Ако бъде одобрено предложението на КНСБ минималната заплата да се

...
Ако бъде одобрено предложението на КНСБ минималната заплата да се
Коментари Харесай

КНСБ иска 764 лв. минимална заплата заради евродиректива

Ако бъде утвърдено предлагането на КНСБ минималната заплата да се увеличи до 764 лв. от 1 януари 2022 година, България ще извърши референтната стойност, която би трябвало да се употребява от страните в Европейски Съюз за оценка на адекватността на минималната работна заплата в страната. Това сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров на онлайн конференция, отдадена на Директивата за обективни и съответни минимални работни заплати и какво отражение ще има тя върху страната ни, съобщи Българска телеграфна агенция.
Референтната стойност за оценка на адекватността на минималното заплащане е съответствие на минималната работна заплата към междинната работна залата от 50 на 100 и 60 на 100 от медианната работна заплата. Очакванията са директивата да бъде призната през второто полугодие на идната година, все още тя има поддръжката на съвсем всички съществени политически сили.

Към днешна дата съотношението на минималната заплата към междинната е 42.8 на 100. За да стане 50 % от междинната, минималното заплащане би трябвало да е към 760 лв., уточни Пламен Димитров. Той напомни, че у нас две трети от българите получават приходи, равни на междинната работна заплата и по-малко от нея, а единствено една трета, равни на междинната и повече от нея. В началото на годината нормално съотношението на минималната към междинната е по-високо, достигало е най-вече до 45 на 100, в края на годината става по-ниско, защото междинната пораства. Обикновено се движи към 42-43 %.

Минималната работна заплата в България през 2021 година е 332 евро, което е най-ниската стойност в Европейски Съюз. За съпоставяне, минималната работна заплата в Нидерландия е 1684 евро, във Франция 1554 евро, в Германия 1614 евро и така нататък Дори в Хърватия, която се причисли много след България в Европейски Съюз, МРЗ е повече - 562 евро, сочат данни на КНСБ.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР