Airbus хвърля ръкавицата на Boeing в Китай с нови поръчки ...

Airbus хвърля ръкавицата на Boeing в Китай с нови поръчки

Airbus хвърля ръкавицата на Boeing в Китай с нови поръчки за близо 200 самолета

Airbus хвърля ръкавицата на Boeing в Китай с нови поръчки за близо 200 самолета Европейският тръст ще достави 96 машини на Air China и нейното звено Shenzhen Airlines, както и още толкоз на China Southern AirlinesПрепоръчай (0)  Инвестор.БГ Споделяне
Европейската самолетостроителна компания Airbus SE си обезпечи поръчки за съвсем 200 самолета на стойност над 24 милиарда $ от три китайски самолетни компании, оповестява Bloomberg. Това е внезапен поврат в борбата сред Airbus и американската Boeing Co. за преобладаваща позиция в най-голямата стопанска система в Азия.

Air China Ltd. ще получи 64 теснофюзелажни самолета A320neo, като нейното дъщерно сдружение Shenzhen Airlines ще вземе 32. China Southern Airlines Co. съобщи преди този момент, че ще купи 96 машини A320neo, както има намерение да наеме спомагателен брой самолети.

Китай е основен пазар за Airbus и Boeing поради размер на своето население, като и двата концерна се борят да засилят своето наличие там. Въпреки че пътуванията в страната остават лимитирани на фона на продължаващите коронавирусни ограничения, поръчките на самолети би трябвало бъдат направени авансово заради ограничавания индустриален потенциал на самолетостроителните компании.

Заявките на трите китайски самолетни компании съставляват първите огромни поръчки на самолети от Китай от към три години насам.

С това Airbus навлиза в пространството на Boeing, която счита China Southern за най-големия си клиент в страната. През май самолетната компания отстрани повече от 100 от самолетите 737 Max от краткосрочните си проекти, базирайки се на несигурността по отношение на доставките.

Самолетите за China Southern ще бъде доставен в срока 2024-2027 година Отделно превозвачът ще наеме 19 машини A320neo. Доставките на Air China ще бъдат осъществени сред 2023 година и 2027 година, а тези на Shenzhen Airlines - от 2024 до 2026 година

Преди това China Southern очерта проекти за бързо разширение на своя флот от самолети Boeing 737 Max, като през март сподели, че 39 машини би трябвало да бъдат доставени през тази година, като общият брой на поръчката до 2024.г доближава 103 самолета.

Нито един от другите държавни превозвачи на Китай не показва дали може да възобнови използването на 737 Max, откакто моделът публично бъде върнат в употреба. Китай беше първата страна, която прекрати полетите с модела след съдбовните произшествия в Индонезия и Етиопия.След приземяването на машините от серията Max Airbus изпревари Boeing в борбата за обезпечаване на поръчки и по пазарен дял при теснофюзелажните самолети, макар че европейският производител на самолети изпитва съществени усложнения по отношение на разширението на потенциала, с цел да отговори на възходящото търсене.

Миналия месец основният изпълнителен шеф на Airbus Гийом Фори сподели, че забавянето при доставките на мотори значи, че Airbus не е в положение да достави другояче изцяло построени самолети.

Бързо развиващият се индийски нискобюджетен транспортьор IndiGo, ръководен от InterGlobe Aviation Ltd., е най-големият клиент на Airbus в света във връзка с модела A320neos, като поръчките тук доближават 730 машини.

По-рано тази седмица стана ясно, че Airbus евентуално ще си обезпечи поръчката на до 50 самолета на стойност до 5,5 милиарда $ от Jet Airways India Ltd. Преговорите се отнасят за реактивни самолети A320neo и A220, като Boeing Co. и Embraer SA също водят полемики с индийския транспортьор и не е взето дефинитивно решение.

Според статистика от средата на месеца Airbus към момента изпреварва Boeing по поръчки от началото на годината и е постигнал по-големи размери в производството си. От началото на годината Airbus е доставил 237 самолета за цивилен полети, до момента в който в същия сегмент Boeing изостава с едвам 165 самолета.

Boeing обаче се надява скоро да получи утвърждение да възобнови доставките на своя модел 787 Dreamliner, което може да стартира да поправя този дисбаланс.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg