Ако българското село имаше свой герб, на него щеше да

...
Ако българското село имаше свой герб, на него щеше да
Коментари Харесай

Здравец - лечителската му сила започва още с името

Ако българското село имаше собствен герб, на него щеше да стои здравец. Почти не се намира двор без здравец, празник без китка от няколко листенца, овързани с червен конец. Здравецът е получил от народа ни най-скъпото име за най-ценения подарък – здравето. Той има лечителска мощ, в която генерации наред са вярвали абсолютно. А учените през днешния ден удостоверяват.

Обикновеният, див здравец е най-разпространеният тип на семейство Geraniaceae (Здравецови), в който съжителстват над 400 типа. Той и кръвният здравец имат най-вече от лековитите съставки на фамилията. Цъфти през май-юни в нежни розови цветчета, а ароматът му не може да се сбърка.

Полезни свойства на здравеца

Здравецът е богат на танини, феноли, етерично масло, катехини, витамин С. Билката може да се употребява вътрешно и външно

Външна приложимост на здравеца

Стрито листо на здравец, сложено върху рана, оказва помощ за съсирването на кръвта и прекъсване на кръвотечението

Има леко антисептично влияние и е положително средство за прекъсване на зараза, в случай че наоколо нямате друго.

С разтворена запарка от здравец, суха билка, може да се прави седяща вана за профилактика на редица гинекологични болести.

“От моята баба знам, че в случай че те боли глава, е добре да седнеш покрай здравец и просто да дишаш умерено. ”



Вътрешна приложимост на здравеца

Здравецът работи успокоително на нервната система и по това си наподобява напълно с валерианата. Чаша чай преди сън подсигурява умерено заспиване. При нервна превъзбуда – още веднъж чаят ще помогне.

Регулира кръвното налягане. Това е действието, с което е най-известен. Понижава високото налягане по щадящ метод и способства за усмиряване на сърдечния темп

Протиовъзпалително на стомашния тракт – изключително при язви и гастрити. Има мек резултат върху лигавицата и контролира производството на стомашни киселини.

Как да употребяваме здравеца?

Препоръчваме да ползвате всички билки след консултация с фитотерапевт и да ги приготвяте съгласно техните инструкции или съгласно опаковката.

Външно – измити и стрити листа, непосредствено върху рана за прекъсване на кървенето. За високо кръвно може да сдъвчем непосредствено листа от здравец – по едно на кръговиден час

Вътрешно – на здравеца се употребяват листата, коренището (като не го вадим цялото) и цветовете. Суши се като елементарна билка и се прави на чай или на леден извлек – две супени лъжици сухи корени се накисват с 400 мл вода за 8 часа. Извлекът се пие на кафена чашка, 30 мин преди хранене. Още: суха маса 1 с.л. се запарва с 250 мл вряла вода. Пие се като чай.

Ароматерапия с гераниево масло

Маслото от здравец, т.нар гераниево масло се добива от различен тип от фамилията - Pelargonium odorantissimum. Маслото е близко по състав до по-скъпото розово масло и постоянно се влага като негово допълнение и да смъкна малко от цената му.

Ароматерапията с герниево масло е енергитизираща и тонизираща. Връща салдото при умствена отмалялост и прочувствени разтърсвания. Връща положителното въодушевление. Няколко капки герниево масло, разтворено във вода във ваната вечер, на инхалация във вряща вода ще разсъни естествената сила на тялото и душата. Съчетава се добре на аромалампа с розово масло, бергамот и сандал, като е най-добре сами да намерите точната композиция, която ще ви подейства добре.

Важно: Здравецът може да повлияе на хормоналните равнища, по тази причина не се предлага при бременност.

Как да отглеждаме здравец вкъщи?



Здравецът е елементарен за развъждане, само че има някои условия, които избира:

Сянка, вместо слънце – на яркото слънце листата прегарят още при започване на лятото

По-скоро засушаване, в сравнение с преполиване – коренището на здравеца е богато и ще издържи. И въпреки всичко – най-малко един път седмично е минимумът, който ще изтърпи.

Не е придирчив на почви – както на богата градинска, по този начин и на по-изтощена и песъчлива, само че тогава торенето е добре пристигнало, в случай че желаеме избухлив здравец.

Здравецът обича уединение – в случай че планирате компания за него в градината, спрете в точния момент, той е с толкоз мощно коренище, че задушава всяко друго растение. Отделете му ъгъл и един път, в случай че се хване добре - единствено ограничавайте развиването му.

Издържливостта е още едно от качествата, поради които здравецът е толкоз обичано растение. Затова, в случай че нямате градина, и едно ковчеже със здравец би трябвало да краси дома ви. Това е дребна част от връзката с дедите ни за празник и за делник.

Направи своя избор в този момент от магазинчето на Хера. Вземи студенопресовани базисни и етерични органични масла. Масла за ароматерапия, съществени масла за маски и поддържане на кожата, косата и ноктите.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР