Ако държавата не обърне внимание на исканията за повече пари

...
Ако държавата не обърне внимание на исканията за повече пари
Коментари Харесай

Ако държавата остане глуха за исканията на актьорите, те ще продължат да протестират

Ако страната не обърне внимание на настояванията за повече пари за просвета, варненските театрали ще продължат митингите си, които може да прераснат и в ефикасни протестни дейности. Това обявиха в студиото на Дарик актьорите Константин Соколов от Драматичния спектакъл „ Стоян Бъчваров ” и Лилия Петкова от Държавен куклен спектакъл Варна. Двамата са ръководители на съюзните организации към САБ в двата театъра.

Варненските културни дейци стачкуваха в Деня на националните будители поради унизителния и орязан бюджет за просвета, както и поради символичните си хонорари.Част от настояванията бяха заплатите в бранша да бъдат увеличени на не по-малко от 2000 лева и да бъдат изравнени възнагражденията с работещите в отрасъл „ Образование “, както и да бъде повишен бюджетът за просвета на 1% от Брутният вътрешен продукт.

Оттогава до през днешния ден действителни решения няма, има единствено индикации за такива.

„ Има индикации, че ще ни извърнат внимание. Финансовият министър Асен Василев направи изказване в телевизионно изявление, че се чака нарастване на бюджета за просвета с 50 %. За да стигнат тези пари до хората, занимаващи се със театралните изкуства, би трябвало да се направи промяна в методиката за финансиране. Сега има спънки, които не разрешават нарастването да бъде усетено от артистите и музикантите. Трябва да се отстранен рестрикциите за държавната дотация, свързани с цената на билета и местата в салоните ”, съобщи Соколов. По думите му огромна част от сътрудниците му работят на няколко места, с цел да се устоят.

„ Заплащането е унизително и живеем на ръба на мизерията. Възпитанието ни обаче до момента ни пречеше да приказваме за пари ”, добави Лилия Петкова, за която аплодисментите на признателната детска аудитория в кукления спектакъл са от голямо значение, само че „ те пълнят единствено сърцето… “

Целият диалог с Константин и Емилия е прикачен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР