Ако човекът, който се отнася зле с нас, е от

...
Ако човекът, който се отнася зле с нас, е от
Коментари Харесай

Ако някой се отнася зле с вас, дайте си тези 5 обещания

Ако индивидът, който се отнася зле с нас, е от близкото ни обграждане, e е належащо да му кажем, че в случай че не промени отношението си, ще би трябвало да се отдалечим от него, защото персоналното ни благоденствие е приоритет.

Ако някой се отнася неприятно с нас, имаме три благоприятни условия: да реагираме рационално, да го поносим и приемем или да реагираме нападателно.

Управлението на страстите ви в тези напрегнати обстановки не е елементарно. В края на краищата се задействат избрани области на мозъка ни.

Когато към нас се отнасят неприятно, не ни почитат или ни заплашват, префронталната кора, амигдалата, предната цингуларна кора и инсулата стартират да работят неотложно.

Тези области са свързани с инстинкта ни за оцеляване и точно те ни карат да реагираме с експанзия или, в противен случай, да бягаме от " заплахата ".

Трябва обаче да се научим да управляваме тези обстановки посредством прочувствената просветеност. По този метод ще се избавим от възприятията на боязън или яд, които ни превземат напълно и можем да загубим надзор над себе си.

А ето и 5 обещания, които би трябвало да си дадете, с цел да реагирате вярно, в случай че някой се отнася с вас неуместно.

1. Обещавам си постоянно да помня кой/коя съм и защо се боря

Когато някой се отнася зле с нас и престъпва границите си, това накърнява самочувствието ни. Презрение, обидни думи, оскърбление, машинация.

Ако се сблъскаме с такива обстановки и отношение, се усещаме потиснати и съкрушени, тъй като това удря нещо, което ни е скъпо: самочувствието и персоналната цялост.

И в случай че някой ви каже, " не струваш нищо ", последното нещо, което би трябвало да извършите, е да изпаднете в гняв.

Първо и най-важно в този случай: не приемайте нечии забележки персонално. Човек би трябвало да реагира с достолепие. Знайте каква е цената ви.

Думите на другите хора не ни характеризират. По тази причина би трябвало да се научите да приемате всяка експанзия по ваш адрес, без да губите вътрешното си равновесие и хладнокръвие.

2. Обещавам си да огранича твоята експанзия

Представете си следната картина: към вас се носи златен кръг – съвсем като избавителен пояс. Той ви разрешава да се " задържите на повърхността " във всяка среда и във всяко обграждане: вкъщи, на работа и така нататък.

Това е вашата поддръжка и ежедневна мощ, която разчиства пътя ви и проправя пътя... Но един ден в живота ви се появява някой, който се доближава прекомерно покрай вас.

Той носи нещо остро зад раменете си (копие, игла, каквото и да е) и подло го насочва към избавителния ви пояс, с цел да го пробие и да изпусне целия въздух от него.

След това забелязвате, че стартирате да потъвате.

Не позволявайте това да ви се случи. Имате цялостното право да го спрете, да се отбраните, да поставите граници, да определите какво можете и какво не можете да вършиме.

Не позволявайте да ви наранят.

3. Обещавам си да приказвам решително

Първо, би трябвало да запазите успокоение когато и да е и във всички обстановки. Само по този начин ще можете да говорите решително.

Представете си замък, бяла зала с отворени прозорци, които пропущат светлина и въздух в помещението. Влезте там и поемете надълбоко въздух. Нищо, което другите споделят или вършат, не трябва да ви кара да забравяте кои сте и защо се борите.

След като се почувствате изцяло спокойни, започнете да говорите. Да бъдеш убеден и даже нападателен значи да можеш да приказваш умерено и в същото време твърдо, давайки ясно да се разбере какво разрешаваш и какво не разрешаваш по отношение на себе си.

Говорете без боязън, защитете себе си.

4. Обещавам си да махна от живота си всеки, който се отнася зле с мен.

Всеки, който се отнася зле с вас, не заслужава вашето време и угриженост. Има хора, които са същински специалисти, " експерти " в това да основават проблеми на всички. Те се пробват да заразят всички с неприятното си въодушевление и се отнасят с пренебрежение към тези, които минимум го заслужават.

Много постоянно тези, които ни потискат, принадлежат към най-близкото ни обграждане: сътрудници, родственици или даже колегата ни в живота.

Но тук е значимо да не забравяме едно значимо предписание: този, който се отнася неприятно с вас, не ви почита, не ви съчувства, не споделя страстите ви. А да живеете ден за ден в такова напрежение е невероятно, това е прекомерно разрушително и пагубно за вашата персона.

Необходимо е да се замислим и да вземем съответното решение: ясно да кажем на този човек, че не можем да допуснем сходно отношение към себе си и да го оставим да продължава да ни кара да страдаме. Нека знае, че в случай че това продължава, ще би трябвало да се дистанцираме от него и да запазим тази отдалеченост за наше положително.

В края на краищата вашето прочувствено благоденствие е преди всичко в този случай.

5. Обещавам си да изцелявам раните си и да стана още по-силен/силна

Хората, които ни предизвикват най-вече премеждия в такива обстановки, са най-близките ни: сътрудникът ни, брат ни, родителите ни... И от време на време не е задоволително единствено да установим отдалеченост. Разочарованието и обидата остават и тази рана в душата би трябвало да бъде излекувана.

Дайте си време. Имате потребност от време за себе си, с цел да се почувствате по-добре, намерете нещо, което обичате да вършиме: разхождайте се, пишете, рисувайте, пътувайте, прекарвайте време с другари.

Можете да намерите разтуха в доста неща. Но най-хубавият метод да излекувате раните си е да се обкръжите с хора, които в действителност ни обичат и които заслужават нашата обич.  И както има хора, които могат да внесат горест и тъга в живота ни, по този начин има и такива, които ще ни разрешат да стартираме отначало. Просто ги намерете.

Източник: cluber.com.ua

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР