„Ако държавата не се намеси със спешна помощ, наесен българският

...
„Ако държавата не се намеси със спешна помощ, наесен българският
Коментари Харесай

Нова тесла: Оризът удря 10 лева килото

„ Ако страната не се намеси със незабавна помощ, наесен българският ориз може да доближи до 8-10 лева за кг, даже и нагоре “. Това предизвестяват оризопроизводители от Пловдивско. Причината е задълбочаващата се рецесия в сектора и рискът 50% от досегашните насаждения тази пролет въобще да не бъдат засети.

„ Положението е доста тежко. Занимавам се от 20 година с произвеждане на ориз и не си припомням за по-труден интервал от
настоящия “, разяснява ръководителят на Българската оризова асоциация Георги Видолов, който е и най-големият
производител в страната. Той отглежда 25 хиляди дка по поречието на Марица от Пазарджишко до Пловдивско.

На първо място – съвсем три-четири пъти, са поскъпнали азотните торове и препаратите за растителна отбрана.
Второ, изгубени са част от досегашните пазари за износ на продукцията. „ Третият удар, е скокът в цените на поливната вода, който готвят от „ Напоителни системи “, твърди Видолов.

От държавната компания към този момент са обявили, че желаят 20% от горната страна върху сегашната цена от 60 лева на декар, а водата е главен разход при тази просвета. Председателят на асоциацията пресмята, че в случай че водата се вдигне, тази година себестойността на декар насаждения ще бъде 480 лева на фона на под 300 лева в минали години.

„ Това са пари, които всеки от нас влага авансово. В сумата влизат всички индустриални разноски – семена,
торове и препарати, горива, вода, предпазване и преправка на продукцията “, изяснява Видолов. За съпоставяне - единствено на 150 км от нас, в Турция, себестойността е с 90 евро по-ниска. „ Работим при едни и същи условия. Но там страната има грижа за тоя отрасъл и водата им е по-евтина “, споделят заети в оризопроизводството.

От 115 000 дка ориз, обработени в България през предходната 2021 година, през тази се чака да бъдат засети най-много 70 000 дка. За да се застраховат, производителите към този момент стартират на освободените площи да сеят пшеница, слънчоглед, соя, грах и други бобови култури.

„ За да се предотврати това, се надяваме страната да наложи мораториум най-малко за 1 година върху цената на водата за поливки “, споделя още Видолов. Самият той ще понижи с 30 % личното си произвеждане и към този момент се готви да сее
пшеница, слънчоглед и соя.

Оризът е значима просвета за продоволствената сигурност на страната и в случай че се спре развъждането му даже и за година, възобновяване на производството ще бъде извънредно мъчно, настояват от асоциацията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР