Ако България не беше членка на НАТО, щеше да ни

...
Ако България не беше членка на НАТО, щеше да ни
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: Ако България не беше член на НАТО, щеше да ни се случи това, което става в Украйна

Ако България не беше членка на НАТО, щеше да ни се случи това, което стана в Грузия, Молдова и Украйна. Това сподели някогашният боен министър доц.д-р Велизар Шаламанов в “Денят на Фокус " по Радио “Фокус ". В края на март означаваме 20-годишнината от присъединението ни към НАТО. “Всички членове на Алианса са почтени като част от свободния свят. Идеята беше препоръчана от доктор Соломон Паси още през 1990 година, кандидатурата ни беше подадена през 1997 година Бързо направихме нужното, с цел да получим покана пред 2002 година Показали сме съществено развиване от дългата нощ на комунизма ", разясни Шаламанов.

Основното преимущество на Алианса е способността му да се трансформира, счита той. “Относно България в този интервал, огромно наше достижение е участието ни в Европейски Съюз. В рамките на НАТО би трябвало да се означи прекосяването към напълно доброволна работа, започването на модернизационни процеси през 2014 година с приемане на Национална стратегия “България в НАТО и европейската защита ", основаване за Център на подготвеност по ръководство на рецесии и възобновяване. През 2010 година в Лисабон с новата си идея Алианса стартира вътрешна промяна ", разясни Шаламанов.

Отварянето му към новите технологии беше маркирано на конференцията в Мадрид през 2022 година Алианса се разшири с 32 члена, само че има стратегически партньорска в Япония, Южна Корея, Нова Зеландия, Австралия. “Това е съюз, който схваща провокациите към сигурността в този турбулентен свят. НАТО е в центъра на световните проблеми. Една от измененията, които бяха провокирани от експанзията на Русия, е че за пръв път след Студената война стартира действително обмисляне за защита на Източна Европа и приложение на член 5.Алианса не е не запомнил функционалността си да подсигурява сигурността на страните членки.

Гласът на България в НАТО тежи толкоз, колкото на Съединени американски щати, Германия, Франция и така нататък Решенията се вземат с консенсус. Неслучайно преди поканата ние изпълнявахме проект за деяние за участие с 4 съществени детайли - демократизация, пазарна стопанска система, качества на Водоснабдителна система и вътрешна сигурност. Допринасяме към НАТО във всички тези области. Имаме още доста какво да създадем и тук провокации ще има и в идващите 20 г ", добави доц.д-р Велизар Шаламанов.

При действителна опасност от нападателни дейности от страна на Русия към всички съседи, участието в НАТО е единствената гаранция за мир, уверен е той. “Европа не е подготвена за цялостно мащабна война и това се вижда в стопански проект - във връзка с планирането и на качествата в НАТО гаранции има за отразяване на експанзия, само че нескончаем спор изисква готовност на промишлеността. Този въпрос от дълго време се разисква, значимо е, че в този момент той става главен с предлагането за комисар по защитата в Европейски Съюз.

Нагласите на българите към НАТО са резултат от провежданата политика и в случай че желаеме повече поддръжка за участието ни в НАТО, би трябвало да работим по стратегическата връзка на външната политика. Във вътрешен проект след организационните промени и започването на превъоръжаването би трябвало да приказваме за мотивацията на хората да вземат участие във въоръжените сили на страната си. От първостепенна значимост е

въпросът за попълване на запаса на армията. Нужна е акция за това, българските жители да преминат подготовка за защита на страната и да положат клетва - това е най-хубавата форма на отбрана на ползите на България ", счита Шаламанов.

“В НАТО и Европейски Съюз участваме във вземането на всички решения. Имаме опция по член 4 на Вашингтонския контракт да желаяме съвещания за сигурността си всякога, когато идентифицираме опасност. Многонационалните сили са мощно средство на НАТО, това не са непознати войски - те са гаранция за нашата сигурност. Това добавя нашите качества, това, което не можем да реализираме със лични сили по разнообразни аргументи.

Единството е съществена мощ на Алианса и това би трябвало да бъде тематика на фокус в идващите години за НАТО. Страните от световния юг би трябвало да бъдат приобщени посредством стратегически партньорства. Алианса има ясна визия, въпросът е българската отбранителна тактика да добавя напъните на НАТО ", приключи доц.д-р Велизар Шаламанов
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР