките на придвижване е към 1 милиарда лева Нанков добави, че Кресненското дефиле е най-сеизмично тежкият и комплициран регион в България и за това няма да има тунел.

Ако затънем в процедури по обжалване на плана за " Струма " има риск да загубим средствата. Останалите сектори от Лот 3 на автомагистралата се строят в период, даже секторът към Сандански изпреварва периодите, осведоми той.

Български и европейски неправителствени организации са внесли публична тъжба в Европейската комисия против строителството на " Струма " поради нарушавания на европейското законодателство с това строителство.

" Тракия " ще се уголемява сред Пловдив и София

В края на годината ще имаме подготвени проекти за разширението на Автомагистрала " Тракия " от София до Пловдив, тъй като това е най-натовареният сектор, в който през лятото трафикът доближава 40 хиляди автомобила на денонощие, заяви още министър Нанков. В момента се правят разбор и оценка на сервитутите и изследвания за създаване на още по една лента в двете направления. По думите му през 2018 година може да стартира планиране и остойностяване на уширението.

Държавата ще съди компаниите обжалващи тол систеката

" Минималната вреда за страната от обжалванията на тол системата е 1,5 млн. лв. дневно. Ще заведем иск против тези компании, които непрестанно апелират, като сега вършим остойностяване на всички пропуснати изгоди за страната ", разяснява министърът по отношение на процедурата за внедряването на интегрираната система за заплащане на пътни такси. " В края на 2018 година тол системата ще проработи ", зарече се Нанков и подсети, че поради процедурни хватки въвеждането й се бави с година и половина. Министърът добави, че се обмисля разновидността за основаване на държавна компания, която да внедри системата на правилото на ин хаус.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР