Ако Албания напредне по-бързо в своята евроинтеграция от Република Северна

...
Ако Албания напредне по-бързо в своята евроинтеграция от Република Северна
Коментари Харесай

Денко Малески: Разделяне на РСМ и Албания по пътя към ЕС носи риск за целостта на Македония

Ако Албания напредне по-бързо в своята евроинтеграция от Република Северна Македония, това може да докара радикализира албанската общественост и да бъде застрашена териториалната целокупност на РСМ. Такава позиция изрази първият министър на външните работи на самостоятелна Македония Денко Малески, представен от БГНЕС. Той отбелязва, че казусът в връзките с България е доста по-сложен, в сравнение с беше разногласието с Гърция.

" Опозицията , която в никакъв случай не е признавала своя дял от виновността за неразрешаването на македонско-гръцкия спор - изискване за участие в НАТО, в този момент споделя, че с участието в НАТО страната ни към този момент няма проблеми със сигурността. Тя прибавя, че изказванието на държавен чиновник, че участието в Европейски Съюз е въпрос на сигурност, е небивалица, с цел да се оправдае бърза капитулация в разногласието с България. " - показва Малески.

" Мисля, че те на вятъра се надяват на такава светкавична развръзка, която ще ги освободи от отговорност и ще ги катапултира отпред на властта от вълната от национално неодобрение. Въпросът с България е доста по-сложен, в сравнение с с Гърция и никой, даже опозицията, няма да може да се дистанцира от решаването му. Всъщност в този случай може да се удостовери правилото, че единствено умишлен националистически водач може да докара до съглашение с България, както единствено съзнателният американски десен президент, антикомунистът Ричард Никсън, можеше да позволи разногласието с комунистически Китай. Но подобен миг даже не се съзира на нашия политически небосвод. " - разяснява дипломатът.
 В Гърция: Северна Македония изостава в 8 области по съглашението от Преспа
В Гърция: Северна Македония изостава в 8 области по съглашението от Преспа

Не се преценява с условието за Северна, не е отстранено слънцето от Вергина и демонстрира карти на " Велика Македония "

По думите му, водачът на македонските националисти и неговата партия ще би трябвало първо да понесат отговорността на държавно управление, а освен на рецензията от опозицията. Същевременно " тяхното наново ръководство би означавало рецесия, артикул на изгубени години за македонската страна и живеещите в нея нации ".

" Тук, в тези изгубени години до началото на договарянията с Европейски Съюз, се обрисува казусът със сигурността. Настояването за започване на договаряния със Северна Македония и Албания е в същото време и разследване от страха на Запада от едно бъдеще, в което албанците в Албания ще се движат бързо към Европейски Съюз , предизвиквайки дисбаланс с Македония . Говоря за заплахата от възходящо неодобрение от представителите на македонската страна в лицето на членовете на албанската етническа общественост. " - предизвестява някогашният външен министър.

" Подобно развиване, в което Македония стои на едно място, би могло в бъдеще да радикализира втората по величина етническа общественост в интерес на обединяване с Албания, по-успешната от двете страни. Тъй като след югославските войни стана неприемливо да се стреля по свои жители, сюжетите, които ще последват, заплашват освен сигурността на районен съд Македония, само че и нейната териториална целокупност . " - продължава Малески.
 В районен съд Македония можели да се разколебаят, в случай че не получат скоро дата за начало на договаряния с Европейски Съюз
В районен съд Македония можели да се разколебаят, в случай че не получат скоро дата за начало на договаряния с Европейски Съюз

Хора от ВМРО-ДПМНЕ надали не се слагат под подозрение Преспанския контракт

НАТО не може да помогне, в случай че една страна, поради неправилната си политика, рухне от вътрешната страна, заключава той.

При възникването на разногласието с Гърция Денко Малески призоваваше обществено за бързото му разрешаване. През пролетта на 2019 година, откакто написа, че сме били един народ и Гоце Делчев е българин, той бе подложен на обществен линч, напомнящ времената след 1945 г, когато всеки с друго мнение бе преследван и анатемосван. Президентът Стево Пендаровски незабавно го освободи от длъжността консултант " заради понижени бюджетни средства ". Малески е професор по интернационалните връзки в Университета в Скопие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР