Ако бъдете диагностицирани с депресия на по-късна възраст, това може

...
Ако бъдете диагностицирани с депресия на по-късна възраст, това може
Коментари Харесай

Учени откриха връзка между депресията и деменцията

Ако бъдете диагностицирани с меланхолия на по-късна възраст, това може да значи, че имате два пъти по-голям риск от деменция на остаряла възраст, сочи ново изследване.

Текстът е оповестен в реномираното издание „ ДЖАМА “ и употребява данните на над 1,4 млн. датчани, които са били проследени от 1977 година до 2018 година

Хората са разграничени на групи – такива, на които е сложена диагнозата меланхолия и такива, на които не. След това учените са наблюдавали какъв брой от тези с меланхолия са развили деменция. Взети са поради и фактори като обучение, финансово положение, сърдечносъдови болести, диабет, потреблението на разнообразни субстанции и биполярно разстройство, написа БТВ.

Депресията в късна възраст се счита за един от първите признаци на деменция. Учените показват, че не е ясно тъкмо по какъв начин двете болести са свързани, само че се допуска, че депресията, променяйки количеството на разнообразни невротрансмитери в мозъка, може да докара до деменция.

Учените показват, че е значимо да лекуваме депресията си. При други изследвания е открито, че пациентите, които понижават признаците си на меланхолия и тревога с терапия имат доста по-нисък риск от деменция на остарели години.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР