ак така страната на Пастьор се превърна в един от

...
ак така страната на Пастьор се превърна в един от
Коментари Харесай

Другата епидемия, която се шири във Франция

ак по този начин страната на Пастьор се трансформира в един от най-големите съперници на имунизациите в света? Недоверието, което съществуваше и преди COVID-19, се популяризира основно от персони, от време на време много известни, които не се тормозят да препредават лъжлива информация, написа Каролин Те от Франс прес.

Лина няма да се имунизира против COVID-19. На шестмесечното ѝ бебе прочее не са направени наложителните имунизации – тя е съумяла някак си да се снабди с подправени удостоверения. 32-годишната жена, която се занимава с изкуство, споделя, че е срещнала млад мъж, който бил инвалидизиран „ в резултат на ваксина”. Когато станала майка, тя се „ осведомила, сърфирайки” в интернет и от диалози с другари. За ковид

„ всички имаме възприятието, че в действителност не ни споделят истината” ,

отбелязва тя.

Разнородната група на съперниците на имунизациите в последните години очевидно се разраства. В средата на 2019 година международно допитване заключи, че Франция е страната, където недоверието е най-силно: една трета от французите бяха дали отговор, че не имат вяра в сигурността на имунизациите.

Според изработен неотдавна сондаж

59% от французите не считат да се имунизират против ковид ,

при все това президентът Еманюел Макрон възнамерява всеобща имунизация сред април и юни. Във Франция обаче имаше „ мощна подкрепа” за имунизациите, счита Жослен Род, обществен психолог във Висшето учебно заведение по опазване на здравето (EHESP).

Разклащането на доверието стартира през 2009 година с „ фиаското” с грипа H1N1 (свински грип – бел. ред.): милиони хора бяха имунизирани, а заболяването се оказа релативно безобидна.

За това способства и най-големият здравен скандал във Франция – за медикамента „ Медиатор”, считан за причина за гибелта на стотици хора. Тогава здравните управляващи бяха подведени под отговорност за закъснение на възбраната за продажбата му макар предупредителните сигнали, подадени още в средата на 90-те години на предишния век.

Накрая в дебатите беше включен и въпросът за помощните субстанции, основно за съществуването на алуминий. Под въпрос беше сложено също увеличението през 2018 година на броя на наложителни ваксини за новородените от три на единадесет. В последните години се появиха персони, които са срещу имунизациите, както и петиции против имунизациите.

„ Невъобразима златна мина”

Коронавирусът усили известността на персони, чиито лъжливи изказвания Агенция Франс Прес постоянно опровергава. Сред тях, с над 500 000 клиенти в канала си в ЮТюб, е Тиери Казанова – суровоядец и последовател на поста, който твърди във видеоклиповете си, че „ заболяването не съществува” и че човек може да мине без стандартните способи на лекуване.

Той е непосредствен с белгиеца Жан-Жак Кревкьор, чието видео „ Коронавирусът – да се подчиним и да се надигнем” беше гледано повече от 800 000 пъти, преди ЮТюб да го смъкна. Има и един някогашен фармацевт, Серж Радер. „ Седем милиарда души за имунизиране, това е невъобразима златна мина! Целият този боязън се насажда в съзнанието на хората, с цел да може в даден миг да одобряват избавителната ваксина”, сподели той пред „ Радио Сюд”.

В дебата се намесиха също заместничка в кметството на Марсилия, артистът хуморист Жан-Мари Бигар и звездата от телевизионните риалити формати Ким Глоу, съгласно която имунизацията ще даде опция да ви инжектират чип: „ Той ще работи с Джи 5”, твърди тя, въпреки това да не погрешно.

„ Ваксината е тематиката, която събира най-вече последователи на конспирациите” ,

изяснява преподавателят по социология Антоан Бристиел.

„ Изказванията на известни персони, които са срещу ваксините”, предизвикват доста вреди. Хората си споделят: „ те знаят какво се крие зад това”, споделя с безпокойствие специалистката по география Люси Гимие, която отбелязва, че отводът от ваксина е по-разпространен в южната част на страната.

Отпорът против тези хора се провежда, само че със забавяне: „ Противниците на имунизациите започнаха за монополизират обществените мрежи много преди да си дадем сметка, че има проблем с доверието. Така че те водят с значително дължини пред всички останали”, обобщава страницата във Facebook „ Ле Ваксьоз” (Les Vaxxeuses) с над 15 000 почитатели, демонстрираща вярата си във имунизациите, които счита за „ най-голямото здравно достижение”.

„ Ле Ваксьоз” следят мрежите, насочват към просветителни страници, дават отговор неуморно на отсрещния лагер – анонимно на обидните трудове, само че показват страдание за неналичието на видимост. „ И логаритмите не ни помагат”, споделя тяхна представителка, осъзнавайки, че посланията им биха могли да стигнат до колебаещите си, само че не и до хората с твърдо открити позиции срещу имунизациите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР