“Ако бюджетът се внесе в началото на следващата седмица, реалистично

...
“Ако бюджетът се внесе в началото на следващата седмица, реалистично
Коментари Харесай

Проф. Гечев: Целта ни е до 1 юли целият социален пакет да стигне до хората


“Ако бюджетът се внесе при започване на идната седмица, реалистично е да приключим преди 1 юли, с цел да може целият обществен пакет да стигне до хората.” Това съобщи националният представител от “БСП за България” проф. Румен Гечев в предаването “Денят On Air” по Bulgaria On Air.

“Въпреки напрежението върху българската стопанска система и макар че се съчетаха две рецесии, Covid-19 и войната в Украйна, все още ние минаваме относително леко през тази тежка криза”, регистрира проф. Гечев.

По неговите думи, когато работодателите стачкуват, би трябвало да съпоставим какво вършат българските работодатели и работодателите в другите страни членки на Европейски Съюз. Той уточни, че нашите работодатели работят при най-нисък налог върху облагата в Европейски Съюз, с най-евтината работна мощ в Европейски Съюз, на практика с най-евтиния ток в Европейски Съюз и с едни от най-евтините бензини и дизелови горива. “И все пак нашата конкурентоспособност е ниска. За това не са отговорни единствено работодателите, само че в последна сметка те не могат да желаят обезщетения, каквито получават в безспорен размер в Германия и Франция”, посочи социалистът.

“60/40 компенсацията се резервира, получават до 300 лева на мегаватчас за цената на тока, получават други обезщетения, свързани с това, което получават фамилиите. Освен това ще има по-нисък Данък добавена стойност на артикули, което касае освен работодателите, само че и заетите във техните фирми”, напомни проф. Румен Гечев.

Според депутата от левицата ограниченията няма да напомпат инфлацията. “След като има инфлация, по какъв начин можем да спасим компаниите и хората от инфлацията - като тези, които имат най-голяма потребност ги компенсираме, тъй че техният витален стандарт и покупателна дарба да не се намалят прекалено много. Така се прави на всички места, без изключения”, безапелационен бе той.

Депутатът от Българска социалистическа партия също по този начин разяснява отчета на Европейската комисия, съгласно който България не извършва критерия за влизане в Еврозоната, като го дефинира като безсрамен: “Еврозоната има дълг 90% от Брутният вътрешен продукт, ние имаме 21%. Те имат бюджетен недостиг, който се движи към 7% от Брутният вътрешен продукт, ние имаме 4,1%. Единствено нашата инфлация е 10,1% на годишна база, само че на Германия е близо 9%, на Франция - близо 6%. Тоест Еврозоната е затънала в задължения, имат съвсем два пъти по-голям бюджетен недостиг, само че размахват пръст на България, че тя, видите ли, не изпълнявала критерия за инфлацията.” Проф. Гечев също по този начин означи, че три страни от Еврозоната - Литва, Латвия и Естония - имат по-висока инфлация от България, като Естония има 19%.

Румен Гечев изрази мнение, че става въпрос за политическа поръчка, само че това не трябва да отчайва българските жители, тъй като “на 1 януари 2024 година ние би трябвало да сме сигурни, че българската стопанска система е задоволително конкурентноспособна, с цел да влезе в този клуб, само че и нашето решение би трябвало да почива само върху българския интерес. Затова от Българска социалистическа партия желаеме подробен разбор от Българска народна банка, от Министерството на финансите, от самостоятелни анализатори за резултата от влизането на България в Еврозоната.”

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР