Ако автомобилът не отговаря на минималните норми за отделени газове,

...
Ако автомобилът не отговаря на минималните норми за отделени газове,
Коментари Харесай

На път са важни промени за автомобилите

Ако автомобилът не дава отговор на минималните правила за отделени газове, не пунктът, а онлайн системата автоматизирано ще го стопира и няма да получи документ за механически обзор. Това е едно от предложенията в плана за Закон за пътните транспортни средства. Това не е положително решение, съобщи за „ Дарик “ ръководителят на Българското обединяване на водачите Христо Радков. Според него при надвишаване на екологичните правила, водачът би трябвало да получи опция в избран период да в профил нередностите, каквато е практиката във Франция.

Отпада задължението колите да се пререгистрират по местоживеене при промяна притежателя, планува още планът за Закон за пътните транспортни средства. Това значи, че в случай че купим кола с бургаска регистрация, а живеем в Благоевград, да вземем за пример, няма да има потребност от нов регистрационен номер с разнообразни букви.

Новост са и пунктовете за идентификация на колите, където импортираните в България коли ще минават обзор. Досега това се правеше в КАТ, а бъдещите пунктове ще бъдат частни. Идеята е да има повече пунктове и по-малко опашки. КАТ обаче ще продължи да прави инспекции дали автомобилът не се търси от Интерпол, или в шенгенската система.

За първи път се вкарва и указател на автосервизите, който ще включва информация за осъществените поправки и вложените елементи. Тази информация от своя страна ще отива указател на „ Автомобилна администрация ” и в техническия паспорт на автомобила.

И още една оригиналност - в случай че автомобилът не дава отговор на минималните правила за отделени газове, не пунктът, а онлайн системата автоматизирано ще го стопира и няма да получи документ за механически обзор.

Според ръководителя на Българското обединяване на водачите Христо Радков обаче, че не е положително решение, а по-скоро би трябвало да заимстваме опит от Франция.

„ Там прегледът е до две години. Прегледът е 45 минути, доста обширен, доста неща гледат. Но в случай че инцидентно отидете с автомобил, който пуши като комин, няма спирачки, те отново ви дават период, в който вие да можете да се оправите. Той си знае, че има този проблем и знае, че има рационален период, за който би трябвало да оправи “, сподели Радков.

Новите оферти с плана за закон, които вестник „ 24 часа “ разгласява, плануват още притежателите на пунктовете за механически прегледи, на автошколи и психолаборатории да не могат по свое предпочитание да приключват активността си, когато е почнала процедура за лишаване на разрешителното им или за заличаването им. Така те няма да могат при такава процедура да отварят нови компании с ново позволение, с цел да продължат да работят.

А на изпитите – по-малко въпроси в листовките, само че пък интерактивни клипове, с които ще се ревизират реакциите на претендентите. Предвижда се и наложително да има образование на полигон и кормуване отвън обитаемо място.

Идеята за полигон, каквато я познаваме, е остаряла и неефективна, счита дългогодишният инструктор по кормуване и член на Българското обединяване на водачите Йонко Иванов.

„ И сега има образование на полигон, единствено че този полигон е една площадка. Първите шест извършения се дават на тази площадка - дали се споделя полигон, или площадка, няма значение. Ние приказваме за напълно друг полигон. А точно полигон, който да даде опция на претендентите и на хората, които имат удостоверение за ръководство да свикнат с държанието на автомобила, когато минава от суха към мокра настилка, от мокра към хлъзгава и от хлъзгава към заледена настилка. Това са европейските стандарти и е нормата за покриване на новите обстановки, поради които имаме толкоз починали по пътя “, уточни Иванов.

Други законодателни оферти са авансово избрани направления за изпити да се дават на кандидат-шофьора от онлайн система на случаен принцип, с цел да не знае изпитващият от кое място ще мине.

Режимът на образователните центрове към този момент няма да е позволителен, а регистрационен. Ще се вършат инспекции на място – както на самия образователен център, по този начин и на колите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР