Акад. Николай Денков е кандидатът за министър-председател на Продължаваме Промяната“,

...
Акад. Николай Денков е кандидатът за министър-председател на Продължаваме Промяната“,
Коментари Харесай

Акад. Николай Денков е кандидатът за премиер на „Продължаваме Промяната“

Акад. Николай Денков е претендентът за министър-председател на „ Продължаваме Промяната “, заяви на брифинг в Народното събрание съпредседателят на партията Кирил Петков. Тази номинация е единствено ден откакто Парламентът не избра за министър председател оферти от ГЕРБ Николай Габровски.

Настоящият депутат от групировката и някогашен министър на образованието и науката ще одобри досието с втория мандат от президента Румен Радев, за който от „ Продължаваме Промяната “ към този момент показаха подготвеност да се опитат да осъществят дружно с „ Демократична България “. 

„ Приех тази номинация, която ще бъде показана на националните органи на съответните партии, с концепцията, че би трябвало да потърсим единодушие за най-важните тематики за българското общество, които да бъдат приоритет в дневния ред на Народното събрание. Това е единствената основа, върху която може да се построи устойчиво държавно управление и парламент, който работи за хората “, уточни Николай Денков за номинацията си. 

„ Започваме диалози с всички политически сили. Идеята е дружно да забележим какво може да ни сплоти. Тези от силите, които са подготвени да поддържат едно такова държавно управление, да поемат ангажимент, че ще работят за реализирането на политиките, които ние слагаме като предпочитани за хората “, добави той. 

Николай Денков разгласи, че още на следващия ден ще адресира писмо-покана за диалози до всички парламентарно показани партии за среща. 

„ Дискусиите би трябвало да бъдат провеждани с всички сътрудници, които желаят да вземат участие в това начинание. Задачата е извънредно сложна. Отнасяме се към нея изцяло отговорно и ще създадем каквото зависи от нас “, разяснява още той. 

Председателят на групата на „ Демократична България “ Христо Иванов удостовери през днешния ден, че групировката поддържа целите, изброени от „ Продължаваме Промяната “, измежду които бяха посочени понижаване на неравенството, възстановяване на изискванията за бизнес, увеличение на доверието в демокрацията в България, правовия ред и изборния развой, както и приемането ни в Шенген и еврозоната.

Николай Денков е роден на 3 септември 1962 година в Стара Загора. През 1987 година приключва Факултета по химия и фармация на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. През 1993 година пази докторска дисертация, от 1997 година е доцент, от 2007 година е лекар на химическите науки, от 2008 година е професор по физикохимия. От 2004 година до 2008 година е заместник-декан на Факултета по химия и фармация, след което до 2015 година  е началник на Катедра „ Инженерна химия “. От 2017 година е началник на лабораторията „ Активни формулировки и материали “ към факултета. Член е на експертна група „ Физически науки “ към Европейската галактическа организация. 

През 2018 година Николай Денков става член-кореспондент на Българската академия на науките. През 2021 година Събранието на учените на Българска академия на науките го избира за учен в региона на природоматематическите науки, направление „ Химически науки “. От 2019 година акад. Николай Денков е член на европейската научна академия „ Academia Europеa “.    

От 12 август 2014 година до 5 април 2016 година Николай Денков е заместник-министър на образованието и науката, отговарящ за висшето обучение и европейските структурни фондове. Той е длъжностен министър на образованието и науката от 27 януари 2017 година до 4 май 2017 година в държавното управление на Огнян Герджиков. От 12 май 2021 година е длъжностен министър на образованието и науката в двете служебни държавни управления на Стефан Янев, а от 13 декември 2021 година до 2 август 2022 година е министър на образованието и науката в държавното управление на Кирил Петков.

В класацията на Станфордския университет в Съединени американски щати за 2021 година, в която попадат 73 български учени, акад. Николай Денков е на 727-о място в „ Химическа физика “. Класацията на Станфордския университет групира всички откриватели в 22 научни области и 176 подобласти.

Научните му проучвания са в региона на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните субстанции и техните многочислени приложения. 

Акад. Николай Денков е разгласил над 175 научни публикации и обзори. Неговите разработки са представени над 8500 пъти в научната литература. Изнесъл е над 90 лекции на интернационалните конференции, провел е над 80 семинара в задгранични университети и проучвателен институти. Има 12 патента, в това число шест интернационалните и четири задгранични. 

Ръководил е повече от 50 интернационалните плана, финансирани от задгранични компании. Работил е като водещ академик в изследователските институти на компаниите „ Юниливър “ (САЩ) и „ Rhone-Poluenc “ (Франция). Той е бил гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), гост-професор в Инженерното висше учебно заведение по индустриална физика и химия в Париж и в университета в Лил (Франция). 

За своите научни достижения Николай Денков е почетен с редица награди, измежду които грамота от Японската организация за проучвания и развиване (1995), Голямата премия “Питагор ” на Министерството на образованието и науката за 2010 година, на Почетния знак със синя лента на СУ „ Св. Климент Охридски “ (2013), на Голямата премия на СУ „ Св. Кл. Охридски “ за високи научни достижения (2016),  на годишната премия „ Солвей “ за високи научни достижения на Европейското сдружение по колоиди и повърхности (2019) и др. 

На 25 октомври 2022 година с декрет на президента е почетен с медал „ Св.св. Кирил и Методий “ – огърлие, за заслуги в региона на образованието и науката. 
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР