Ако България пренебрегва това, което се случва на западните граници

...
Ако България пренебрегва това, което се случва на западните граници
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: Сърбия е най-голямата разузнавателна клетка на Русия на Балканите

" Ако България подценява това, което се случва на западните граници и се вторачва единствено на Изток, и пропуща най-бързо милитаризиращата се страна Сърбия, това би било доста безконтролно от позиция на националната ни сигурност. От 2019 година Сърбия усили своя бюджет за защита със 70%, той към този момент е 1,5 милиарда евро за всяка година. Страната получаваше едни от най-големите комплектовани системи за защита от Русия. След началото на войната в Украйна тя подписа контракт за доставка на едни от най-модерните дронове „ Байрактар “ от Турция, страната е и един от най-големите купувачи на Балканите на китайски системи за противовъздушна защита. Сърбия разполага с три изцяло оборудвани дивизии с най-висока степен на въоръжение. Тя е най-голямата разследваща клетка на Русия на Балканите ", съобщи пред Нова нюз дипломатът и някогашен зам.-министър на вътрешните работи Милен Керемедчиев.

" Белград в никакъв случай не се е отказал от Северна Македония, ние проспахме времето, вярвайки че там върви развой на демократизация и разкъсване на връзките сред Белград и Москва ", уточни доцент Спас Ташев от Българска академия на науките.

По негови думи ескалира езикът на омразата против България даже и в лицето на най-високопоставените хора в сръбската страна и се вършат опити за обръщение към сръбското общество, че България е врагът.

" Като приказваме за шпионаж, по-скоро може да се приказва за сръбски шпионаж, в сравнение с за български в Сърбия. Отдавна сигнализирам, че в Северозападна България непрестанно идват сръбски емисари, които пропагандират българското население, че те не са българи, а сърбо-шопи, турлаци ", добави той и добави, че през последните две години Сърбия публично стартира тезата, че в България има 30 000 души сръбско малцинство.

Керемедчиев добави, че е имало и публично изказване, че 90% от мигрантския трафик, който минава през Сърбия е генериран от България и по тази причина сръбското Министерство на вътрешните работи усилва своята бройка по българската граница.

Той добави, че това е целенасочена тактика, а различен проблем е и Косово.

" Въпреки че е заобиколена от страни членки на НАТО, това не пречи на Сърбия да употребява оптимално своята политика от позиция на дезинформация, изпращането на антибългарски послания ", уточни Керемедчиев.

По негови думи главната цел е Северна Македония да се трансформира в модел, който желае Сърбия – проруски настроена с далечна вероятност за участие в НАТО.

Ташев уточни, че Сърбия е основала собствен геостратегически свят за Балканите, наименуван „ отворени Балкани “ или „ сръбски свят “ по сходство на „ съветски свят “, като Северна Македония е дейна част.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР