Ако човечеството някога установи дългосрочни бази на Луната, ще има

...
Ако човечеството някога установи дългосрочни бази на Луната, ще има
Коментари Харесай

Учени откриха как лунната почва може да стане плодородна

Ако човечеството в миналото откри дълготрайни бази на Луната, ще има потребност от постоянен източник на храна. Не е практично обаче да се мисли, че може да се засади царевица или пшеница в елементарна лунна почва в оранжерии на Луната и да получи добра годишна продукция. Или каквато и да е годишна продукция въобще.

Но учените подхващат стъпки към превръщането на лунното земеделие в действителна опция, написа Ройтерс.

Изследователи настояват, че са намерили метод да трансфорат бедната лунна почва в плодородна посредством вкарването в нея на бактерии, които усилват съществуването на фосфор, значим хранителен детайл за растенията.

Те са направили опити с близо до тютюна растение, употребявайки симулирана лунна почва, така наречен лунен реголит, в лаборатория в Китай и са разкрили, че такава почва, третирана с три типа бактерии, води до развиване на растения с по-дълги стъбла и корени, както и по-тежки и по-широки групи листа в съпоставяне със същата почва без микробите.

Според откривателите действието на бактериите прави почвата по-кисела. Тази среда с ниско pH кара неразтворимите минерали, съдържащи фосфати, да се разтворят и да освободят фосфора в тях, увеличавайки наличността му за растенията.

" Важността на тези открития е, че можем да използваме микробите, с цел да превърнем лунния реголит в биосъобразен субстрат за обработване на растения в бъдещи лунни оранжерии ", изясни откривателят Итонг Ся от Китайския селскостопански университет в Пекин, водещ създател на изследването, оповестено в списанието " Къмюникейшън байолоджи ".

В изследване, оповестено предходната година, откриватели в Съединени американски щати са отгледали разцъфтял бурен, наименуван Arabidopsis thaliana, в 12 контейнера с размер на напръстник, всеки от които съдържа грам същинска лунна почва, събрана по време на задачи на НАСА преди повече от половин век.

Растението, наричано още кресон, е необятно употребявано в научните проучвания. Конкретно в това то пораства, въпреки и не толкоз добре в лунната почва, колкото във вулканична пепел от Земята, употребена за сравнителни цели, което допуска, че лунната почва може да се нуждае от малко помощ, с цел да стане по-плодородна.

Новото проучване включва растението Nicotiana benthamiana, което също е постоянно употребявано в опити.

Проучването употребява симулиран реголит, а не същински, защото същинската лунна почва, както може да се допусна, е в дефицит на Земята. Изследователите са употребявали вулканичен материал от планините Чанбай в китайската провинция Дзилин, с цел да основат почва с сходни химични и физични свойства на лунния реголит.

Трите бактерии, употребявани в проучването, са Bacillus mucilaginosus, Bacillus megaterium и Pseudomonas fluorescens. Изследователите са тествали и други бактерии, само че те не са дали същите потребни резултати.

" Като се има поради големият теоретичен и стопански капацитет на Луната, ще би трябвало да създадем пилотирани лунни бази в бъдеще. Но по какъв начин можем да осигурим храна, О2 и вода за членовете на екипажа? Разбира се, можем да ги пренесем до Луната с ракети, само че това е стопански неустойчиво. Оранжерия за развъждане на растения на Луната може доста да понижи нуждата от превозване Земя-Луна ", уточни Ся, допълвайки, че система за обработване на растения на Луната може да помогне за посрещането на дълготрайните потребности от храна и О2 за човешките екипажи. Растенията създават О2 като непряк артикул от фотосинтезата, биологичният развой, при който трансформират слънчевата светлина в сила.

Според Ся има няколко метода да отглеждаме растения на Луната, в това число превозване на градинска почва, създаване на хидропонна система (отглеждане на растения без почва) или потребление на сурогат на почвата като хидрогелове (гелове, чийто течен съставен елемент е вода). Тези способи не се нуждаят от лунна почва, само че всички те биха изразходвали голям потенциал за носене на ракети, правейки тези проекти доста скъпи.

" За разлика от това, нашата техника, която е тип потребление на запаси на място, ползва микробно усъвършенстване на лунната почва, което я прави по-плодородна и способна за обработване на растения ", заключава Ся.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР