Ако бяха подкрепени двата доклада, това би било коледен подарък

...
Ако бяха подкрепени двата доклада, това би било коледен подарък
Коментари Харесай

Милка Христова осуети продажба на два апетитни имота - на ул. „Пиротска“ и на ул. „Опълченска“

Ако бяха подкрепени двата отчета, това би било коледен подарък за частните търговски сдружения, а общинските съветници щяха да наподобяват като джуджетата на дядо Коледа, смята общинския консултант от Българска социалистическа партия. „ Предлага ни се да унищожаваме съсобственост в четири магазина и пет жилището в постройка, намираща се на ул. „ Пиротска “, само че при неприемливи за Столична община условия. Всичко би изглеждало задоволително, в случай че няма опция и в случай че цената на нашите парцели не е мощно подценена “, посочи заместник-председателят на групата на „ Българска социалистическа партия за България “ и на Столичния общински съвет Милка Христова. С импортирания отчет се предлага делът на Столична община, който е 18/60 идеални елементи от магазините и жилищата, да се продаде на съсобствениците – частни търговски сдружения на обща цена от 236 хил.лв. без Данък добавена стойност, оповестяват от БСП-София.

Тя смята, че при съществуването на девет обекта е най-добре да се направи доброволна или правосъдна подялба, при което Столична община би получила най-малкото магазин с повърхност от към 30 кв.м. и жилища с обща повърхност над 135 кв.м.

„ Сега ни се предлага да унищожаваме тази съсобственост при цена към 650 евро на квадрат, а претекстовете за ниската цена е неприятното положение, в което се намира постройката “, изясни социалистката.

Според нея има доста огромно несъгласие сред констативните протоколи за положението на постройката, формирани от общинската администрация в лицето на регион „ Възраждане “ и оценките направени от лицензираните оценители, в това число и такава от общинското „ Софинвест “ ЕООД.

„ Това е поредна оценка на „ Софинвест “, която жестоко нарушава общинския интерес “, съобщи Христова и добави, че цената, която се предлага, е по-ниска даже от цената, на която съсобствениците са закупили частите от магазините и жилищата през 2012 година

Заместник-председателят на СОС изясни още, че отчетът ощетява стопански ползите на жителите на София, като даде образец с друга постройка в центъра на София, която е била в доста по-лошо положение, само че е била реализирана на търг цена от над 2 400 евро/кв.м. При това съответствие на цените 650 евро/кв.м. и 2400 кв.м. всеки може да си направи съответните заключения.

Във втория парцел, представляващ терен намиращ се на ул. „ Опълченска “, Столична община има мажоритарен дял от 70% или 273 кв. м, а съсобственикът има 30% или 115 квадрата.

„ Предлага ни се да го продадем на частна компания на цена от 216 000 евро без Данък добавена стойност, което е по-малко от 800 евро на квадрат. „ Отново с лека ръка се желае да се съгласим да продадем своята благосъстоятелност и то на такава ниска цена, а не да търсим разновидности за застрояване и по-добра реализация на общинската благосъстоятелност.”

В отговор на обяснението на кмета на региона, че частната компания не е съгласна да строи и обезщети общината с издигнати обекти, Милка Христова даде различен вид по какъв начин да се реши казуса.

„ Когато има съсобственици и те не могат да се схванат, се прави правосъдна подялба и парцелът излиза за обществена обмен. Бъдете сигурни, че когато това стане, цената, която ще бъде получена, ще бъде неведнъж по-висока от тези 795 евро, които ни се оферират “, безапелационна бе тя.

Заместник-председателят на групата на „ Българска социалистическа партия за България “ още веднъж обърна внимание на метода, по който е направена скандалната оценка на парцела. „ Първата е осъществена още веднъж от общинскито сдружение – „ Софинвест “ ЕООД, което прави оценка този парцел на към 120 888 евро или по 445 евро/кв.м. След това е направена втора оценка и цената към този момент е 216 000 евро. Или по 795 евро/кв.м. При подобен марж ние би трябвало да сме най-големите наивници, с цел да имаме вяра в обективността и на тази оценка “, изясни Христова и уточни, че няма притежател на терен, който би продал парцел в централната част на София на цената на един апартамент, в случай, че при вероятно застрояване би получил най-малко 2-3 жилището.

Христова посочи, че парцелът има жилищен темперамент. „ Докога ще продаваме жилищни парцели с лека ръка? Ще има ли в миналото Столична община жилищна политика? Ако ние с лека ръка продължаваме да се освобождаваме от парцели, които имат жилищен темперамент, прелестната ни нова разпоредба за общинските жилища ще бъде оставена без никаква опция да бъде осъществена. И Столична община ще продължава да се върти като омагьосана в 8 000 панелни жилището, които има “, съобщи общинският консултант.

След извършените гласувания двата отчета не събраха нужното болшинство в СОС и бяха отхвърлени.

Според Милка Христова, в случай че бяха подкрепени двата отчета, това би било коледен подарък за частните търговски сдружения, а общинските съветници щяха да наподобяват като джуджетата на Дядо Коледа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР