Ако България влезе в сделката за ЧЕЗ, тя трябва да

...
Ако България влезе в сделката за ЧЕЗ, тя трябва да
Коментари Харесай

Д. Байрактаров за Фрог: ЕС ще погне „Инерком”, ако държавата участва в сделката

Ако България влезе в договорката за ЧЕЗ, тя би трябвало да премине през инспекцията на Европейски Съюз поради третия енергиен пакет. Това разяснява пред Фрогнюз Димитър Байрактаров, депутат от 43 –то Народно събрание.
Първото нещо, което ще би трябвало да откри Европейска комисия е потенциалът на компанията покупател и произходът на средствата, с които ще се извърши покупката на чешкото сдружение. Това е наложително условие, гарантиращо сигурността на потребителите. Освен това концепцията на третия енергиен пакет е да раздели производителя от доставката и преноса на електричество. Влизането на страната в тази договорка е нарушаване на третия енергиен пакет.

През 2015 година имаше краткотрайна комисия за инспекция положението на бранш енергетика. При мен дойде пакет от документи, който касаеше работата на ЧЕЗ. От тях стана ясно, че чешкото сдружение е сложено под напън за източване на облагите му посредством свързани лица. Тогава избрани хора обявиха, че ще разнищят нещата, само че нищо не се случи. Днес е реалност, че ЧЕЗ се отдръпват, факт е, че се продава структурно определящо дружество, касаещо националната сигурност посредством активността си – информация разпореждане 181 на Министерски съвет, и липсват съществени вложители с доказн опит и потенциал, искащи да го купят.

Димитър Байрактаров разяснява и концепцията на Борисов АЕЦ „ Белене” да стане общ балкански план: „ Да обединиш балканските страни с построяването на атомна централа на територията на България звучи добре. Има обаче доста незнайни в тази концепция. Кои ще са балканските страни, които ще вземат участие? Дали инцидентно не става дума за присъединяване на Турция?

За Турция не е проблем да извади пари и да постави ръка върху атомна мощ на територията на България. Мераци за това има от дълго време. Няколко пъти турските жители се подвигнаха на протест против създаване на атомна централа на границата сред България и Турция.

В Агенцията за публични поръчки се появи обаче решение за разкриване на процедура № 43 от 7 март 2018 година за „ разконсервиране, снемане на нужните геометрични размери, консервиране, подготовка за следващи действия на АЕЦ „ Белене”. За какво е тази социална поръчка?! Да не би някой да е почнал подготовка за съответни действия и подхвърлената имитация на Борисов, че ще строим общ балкански план, да е намек за взето решение? Какво ще завоюва България и с какво ще заплати тя? Какви гаранции ще поеме? Кой ще изкупува тази електрическа енергия? На всички тези въпроси би трябвало да се даде отговор, прикани Димитър Байрактаров.

Той сложи и още един сериозен въпрос, обвързван с посочената социална поръчка. „ Имайки поради, че ще се ревизират заварките на доставеното оборудване, да не се окаже, че сме платили един милиард и двеста милиона лв. за нещо, което е дефектно или негодно?
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР