Ако България приеме еврото за своя национална валута, цените ще

...
Ако България приеме еврото за своя национална валута, цените ще
Коментари Харесай

Икономисти: С въвеждане на еврото цените ще се повишат с около 0,2%

Ако България одобри еврото за своя национална валута, цените ще се покачат минимално до 0,2%. 

Прогнозата направи икономистът Петър Ганев пред „ NOVA “. Според него най-голямото предизвикателство за търговците ще бъде едномесечният интервал , в който ще може да се заплаща и с двете валути .

Вчера Министерството на финансите разгласява за публично разискване законопроекта, обвързван с единната валута . В него са написани главните промени, свързани с смяната. От документа излиза наяве какъв брой време ще плащаме и в двете валути и в какъв период ще би трябвало да обменим наличните си левове.

Петър Ганев чака България да покрие инфлационния аршин за присъединение към еврозоната в края на годината.

Финансовият анализатор Преслав Райков също направи оптимистична прогноза и съобщи, че съгласно него покупателната дарба няма да се промени след влизането ни в еврозоната. Очаква се тя даже да се увеличи, само че това ще стане в средносрочен и дълготраен проект . Той даде образец с въвеждането на еврото в Хърватия , където резултатите върху стопанската система и туризма са били единствено в позитивна посока. 

Според икономи9ста Георги Ангелов закръгляването на пенсиите при прекосяване от левове в евро ще бъде нагоре, в границите на един евроцент . В същото време превалутирането в банките ще става без спомагателни такси, по формалния валутен курс, а не по този на банката.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР