Ако бъде одобрено членството на България в еврозоната през юли,

...
Ако бъде одобрено членството на България в еврозоната през юли,
Коментари Харесай

Пеканов: Цени в лева и в евро може да има от август, ако членството ни в еврозоната бъде одобрено

Ако бъде утвърдено участието на България в еврозоната през юли, от август цените у нас ще бъдат двойни - в лв. и в евро.
Обикновено решението от страна на Съвета на Европейски Съюз за влизане се взема през юли, по-късно през август би трябвало да се случи въвеждането на цени в лв. и в евро, изясни вицепремиерът по ръководството на европейските средства Атанас Пеканов пред Нова тв. 

Да, тече подготовката, тази седмица министър Велкова бе в Загреб, беседва с институциите там и черпим опит по какъв начин да избегнем част от проблемите, които са се случили, удостовери той.
През март или април ще желаяме отчет от Европа, който да каже дали сме подготвени за участие в еврозоната. Това зависи от дали сме бъдат покрити двата оставащи критерия - инфлацията, която продължава да бъде висока и би трябвало да спадне в допълнение, както и би трябвало да бъдат признати 3 закони, с цел да бъде рамката ни като европейската. Видяхме, че в Народното събрание има болшинство за еврото, тези закони би трябвало да бъдат признати, предизвести Пеканов.
За момента датата за участието ни в еврозоната - 1 януари 2024 година, остава, само че тези два критерия би трябвало да бъдат изпълнени в идващите месеци, добави служебният вицепремиер.

Действително в първите дни от въвеждането на еврото в Хърватия видяхме спекулации с цените тук-там в обособени търговски субекти. Това е главният проблем - обособени търговски субекти да спекулират, да употребяват тази опция, с цел да покачват цените, предизвести Пеканов.
Това значи активиране и ясни политики на другите регулатори в България - Комисията за отбрана на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията, още преди въвеждането на еврото ще би трябвало да вземат съществени ограничения, с цел да защитят крайния консуматор и да не се трансферира върху него покачване в цената, безапелационен бе вицепремиерът.
Той описа, че в Хърватия се постановат съществени санкции, което ще докара до това комерсиалните обекти да не ползват такива практики. А и информации в медиите ще докара до напън това да не се случва и това е спомагателен способ, по който пазарът ще бута цените надолу, изясни Пеканов.
Видях осведомителната акция на " Възраждане " за референдума - те стартират куп легенди и погрешни обстоятелства. Като това, че ще се откажем от паричната си политика - ами ние сме се отказали от нея през 1997 година с влизането в борда, което се приема от обществото, тъй като донесе непоклатимост, разяснява още Пеканов.
Трябва да създадем крачка към интеграция, с цел да можем да участваме в тези решения, които се взимат във Франкфурт, а единствено асимилираме сега. Ще повишим присъединяване си в процесите, ще имаме опция да използваме всички европейски принадлежности по време на рецесиите, банковата ни система ще бъде по-силна. Това виждаме и от оценките на разнообразни организации, които споделят, че когато влезем, ще се увеличи още повече кредитния рейтинг. Това води до понижаване на лихвите по кредите, а влизаме в един цикъл, в който лихвите ще се качват, изясни вицепремиерът.
Преборихме се за първия транш от проекта за възобновяване и той е доста значим, тъй като с него стартира реализацията на всички тези планове, разяснява Пеканов. Той е уведомил Европейска комисия за решението на Народното събрание, който задължи кабинетът да предоговори закриването на въглищните централи. Обяснил съм и ясната позиция на България, че до момента в който обстановката във енергийната сфера е такава - въглищните централи вършат извънредно високи финансови резултати, които страната употребява частично и за обезщетенията, както и до момента в който българската енергетика създава и ток и за други страни на Балканския полуостров, ние не можем да осъществим този ангажимент все още, добави вицепремиерът. Все още не ни е върнат отговор, само че неофициално ни е ясна идната стъпка - ще би трябвало да бъде квалифицирано обосновано искане, позиция на България  за какво тези задължения не може да бъдат изпълнени в настоящата обстановка. Това ще се приготви от министерството на енергетиката и други институции идващия месец.
Все още нямаме формален отговор от Брюксел, тъй като те към момента търсят по кой член от регламента, по кой механизъм ние да вървим към такова предоговаряне, изясни Пеканов. В по този начин заложените периоди от Народното събрание мъчно ще получим отговор от Европейска комисия. Защото оценката на това обосновано искане, откакто то бъде изпратено, лишава към 2 месеца. Започваме изначало, по тази причина смятах, че това би трябвало да върви с спомагателните договаряния.
Не считам, че Европейска комисия може да ни глоби - всичко друго отвън решението от Народното събрание, се движим напред да го изпълняваме - всички капиталови планове и всички закони. И ще бъде един доста основен ход, в случай че приемем някои закони. Ако създадем стъпките по правосъдната промяна, това ще ни помогне и по договарянията по всички други промени, изясни Пеканов.
Няма по принцип развой, в който обществените сътрудници вземат участие в правенето на проекта, те нормално биват съветвани. Но считам, че тук би трябвало да създадем компромис и да включим както синдикатите, по този начин и работодателите, да вземат участие дружно с Министерството на енергетиката в правенето на тази позиция, разяснява вицепремиерът.
Чух, че " Възраждане " ми нямат доверие, аз също им нямам, тъй като имаме разнообразни цели - аз считам, че България би трябвало да е мощна страна, която пази позициите си, само че да е европейска, по-силна стопанска система, която да е в крайник с процесите, те считат, че ние би трябвало да сме отвън тези процеси. Но във връзка с това тяхно искане - за включване на синдикатите, аз ще го уважа, изясни Пеканов.
От 17-те закона, които служебното държавно управление е вкарало в Народното събрание по проекта за възобновяване, единствено 5 са признати. Това е извънредно разочароващо за мен, показа Пеканов. Ще ни трябват още 3 Народното събрание очевидно, с цел да ги одобряват всичките. И сложи акцент върху механизма за надзор и следствие на основния прокурор, тъй като от 10 година ни питали за него. Имаше един месец да се одобри този закон - вижте хартиената бюлетина по какъв начин мина, сподели вицепремиерът и прикани за изключително съвещание на правната комисия, с цел да може да се одобри и на второ четене закона до края на седмицата.
Другият значим закон, с който даде образец, е за ВЕИ-тата. 3 година сме се забавили с транспонирането на този закон и ще ни наложат санкции, предизвести той.
Пари ще получаваме, когато сме постигнали резултати. Досега са признати 5 закона, когато се одобряват и останалите 12, тогава можем да желаеме пари, добави той.
България и сега си има един превъзходен, отличен министър председател, спекулации могат да се вършат всевъзможни, коментира Пеканов във връзка слуховете, че той може да е идващият длъжностен министър председател. Президентът Румен Радев обаче към този момент разгласи, че това ще е отново Гълъб Донев.
Съсредоточил съм се върху значимите тематики - по какъв начин да бъде показана по-добре България в Европа, добави Пеканов и отхвърли да разкрие дали ще е част от идващия кабинет. Разговаряме постоянно с Румен Радев, дружно бяхме през вчерашния ден в Перник, само че дано президентството сервира цялата информация, добави той.

 
18 Яну 202326727 Sep 2022126805 Sep 2022156207 Апр 2022359425 Март 2022166801 Март 20222423КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани22 Яну 2023283611 Яну 2023178423 Яну 2023203526 Яну 2023215
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР