Ако Бюджетът на ДОО бъде одобрен, част от обезщетенията за

...
Ако Бюджетът на ДОО бъде одобрен, част от обезщетенията за
Коментари Харесай

Шалапатова: Ако бюджетът на ДОО бъде одобрен, част от обезщетенията за майчинство може да бъдат изплатени със задна дата

Ако Бюджетът на ДОО бъде утвърден, част от компенсациите за майчинство може да бъдат изплатени със задна дата. Това сподели през вчерашния ден министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова в предаването „ На фокус " по Нова телевизия.

Увеличението на пенсиите пък ще стане факт от средата на годината. С нарастването броят на пенсионерите, които ще живеят под линията на беднотия, понижава двойно - те ще бъдат под 300 000, уточни Шалапатова.

България е една от първите страни, в която ще започва Европейска гаранция за детето по самодейност на Европейската комисия, която е ориентирана към понижаване на детската беднотия, разгласи общественият министър.

През тази година в хазната на ведомството са постъпили 235 млн. лева повече, акцентира общественият министър.

Водят се диалози със обществените сътрудници за решение на всички обществени проблеми, насъбрани през годините, разгласи тя.

Смяната на ръководителя на Агенцията по заетостта е поради несъответстващите ограничения по ангажиране на дейното население в образование, преквалификация и развиване. „ Ръководството на организацията по заетостта не е подхванало съответни ограничения тази девиация да се поправя. Не можем да бъдем на последно място по благоприятни условия, които даваме на най-активното население да се образова и преквалифицира ", изясни Шалапатова.

Нов началник има и Агенция „ Социално подкрепяне " - Надя Танева. По думите на отрасловия министър задачата е обществените служащи да бъдат висококвалифицирани експерти. „ Това не се наблюдаваше. Имаше голямо напрежение в системата ", сподели Шалапатова.

Шалапатова разяснява и тематиката за тайната осиновяването. Тя би трябвало да отпадне, а мярката е закъсняла. Промените в законодателството в тази посока са на разискване в Народното събрание, като и ГЕРБ-СДС, и ПП-ДБ ги поддържат. Амбицията на ведомството е до края на 2024 година да бъдат закрити домовете за медико-социални грижи, където отглеждат деца на сред 3 и 5 години, съобщи Шалапатова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР