Акаунти с множество последователи на Запад, но и у нас,

...
Акаунти с множество последователи на Запад, но и у нас,
Коментари Харесай

Онлайн конспирация: Войната в Украйна е фалшива frognews.bg

Акаунти с голям брой почитатели на Запад, само че и у нас, споделят разнообразни изявления, които допускат, че цялата война в Украйна може би е машинация, зад която стоят западните медии и държавни управления. Дезинформацията откри почва във Фейсбук, Twitter и Telegram.

Така да вземем за пример обява във Фейсбук групата " Българска легия антимафия " споделя фотоси от " вести " в съветски медии, които скандално твърдат, че украинския президент Володимир Зеленски си има двойник. Страницата има 26,137 почитатели.

.

Това в действителност не дава отговор на истината. Въпросното лице може доста елементарно да бъде разпознато като Максим Донец - персоналният телохранител на Зеленски. Според организация " Ройтерс " Донец е началник на екипа по сигурността на президента от май 2019 г. 

Снимки, на които той следва обществено украинския президент в друго облекло, могат елементарно да бъдат открити онлайн.

Едно подправено изказване, което набира известност в Twitter и на други места, допуска, че цялата война по някакъв метод е операция. Като доказателство американски крайнодесни консуматори в цитират хипотетичната липса на фрагменти от фронтовата линия. Според тях " намирисва на машинация ".

Войната в Украйна обаче е добре документирана.

Наред с разказите на очевидци, има задоволително фрагменти от украинската фронтова линия, подадени от BBC и други световни телевизионни оператори. Има и доказателства от държавни управления и организации по целия свят, които удостоверяват, че войната е действителна.

Онлайн циркулира и друга неистина. 

Два дни след началото на съветската инвазия в Украйна висок блок наоколо до Международното летище Игор Сикорски Киев (Жуляни) бе изумен от съветска ракета. Зловещите фрагменти от нападението бяха публикувани по целия свят. Репортери отразиха в детайли следствията от вредите от мястото на случая.

През последните няколко дни фотоси на блока, който към този момент е ремонтиран и отчасти преустроен, още веднъж обиколиха обществените мрежи. Твърди се, че или блокът в никакъв случай не е бил удрян, или че цялата война е машинация, тъй като " би било невероятно да се възвърне постройка по време на продължаващ спор ". 

Освен постоянните съветски ракетни офанзиви, Киев не е бил на фронтовата линия на войната от края на март 2022 година, когато съветските сили се изтеглиха от града и покрайнините му, с цел да се съсредоточат върху Източна Украйна. Процесът на ремонт и реорганизация на блока стартира през май предходната година и беше в детайли отразен от украински медии, комбиниран със фотоси на строящия се блок през лятото и есента.

Още една интрига стартира да обикаля обществените мрежи към 24 февруари - видеоклип на кореспондент в Украйна, който стои пред голям брой трупове в чували. На фрагментите обаче се вижда, че едно от телата се " движи ". Клипът е гледан милиони пъти през последните няколко дни. 

Според пропагандистите това е " доказателство " за наемането на артисти, които играят мъртъвци в поддръжка на западния роман за войната в Украйна.

Това не е първият сходен опит. 

, че през април предходната година в изявление за предаването " Делници " по телевизия " Евроком " Пламен Пасков, който беше част от листите на партия " Възраждане " на изборите, заприказва за мъртвец, който " пуши цигара " на видео, показващо зверствата в Буча. 

.

Разпространеното видео обаче в действителност съдържа фотоси зад кадър от снимането на музикалния клип към песента “Никогда-нибудь ”, изпълнена от съветския рапър Хаски. Официалното видео е изцяло налично в YouTube. 

Твърденията на Пасков за инсценировка на събитията в Буча съответстват с формалната позиция на Кремъл. Москва продължава да отхвърля съветската войска да е направила военни закононарушения против цивилни в Буча. 

 

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР