Акад. Николай Денков е предложен за удостояване с орден Св.

...
Акад. Николай Денков е предложен за удостояване с орден Св.
Коментари Харесай

Ето какво реши Министерският съвет днес

Акад. Николай Денков е препоръчан за почитане с медал " Св. Св. Кирил и Методий " – огърлие

Акад. Николай Денков да бъде награден е медал " Св. Св. Кирил и Методий " - огърлие за заслуги в региона на образованието и науката, предлага държавното управление на президента.

Акад. Денков е роден на 3 септември 1962 година в гр. Стара Загора. Завършва Националната природоматематическа гимназия в София през 1980 година През 1987 година се дипломира във Факултета по химия и фармация на Софийския университет " Св. Кл. Охридски ". През 1994 година придобива степен лекар, а през 2008 година - степен лекар на химическите науки. От 1997 година е доцент, а от 2008 година е професор по физикохимия в Софийския университет " Св. Кл. Охридски ". От 2008 до 2015 година е началник на катедра " Инженерна химия " и шеф на магистърска стратегия " Дисперсни системи в химичните технологии " във Факултета по химия и фармация на Софийския университет.

От 2016 година до момента управлява лаборатория " Активни формулировки и материали ” в същия факултет. Член е на експертна група " Физически науки " към Европейската галактическа организация. През 2018 година е определен за член-кореспондент на Българска академия на науките, а през 2021 година за учен на Българска академия на науките. През 2019 година е определен за постоянен член на европейската научна академия Academia Europaea.

Работил е като гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), старши откривател в института на компанията " Rhone-Poulenc " (Франция), водещ академик в изследователския институт на компанията " Unilever " (САЩ). Бил е гост-професор в Инженерното виеше учебно заведение по индустриална физика и химия ESPC1 - Paris и в университета в Лил (Франция).

Ръководител е на 14 защитили докторанти, а други шест са в развой на подготовка.

Научните му приноси са в региона на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните субстанции и техните многочислени приложения. По данни на НАЦИД е създател и съавтор на над 175 научни изявления. Има две изявления в влиятелното списание " Nature " и по една в " Nature Physics " и " Nature Communications " и е разгласил осемнадесет научни обзора. Неговите разработки са представени над 10 000 пъти в научната литература (h-индекс = 50). Изнесъл е над 90 лекции на интернационалните конференции, провел е над 80 семинара в задгранични университети и проучвателен институти. Съавтор е на дванадесет патента, в това число шест интернационалните (WIPO, US, Europe) и четири задгранични.

Ръководил е повече от 50 интернационалните планове, финансирани от задгранични компании, измежду които са Unilever, BASF, Saint Gobain, PepsiCo, Wacker, Dow Corning, Rhodia, Heineken.

За научните си достижения акад. Денков е почетен с оценките: премията " Solvay " на Европейското колоидно общество (European Colloid and Interface Society), премията " Lectureship Award " на отделението за колоиди и междуфазови граници на Японското химическо сдружение, Голямата премия " Питагор " на Министерството на образованието, младежта и науката за високи научни достижения, Почетния знак със синя лента на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", Голямата премия на Софийския университет " Св. Климент Охридски " за високи научни достижения и други

Според класацията на Станфордския университет за 2021 година, обхващаща над 9 млн. учени от целия свят, разгласили в авторитетни интернационалните списания, отразени в базата данни SCOPUS, акад. Денков е измежду първия един % учени, отличени за повсеместен теоретичен принос.

Правителството предлага Даниела Доковска за почитане с медал " Св. Св. Кирил и Методий " - огърлие

Даниела Доковска да бъде наградена с медал " Св. Св. Кирил и Методий " - огърлие за изключително значими заслуги за развиването на правната просвета и юридическото обучение, предлага държавното управление на президента. Вече повече от 35 години тя интензивно способства за развиването на научната и просветителна активност в средите на адвокатурата.

От 1983 до 1992 година Даниела Доковска е член на Съвета по правната подготовка към Бюрото на Централния съвет на адвокатурата, два пъти е ръководител на Научно-методическия кабинет към Софийската адвокатка гилдия, а от 2012 година е началник на научната активност на Научно-методическия център на Висшия адвокатски съвет. Тя е измежду учредителите на Центъра за образование на юристи " Кръстю Цончев " и съвсем 10 години е член на неговия директорски съвет (2006-2015 г.), като способства в забележителна степен както за институционалното му създаване, по този начин и за развиването на неговата просветителна, научна и издателска активност.

В последните 40 години реализира и дейна активност за развиването на юридическия теоретичен щемпел у нас. Била е член на публицистичната гилдия на сп. " Общество и право " и негов заместител основен редактор от 1991 до 1994 година Има значима роля за възобновяване на издаването на сп. " Адвокатски обзор ", което се утвърждава като значим теоретичен център освен за адвокатурата, само че и за по-широката юридическа общественост. От 2007 година до през днешния ден тя е негов основен редактор, а от същата година е член и на публицистичната гилдия на списанието на Юридическия факултет на СУ - " Съвременно право ", което е едно от най-авторитетните издания за научни и на практика изявления във всички области на правото. Даниела Доковска е теоретичен редактор на повече от 40 проучвания и монографии.

Изображението на главната структурна форма на герба на Република България ще бъде включено в марката на ДАР

Министерският съвет одобри Решение, с което дава единодушие изображението на главната структурна форма на герба на Република България да бъде включено в марката на Държавна организация " Разузнаване ".

Представители на Агенция по вписванията се включват в Работната група по член 96, алинея 1 от ЗМИП

Правителството одобри промени в РМС № 314 от 2019 година за основаване на непрекъснато настояща междуведомствена работна група за задачите на националната оценка на риска от изпирането на пари и финансирането на тероризма. Съгласно измененията, в състава на работната група се включват представители на Агенция по вписванията.

Включването на Агенция по вписванията (в качеството ѝ на институцията, която дава отговор за воденето и поддържането на Търговския указател и регистъра на ЮЛНЦ, и Регистър БУЛСТАТ) в Работната група по член 96, алинея 1 от ЗМИП ще способства за отразяване оптимално навръх действителното положение на бранша ЮЛНЦ при правенето на оценка на рисковете от финансиране на тероризъм, както и при актуализирането на Националната оценка на риска от изпирането на пари и финансирането на тероризма в частта ѝ, отнасяща се до разнообразни типове юридически лица и други правни формирания.

Изменя се постановлението за осъществяване на ПВУ, обвързвано с разпределението на функционалностите на заинтригувани страни за осъществяване на основни вложения

Правителството одобри промени в Постановление на Министерски съвет № 157 от 07.07.2022 година за установяване на органите и структурите, виновни за осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност на Република България.

С допълненията ще се реализира вярното систематизиране на функционалностите на обособените заинтригувани страни за осъществяването на вложения " Широкомащабно разрастване на цифрова инфраструктура на територията на България " и " Дигитална промяна на Български пощи и даване на сложни услуги ".

Министерството на превоза и известията става Структура за наблюдаване и докладване по инвестиция " Широкомащабно разрастване на цифрова инфраструктура на територията на България ", а Изпълнителна организация " Инфраструктура на електронното ръководство " краен адресат по част от помощта.

Министерството на превоза и известията става конструкция за наблюдаване за инвестицията " Дигитална промяна на Български пощи и даване на сложни услуги ".

Министерският съвет утвърди лист с приоритизирани претенции от 2022 година за приемане на поддръжка по Инструмента за техническа поддръжка

Правителството утвърди лист с приоритизирани претенции от 2022 година за приемане на поддръжка по линия на Инструмента за техническа поддръжка през 2023 година

Приоритизирани са седемнадесет претенции в областите обучение, енергетика, финансов бранш, обществена администрация, МСП, правосъдната система, ръководство на данни, пазар на труда. След обстоен обзор настояванията са степенувани по значимост в три категории и са тествани за съществуване на двойно финансиране.

Приоритизираните претенции в листата от 2022 година за приемане на поддръжка по ИТП ще подкрепят провеждането на огромни промени, ще допринесат за ефикасното присъединяване на страната във Валутно-курсовия механизъм II и еврозоната, ще допринесат за ефикасното осъществяване на промени от Националния проект за възобновяване и резистентност и ще обезпечат ефикасното адресиране на характерните за страната рекомендации на Съвета на Европейски Съюз.

В период до 31 октомври тази година утвърденият от държавното управление лист с приоритизирани претенции ще бъде изпратен от министъра на финансите до Генерална дирекция " Реформи " към Европейската комисия.

Удължава се срокът за деяние на ликвидационната комисия на НКЖФ

Правителството одобри изменение на Постановление на Министерски съвет № 79 от 2022 година за споразумяване на връзките, свързани със закриването на Националния компенсационен жилищен фонд.

С постановлението се планува удължение на нормативно избрания период на работа на ликвидационната комисия с два месеца - до 25.12.2022 година, за осъществяване на финансов одит на активността на закрития Фонд. Комисията е назначена на 25.05.2022 година

Правителството одобри тактика за намаляване на изменението на климата до 2050 година

Министерският съвет одобри Дългосрочната тактика за намаляване на изменението на климата до 2050 година на България. Проектът е създаден в осъществяване на наредбата на член 15 от Регламент (ЕС) 2018/1999 по отношение на ръководството на Енергийния съюз и дейностите в региона на климата в границите на междуведомствена работна група, в която взеха присъединяване представители на дванадесет ведомства.

Стратегията е създадена в сходство с европейските цели и политики в региона на енергетиката и климата, ориентирани в вероятност към реализиране на амбициозни общностни цели за преход към нисковъглеродна стопанска система.

Документът показва българската позиция и цели във връзка с нисковъглеродната стопанска система до 2050 година Стратегията обрисува главните заключения от оценката на капацитета на страната, основана на енергийно и климатично моделиране, като надгражда Интегрирания проект в региона на енергетиката и климата на Република България - 2021-2030 година, и включва интервала след 2030 година

Документът е създаден в границите на план за даване на техническа поддръжка, финансиран от Европейския съюз посредством Програмата за поддръжка на структурните промени за интервала 2017-2020 година

Правителството одобри промени в състава на Комисията по бистрота по Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина

Министерският съвет одобри решение за промени в състава на Комисията по бистрота по Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина. На мястото на доцент доктор Любомир Бакаливанов е избран доктор Бойко Пенков.

Д-р Бойко Пенков е приключил медицина в Медицинска академия, София, през 1988 година придобива компетентност " Вътрешни заболявания ". През 1992 година минава курс по " Планиране и мениджмънт, ръководство на човешките запаси, лечебни заведения - цели и тактики " в Париж, Франция. Притежава тапия по " Здравен мениджмънт " от Canterbury Business School, Англия. През 1993 година придобива и компетентност " Белодробни заболявания " от МУ София. Също по този начин има добита компетентност " Социална медицина, публично здраве и здравен мениджмънт ". В интервала 1980-1981 година доктор Пенков е работил като доктор, завеждащ незабавна здравна помощ в Ботевградската районна болница. От 1981 година до 1992 година е основен помощник в Научен институт за белодробни заболявания. Заемал е длъжността шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). От 2002 година до 2009 година е шеф на Международен институт по опазване на здравето и здравноосигуряване. В интервала юни 2013 година до август 2014 година е назначен за зам.-министър на опазването на здравето. Същата служба заема и в интервала ноември 2015 година до януари 2017 година На 10 ноември 2017 година е назначен за трети път на длъжността зам.-министър на опазването на здравето, която заема до 2021 година

Променя се съставът на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули

Министерският съвет одобри Решение за смяна в състава на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули. На мястото на проф. Илко Гетов, дф за ръководител на съвета е избрана чл.- кор. проф. Мила Власковска.

Проф. Власковска е ученик на Медицински университет - София, където придобива образователно-квалификационна степен магистър по медицина. През годините е придобила просветителна и научна степен лекар по фармакология, лекар на медицинските науки, професор към Катедрата по фармакология и токсикология, член- сътрудник на Българска академия на науките. Участвала е в планове на редица университети в Обединено кралство Англия и Северна Ирландия, Швеция и Германия. Проф. Власковска е била заместник-министър на опазването на здравето в интервала 2009-2010 година Към момента реализира дейна преподавателска активност. Владее британски, съветски, немски и шведски езици.

Министерски съвет одобри отчет за осъществяването на Плана за деяние за 2022 година с ограниченията, произлизащи от участието на България в Европейски Съюз

С Решение на Министерския съвет беше признат отчет за осъществяването на Плана за деяние за 2022 година с ограниченията, произлизащи от участието на Република България в Европейския съюз, към 30 септември 2022 година.

От общо 182 ограничения към 30 септември 2022 година са изпълнени 112 ограничения. Неизпълнените ограничения са 70, което съставлява 38.5% несъблюдение.

От тях 12 законопроекта са били импортирани за разглеждане в 47-то Народно заседание, само че не са били признати до неговото разформироване. От тези 12 законопроекта 5 още веднъж са признати от Министерския съвет по времето на служебното държавно управление и ще бъдат импортирани в Народното събрание незабавно след неговото конституиране.

Към 30 септември 2022 година, общо 42 ограничения от Плана за 2022 година са свързани с 37 стартирали процедури по член 258 от Договора за действието на Европейския съюз за несъблюдение на отговорностите, произлизащи от правото на Европейски Съюз. От тези 42 ограничения, 40 са неизпълнени към 30 септември, а по 2 към момента не е настъпил срокът за осъществяване.

В Приложение № 2 към отчета са посочени 16 наставления на Европейския съюз в региона на Вътрешния пазар (Single Market Scoreboard) със период за въвеждане до края на месец ноември 2022 година, като на 13 от тях срокът за въвеждане е бил до 31 май 2022 година

Следва да се положат дейни старания за вземането на нужните политически решения при осъществяване на уговорките на страната и да продължи засиленият настоящ мониторинг в границите на координационния механизъм по въпросите на Европейски Съюз на заложените междинни периоди за осъществяване на ограниченията в Плана за деяние за 2022 година

Осигуряват се спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата

Министерският съвет на Република България одобри разпореждане, с което се променя и добавя Постановление на Министерски съвет № 104 от 2022 година за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата за 2022 година за създаване на интегрирана система и инфраструктура за асимилиране, употреба и обезпечаване на новия вид военен аероплан, включително и за съпътстващи разноски по придобиването му.

С признатия акт се трансформира Постановление на Министерски съвет № 104 от 2022 година, като се обезпечават спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата в размер на 10 000 000 лева за сметка на плануваните в член 1, алинея 5, т. 7.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година за създаване на интегрирана система и инфраструктура за асимилиране, употреба и обезпечаване на новия вид военен аероплан, в това число и съпътстващи разноски по придобиването му.

На днешното държавно съвещание Министерският съвет одобри също по този начин решение за осъществяване на ограниченията за гарантиране сигурността на съдружниците от НАТО и на дилемите в Постоянно настоящия проект за противовъздушна и противоракетна защита на НАТО, в това число увеличаване защитата на въздушното пространство на Република България посредством осъществяване на задания от военновъздушните сили на Република България взаимно със сили и средства на Кралство Испания и за установяване на рестриктивните мерки за испанската страна при взаимните им дейности.

Република България извършва задания по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна защита /NATINAMDS/ (мисия Air Policing), според условията на Постоянно настоящия проект за противовъздушна и противоракетна защита на НАТО, който регламентира дейностите на съюзните страни в спокойно време, по време на рецесия и при боен спор. Страната ни се е включила към ограниченията за гарантиране на сигурността на НАТО, като е заявила кардинална подготвеност за увеличаване на задачата Air Policing със съюзнически сили от лична територия. Към увеличаване на задачата Air Policing се пристъпва в отговор на обстановки в обособени райони на Алианса, изискващи демонстриране на решителността на съдружниците и тяхното единение в уговорката им към груповата отбрана. С актуалното решение се регламентират дейностите на българските и на съюзническите въоръжени сили по осъществяване на съответни задачи в границите на посочения проект на НАТО.

Всяка от страните поема разноските за личните сили и средства, участващи в взаимните задачи.

Одобрени са спомагателни прехвърляния по бюджетите на общините за 2022 година

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни прехвърляния по бюджетите на общините за 2022 година за ремонт, възобновяване и дотъкмяване на военни монументи.

Съгласно член 3, алинея 2 от Закона за военните монументи (ЗВП) военните монументи са обществена общинска благосъстоятелност като се изключи паметниците, избрани от министъра на защитата, в съгласие с министъра на културата за обществена държавна благосъстоятелност. Задължение на страната и общините е да поставят грижи за военните монументи на територията на страната и в чужбина, а според член 11 от ЗВП органите на изпълнителната власт и органите на локалното самоуправление са длъжни да опазват предоставените им военни монументи.

В осъществяване на наредбите на закона годишно десетки общини изпращат до Областните комисии " Военни монументи " и до Министерството на защитата своите оферти за ремонт и възобновяване на военни монументи в неприятно положение, както и за създаване на нови. След разглеждане на многочислените оферти от способената дирекция в Министерството на защитата бе направен лист по общини с военни монументи, които се нуждаят от ремонт и възобновяване и са свързани с отбелязването на 110 години от Балканските войни през 2022-2023 година

Средствата, в размер на 300 000 лева, ще бъдат разпределени сред общините Аврен, Аксаково, Антон, Априлци, Белоградчик, Болярово, Брезово, Ветово, Видин, Враца, Вълчедръм, Гулянци, Гурково, Две могили, Девня, Добричка, Елена, Земен, Ихтиман, Казанлък, Камено, Каспичан, Минерални бани, Момчилград, Никопол, Нови пазар, Правец, Родопи, Роман, Самоков, Септември, Сливен, Смолян, Средец, Стралджа, Суворово, Тунджа, Тутракан, Търговище, Ценово, Чирпан и други

Допълнителните прехвърляния се обезпечават за сметка на плануваните средства по централния бюджет за 2022 година

Прието е решение на Министерски съвет за одобрение на договаряне над бюджета на ОПДУ

Министерският съвет одобри Решение за предоставяне на единодушие за даване по Оперативна стратегия " Добро ръководство " (ОПДУ), съфинансирана от Европейския обществен фонд, на безплатна финансова помощ над избрания бюджет на оперативната стратегия.

Решението планува Управляващият орган на ОПДУ, да може да подписва контракти с бенефициенти в размер до 10 на 100 над избрания бюджет по оперативната стратегия.

С Решението се цели минимизиране на риска от загуба на средства по програмата за 2023 година посредством обезпечаване на опция за Управляващия орган на ОПДУ, при идентифициране на подобаващи ограничения, същите да бъдат навреме финансирани.

Одобреното договаряне над бюджета на ОПДУ ще има краткотраен темперамент, като нужните за него средства ще бъдат обезпечени от осъществени спестявания при привършване на плановете в осъществяване.

Над 30 млн. лева за компенсации в образованието

Правителството отпусна 30 475 685 лева за финансово обезпечаване на действия по Национална стратегия " Оптимизиране на вътрешната конструкция на личния състав " за 2022 година. Средствата са за погашение на компенсации за месеците юли-август 2022 година при понижаване на числеността на личния състав в просветителните институции при смяна на структурата и състава, както и при преустановяване на трудовите правни отношения на друго съображение.

С тях ще се компенсират 1931 педагогичен експерти и 660 души от непедагогически личен състав в общински институции в системата на предучилищното и учебното обучение.

Финансирането е за сметка на разноските за национални стратегии, планувани по бюджета на МОН.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерство на туризма

Министерският съвет одобри решение за спомагателни разноски по бюджета на Министерство на туризма за 2022 година Целта е да се обезпечи финансиране по отношение на в допълнение утвърдени претенденти по " Програма за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България ”.

Плащането по Програмата обгръща интервала от 01.06.2022 година до 31.08.2022 година за в допълнение верифицирани за финансиране претенденти по Програмата в общ размер на 8 448 114,85 лева С приемането на сегашния акт ще бъде изплатена помощ по общо 486 броя подадени заявки от лица, дали филантропична помощ, изразяваща се в 691 486 нощувки, включително в някои места на настаняване и даване на изхранвания (закуска, обяд и вечеря) на лица, с краткотрайна протекция.

Изпълнението на Програмата е управлявано посредством потребление на информация от Националния туристически указател, основания за задачите на Програмата Регистър за местата за заслон, Единната система за туристическа информация и Системата за ръководство на национални вложения и посредством контролни инспекции по длъжностен път с данни от системите на дирекция " Миграция " и Главна дирекция " Гранична полиция " при Министерство на вътрешните работи, Държавната организация за бежанците и Националната организация за приходите.

Одобрен е план да контракт, уреждащ връзките сред министъра на опазването на здравето и ректора на МУ " Проф. П. Стоянов " - Варна по отношение на даване ръководството на УМБАЛ " Света Марина " ЕАД

Министерският съвет одобри Решение за даване правата на едноличния притежател на капитала по ръководството на УМБАЛ " Света Марина " ЕАД, гр. Варна, на Медицински университет " Проф. Параскев Стоянов " - Варна и за одобрение на план на контракт за споразумяване връзките сред министъра на опазването на здравето и ректора на Медицински университет " Проф. Параскев Стоянов " - Варна по отношение на даване ръководството на УМБАЛ " Света Марина " ЕАД, гр. Варна

Правната опция за това е планувана с наредбата на член 62, алинея 2 и алинея 3 от Закона за лечебните заведения. Правата на страната по ръководството на лечебното заведение се дават за втори петгодишен период.

По този метод се дава опция за трайно взаимоотношение сред медицинския университет и лечебното заведение, което е със статут на университетска болница, и се обезпечава главната функционалност на университетската болница по обезпечаване на качествено практическо образование на студенти, докторанти и специализанти и реализиране на болнична здравна помощ на най-високо равнище.

За интервала 2018-2021г. под ръководството на университета финансовото положение на лечебното заведение е с наклонност към нарастване на общо приходите и общо разноските на сдружението, като изпреварващо е нарастването в приходната част, което обуславя съществуването на настоящи облаги. УМБАЛ " Света Марина " преодолява процеса на декапитализация, като считано от финансовата 2019 година лечебното заведение не е декапитализирано и регистрира липса на просрочени отговорности.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет одобри решение, с което разпорежда на министъра на защитата да подписа контракт за покупка на парцели в интерес на страната и за даването им безплатно за ръководство на Министерството на защитата. Имотите се намират в гр. София, регион " Младост ", м. " Къро " и са нужни за осъществяването на функционалностите на военни формирования, част от Въоръжените сили на Република България.

Кабинетът одобри също решение за лишаване на аграрни земи от Министерство на защитата и включването им в Държавния аграрен фонд. Предмет на акта на Министерски съвет са поземлени парцели, намиращи се в област Ямбол, община Елхово, с. Малък манастир, м. " Военен полигон ". Имотите са с трайно предопределение на територията: земеделска. За тях е отпаднала нуждата, обвързвана с защитата и сигурността на страната, заради което с признатото решение тези аграрни земи се включват в Държавния аграрен фонд.

Правителството даде единодушието си " Летище София " ЕАД да продадат посредством директно договаряне на " Институт по въздушен превоз " ЕООД личен неподвижен парцел. Имотът се намира в гр. София, регион Слатина. Имотът не е нужен за активността на " Летище София ” ЕАД, а поддръжката му е обвързвана с неоправдани разноски. Продажбата ще се извърши по цена, не по-ниска от избраната от самостоятелен оценител.

По решение на държавното управление, заради отпаднала нужда, от Министерството на земеделието се лишава правото на ръководство върху парцел - обществена държавна благосъстоятелност. Той се намира на ул. " Георги Димитров " № 26 в с. Крушари, област Добрич. Представлява независим обект, който се състои от четири стаи с обща застроена повърхност 61,56 кв. м. дружно със съответните идеални елементи от общите елементи на постройката. Със същото решение парцелът се афишира за частна държавна благосъстоятелност и минава в ръководство на регионалния шеф на област Добрич.

С решение на Министерски съвет община Омуртаг получава за ръководство елементи от парцел - обществена държавна благосъстоятелност. Обектите се намират на ул. " Неофит Рилски " № 3 в гр. Омуртаг. Два от тях до момента са били употребени от Националния застрахователен институт, а другият - от Службата по геодезия, картография и кадастър - Търговище, само че към този момент са е отпаднала за тях нужда. Предоставянето на парцелите за ръководство към община Омуртаг е по предложение на регионалния шеф на област Търговище. Те ще бъдат употребени като спомагателни стаи за осъществяване функционалностите на Общинската администрация - гр. Омуртаг.

По решение на Министерския съвет Агенция " Митници " получава за ръководство терен с повърхност 100 кв. м в с. Клисура, който е обществена държавна благосъстоятелност. Теренът е нужен на Агенцията за осъществяване на отговорностите й във връзка с санитарно-охранителната зона към сондажния бунар в него, защото водовземното оборудване е нейна благосъстоятелност.

Министерският съвет разгласи парцел - обществена държавна благосъстоятелност за частна държавна благосъстоятелност и го трансферира в благосъстоятелност на община Свиленград. Той се намира в околност " Край село " на с. Генералово и съставлява аграрен парцел с повърхност 10 000 кв. м, ведно с издигнатите в него осем здания със особено предопределение. Имотът ще бъде употребен за създаване на общински подготвителен център за образования и учения на експерти и доброволци за справяне с горски и полски пожари, в това число и други бедствия и повреди на територията на община Свиленград и част от Южна България. Имотът до момента е ръководен от Министерство на вътрешните работи, само че е с отпаднала за ведомството нужда.

Правителството взе решение да даде безплатно за ръководство на част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност, на Висшия правосъден съвет за потребностите на Върховния административен съд. Имотът се намира в гр. София, регион " Възраждане ", пл. " Света Неделя " № 6, и съставлява част от независим обект в постройка с повърхност 22 кв. м. До момента е бил възложен за ръководство на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество, само че е с отпаднала нужда за службата. Имотът е нужен на Върховен административен съд за обезпечаване на в допълнение работно помещение, в което да бъдат настанени част от чиновниците на съда.

С решение на държавното управление община Попово получи държавен парцел в с. Паламарца, представляващ три здания с обща застроена повърхност 541 кв. м. Имотът ще бъде употребен за основаване на обществено-обслужващ обект за отдих и осъществяване на мероприятия и събития в региона на културата, спорта и туризма - детски, училищен и скаутски лагери, зелени учебни заведения, подготвителни лагери на спортни тимове, тренировки, спортни надпревари навън, музикални фестивали, походи и други просветителни, възпитателни, културно - развлекателни и опознавателни действия със свободен достъп. Имотът - частна държавна благосъстоятелност е в ръководство на регионалния шеф на Търговище.

Променя се статутът на парцел в гр. Велико Търново, който се употребява от Висшия правосъден съвет. От частна държавна той става обществена държавна благосъстоятелност. Имотът се намира на пл. " Център " № 2, постройка № 1, етаж 4 и включва 12 пространства. Те са с обща застроена повърхност 337,84 кв. м и са предопределени за делова и административна активност.

Правителството разгласи елементи от парцели - обществена държавна благосъстоятелност за частна държавна благосъстоятелност. Те се намират в смолянските села Бориково и Горна Арда, в поземлени парцели с предоставени права за ръководство на Министерството на вътрешните работи (МВР) - Главна дирекция " Гранична полиция " за осъществяване функционалностите на Регионална дирекция " Гранична полиция " Смолян. В село Бориково решението касае три здания, употребени за административни, битови и складови потребности, а в село Горна Арда -едноетажна сграда за битови услуги. Към днешна дата те са престанали да имат качеството на парцели - обществена държавна благосъстоятелност, не се употребяват по предопределение, не се поддържат и са негодни за прилагане, заради заплаха от самосрутване. С решението на Министерския съвет за смяна на статута на постройките (постройките), същите ще бъдат отстранени по реда на Закона за устройство на територията, като нужните средства ще бъдат обезпечени за сметка на Министерство на вътрешните работи.

България закрива почетно консулство в Йордания

Поради отвод на йорданската страна да издаде консулска екзекватура на назначения за почетен консул на Република България в Хашемитско кралство Йордания инж. Уалид Мохамед Ал Кудах, Министерският съвет одобри решение за освобождение на инж. Уалид Мохамед Ал Кудах от функционалностите на почетен консул и закриване на ръководеното от него консулство.

За ратификация е препоръчано Споразумение за сметка сред Министерството на защитата на Република България и Федералната аварийна банка на Ню Йорк

Министерският съвет одобри решение за предложение до Народното събрание за одобрение на Споразумение за сметка сред Министерството на защитата на Република България и Федералната аварийна банка на Ню Йорк. Втората част от решението касае Споразумение, по отношение на избрани сметки, свързани с финансиране на задгранични военни продажби от държавното управление на Република България, сред Министерството на защитата на Република България, Агенцията на Департамента по защита на Съединени американски щати за съдействие в региона на сигурността и Федералната аварийна банка на Ню Йорк.

Влизането в действие на двете Споразумения ще разреши преведените през 2019 година от Министерството на защитата средства за нов вид военен аероплан (ратифицирани със закон - Дъждовни води, бр.60 от 2019 г.), да се подават и влагат посредством сметка във Федералната аварийна банка на Ню Йорк в интерес на Министерството на защитата.

Министерството на защитата ще има опция постоянно да следи положението на откритата сметка и да преценя целесъобразността от по­нататъшно вложение на тези средства.

Одобрено е Рамково съглашение за всеобхватно партньорство и съдействие сред страните - членки на Европейски Съюз и Тайланд

Министерският съвет утвърди Рамково съглашение за всеобхватно партньорство и съдействие сред Европейския съюз и неговите страни членки, от една страна, и Кралство Тайланд, въпреки това.

Споразумението открива цялостна правно-обвързваща рамка на връзките на Европейски Съюз с Тайланд. Съдържа разпореждания в региона на правата на индивида, противодействието на тероризма, търговията, миграцията, околната среда, енергетиката, изменението на климата, превоза, науката и технологиите, заетостта и обществените въпроси, образованието, селското стопанство, културата както и редица други сфери.

Сключването на съглашението ще спомогне за усилване на политическото, районното и световното съдействие, както и за поддръжка на политическите и икономическите ползи на Европейски Съюз и неговите страни членки. Ще сътвори спомагателни предпоставки за по-нататъшно развиване на двустранното съдействие на България с Кралство Тайланд в необятен кръг области от съвместен интерес.

Министерският съвет утвърди Рамково съглашение за партньорство и съдействие сред Европейски Съюз и държавното управление на Малайзия

Министерският съвет утвърди Рамково съглашение за партньорство и съдействие сред Европейския съюз и неговите страни членки, от една страна, и държавното управление на Малайзия, въпреки това.

Споразумението открива цялостна правно обвързваща рамка на връзките на Европейски Съюз с Малайзия. Съдържа разпореждания в региона на правата на индивида, противодействието на тероризма, миграцията, околната среда, енергетиката, изменението на климата, превоза, науката и технологиите, заетостта и обществените въпроси, образованието, селското стопанство, културата, както и редица други сфери. В съглашението участва и значим раздел по отношение на комерсиалното съдействие, който проправя пътя за привършване на настоящите договаряния по отношение на съглашение за свободна търговия.

Сключването на съглашението ще спомогне за усилване на политическото, районното и световното съдействие, както и за поддръжка на политическите и икономическите ползи на Европейски Съюз и неговите страни членки. Ще сътвори спомагателни предпоставки за по-нататъшно развиване на двустранното съдействие с Малайзия в необятен кръг области от съвместен интерес.

Одобрен е Меморандум за съгласие за техническо съдействие сред Министерството на финансите на България и Министерството на финансите на Нидерландия

Правителството утвърди план на Меморандум за съгласие за техническо съдействие сред Министерството на финансите на Република България и Министерството на финансите на Нидерландия със период на деяние до 31 декември 2026 година и упълномощи министъра на финансите да го подпише.

С Меморандума се цели да се разшири и улесни обменът на познания, опит и техническа експертиза сред двете министерства, сред други способени институции, ангажирани с обществените финанси, както и обмяната на информация по отношение на политиката, процесите на взимане на решения, законодателството, инфраструктурата и услугите в региона на отговорност на двете институции.

Дейностите в осъществяване на този Меморандум ще бъдат включени в годишни двустранни стратегии за съдействие.

Министерският съвет утвърди позиция на България по съединени преюдициални каузи пред Съда на Европейски Съюз, формирани по запитвания на Административен съд-Варна

Министерският съвет утвърди позицията на Република България по формирани съединени преюдициални каузи С-395/22 и С-428/22 по отношение на отправени преюдициални запитвания от Административен съд-Варна.

Делата са формирани пред Съда на Европейския съюз и се отнасят до пояснение на разпореждания от Директива на Съвета 2009/119/ЕО от 14 септември 2009 година за налагане на обвързване на страните членки да поддържат минимални ресурси от недопечен петрол и/или нефтопродукти, Регламент (ЕО) N 1099/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 22 октомври 2008 година по отношение на статистиката за енергийния бранш и Хартата на главните права на Европейския съюз.

Главните производства по каузи С-395/22 и С-428/22 са формирани по тъжби на " Трейд експрес – Л " ООД и " Девня цимент " АД срещу разпоредби за основаване на ресурси за изключителни обстановки по Закона за запасите от петрол и нефтопродукти.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР